Παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βιβλίο του Μάνου Κόκκινου

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 20:00 η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού δοκιμίου του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμ. & Μ. Σταματίου και πρώην Δημάρχου Ρόδου κ. Μάνου Κόκκινου με τίτλο: «Αποτυπώματα ενός αθόρυβου οδοιπορικού» από τις εκδόσεις "τυπογραφείο 1985" του κ. Νίκου Χατζηκαλημέρη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Κυριάκος Χονδρός. Για την πολιτική διαδρομή του συγγραφέα μίλησε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τους σημαντικότερους πολιτικούς σταθμούς στη ζωή του κ. Μ. Κόκκινου, επικεντρώνοντας τις αναφορές του στη συμμετοχή του στη Νεολαία της Ένωσης Κέντρου, στην Ίδρυση της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο, την προεδρία του στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, καθώς και τις επιτυχείς του θητείες σε θέσεις ευθύνης όπως εκείνες του: Νομάρχη Κέρκυρας, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και του Δημάρχου της Ρόδου. 


Στη συνεχεία τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος (πρώην Δήμαρχος Ρόδου), ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία και τη σχέση που ανέπτυξε με τον κ. Κόκκινο τονίζοντας ότι ήταν μια σχέση δυναμική που βοήθησε τον τόπο και τον ευχαρίστησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική τους συνύπαρξη σημάδεψε θετικά τόσο την προσωπικότητά του όσο και την πολιτική και κοινωνική του δράση. 


Έπειτα ο κ. Σάββας Καραγιάννης (πρώην Βουλευτής, Νομάρχης Δωδεκανήσου και πρώην Δήμαρχος Ρόδου) αναφέρθηκε ενδεικτικά στα σημαντικότερα κεφάλαια του βιβλίου δίνοντας έμφαση στο πως οι προσωπικές στιγμές του συγγραφέα δικαιολογούν τον τίτλο του βιβλίου ως αθόρυβου οδοιπορικού που άφησε ανεξίτηλα χνάρια στην ιστορία και την ανάπτυξη της Κέρκυρας, των Ιονίων Νήσων αλλά και του τόπου που τον ανέδειξε, της Ρόδου.  

 
Ο κ. Μιλτιάδης Λογοθέτης (οικονομολόγος – συγγραφέας) επέλεξε να παρουσιάσει άγνωστες εν πολλοίς πτυχές από την εξαιρετικά γόνιμη για τη Ρόδο περίοδο κατά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το πνεύμα συνεργασίας και το κοινό όραμα που χαρακτήριζε τους υπεύθυνους των επιστημονικών φορέων του νησιού και την καθοριστική συμβολή του κ. Μ. Κόκκινου σε καινοτόμες για την εποχή πρωτοβουλίες που λειτούργησαν ως πυλώνες ανάπτυξης για την κοινωνία και την οικονομία της Δωδεκανήσου γενικότερα. 


Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε: α) στην Ίδρυση του Δωδεκανησιακού Ιδρύματος Υποτροφιών, β) στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΔΑΝΕ), γ) στους αγώνες για την Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής με έδρα τη Ρόδο, δ) στην ίδρυση φορέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο.  


Στην παρουσίαση παρέστησαν, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, οι νεοεκλεγέντες Βουλευτές κ.κ.: Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης, η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή – Gauguet.


Στο τέλος της παρουσίασης τον λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Μάνος Κόκκινος, ο οποίος μίλησε τόσο για τη μορφή και για το περιεχόμενο του βιβλίου του καθώς και για τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στη συγγραφή του, κάνοντας έναν ουσιαστικό απολογισμό ζωής και πνευματικής διαδρομής τονίζοντας τις αρχές και τις αξίες που στάθηκαν σηματωροί στη δημόσια και ιδιωτική του ζωή.


Αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη παρουσίαση λέγοντας ότι αποτελεί σημάδι πηγαίου πολιτικού πολιτισμού, που εδράζεται και στη σχέση τριών ανθρώπων που καθόρισαν τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης της Ρόδου από θέση ευθύνης για μια 20ετία.


Ο κ. Κόκκινος επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με ένα ποίημα αφιερωμένο στη μητέρα του.