Συνεργασία Μηχανικών Δωδεκανήσου: «Οι εναλλαγές στην προεδρία του ΤΕΕ πλήττουν την αξιοπιστία του φορέα μας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» για τα τεκταινόμενα στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε για Τρίτη φορά (!!!) εντός της ίδιας θητείας εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Υπενθυμίζουμε τις διαδοχικές εκλογές:

- Μάρτιος 2017 εκλέγεται ο κος Γιάννης Γλυνός (ΔΩΠΡΩΜΗ)

- Δεκέμβριος 2018 παραιτείται ο κος Γλυνός και εκλέγεται ο κος Αντώνης Γιαννικουρής (ΔΚΜ) στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν κάνει μεταξύ τους οι δύο παρατάξεις (ΔΩΠΡΩΜΗ και ΔΚΜ) από το 2017

- Ιούνιος 2019 παραιτείται ο κος Γιαννικουρής προκειμένου να μην υπάρξει τυπικό κώλυμα λόγω της συμμετοχής του ως υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές

- Ιούλιος 2019 μετά την μη εκλογή του ως βουλευτής Δωδεκανήσου εκλέγεται εκ νέου πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Η επιλογή αυτή, του μοιράσματος της θητείας της θέσης του προέδρου, είναι πρακτική πρωτόγνωρη από τη σύσταση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου το 1974 μέχρι το σημείο αυτό. Μπορεί μεν, με τον τρόπο αυτό να ικανοποιούνται προσωπικές στοχεύσεις, αλλά ταυτόχρονα η εναλλαγή στη θεσμική εκπροσώπηση πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του φορέα μας, δεδομένης και της βαρύτητας που έχει η θέση του προέδρου σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις αλλά και στις επιλογές των παρατάξεων τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της συγκρότησης των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου (10 Μαρτίου 2017), καταγράφουμε τα ακόλουθα:

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη ΔΚΜ τέθηκε ως όρος απαράβατος το ότι ο επικεφαλής της θα έπρεπε να έχει τη θέση του προέδρου για τουλάχιστον ένα τμήμα της θητείας. Η «Συνεργασία Μηχανικών Δωδεκανήσου» απέρριψε κατηγορηματικά εξαρχής την εν λόγω πρόταση για λόγους αρχής.

Η ορθότητα της επιλογής αυτής φάνηκε στην πορεία και από τον τρόπο διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου από τον κο Γιαννικουρή κατά την 6μηνη περίπου παραμονή του στη θέση του προέδρου. Το κύριο βάρος των πρωτοβουλιών του, αφορούσαν δράσεις δημοσίων σχέσεων προκειμένου να υπάρξει η «σχετική προετοιμασία» και «προβολή» στο πλαίσιο της επικείμενης υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές.

Επιπρόσθετα υπήρχε, μεταξύ άλλων, σοβαρότατο θέμα τήρησης διαδικασιών στην εσωτερική λειτουργία του φορέα μας, μη υλοποίηση ομόφωνων αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής και συναντήσεις εκ μέρους του με θεσμικούς φορείς χωρίς συμφωνημένη ατζέντα θεματολογίας.

Το αποκορύφωμα όλων ήταν η απόκρυψη από τα μέλη της διοίκησης και της υπαλλήλου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου της παραίτησης του από τη θέση του προέδρου που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρόδου στις 18-06-2019 γεγονός που αποτελεί πρωτόγνωρη πρακτική. Η ενημέρωσή μας έγινε μία εβδομάδα αργότερα (25-06-2019) από τρίτο,  δηλαδή με fax  από το Πρωτοδικείο.

Προφανώς όλα τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν πρόβλημα για την παράταξη της ΔΩΠΡΩΜΗ αφού επιβράβευσε τον κο Γιαννικουρή με την εκ νέου στήριξή της για τη θέση του Προέδρου στις αρχαιρεσίες το Σάββατο13 Ιουλίου.

Σε σχέση με τη στάση της ΔΩΠΡΩΜΗ καταγράφουμε επίσης τα ακόλουθα:

- Στη συνάντησή μας κατά τις αρχικές διεργασίες στην οποία μετείχαν 5 κορυφαία στελέχη της (επικεφαλής Γιάννης Γλυνός), ναι μεν δεν υπήρξε συμφωνία ως προς την συνεργασία των δύο παρατάξεων, αλλά υπήρξε ρητή και σαφής δέσμευση ότι καμία από τις δύο παρατάξεις δεν θα δεχόταν αλλαγή προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας. Ως προς το εάν υπήρξε τήρηση της δέσμευσης, δεν απαιτείται σχολιασμός…

- Το Φεβρουάριο του 2017 αρκετά πριν από τη διενέργεια της 1ης ειδικής συνεδρίασης για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι έως τότε δεν διαφαινόταν κάποια λύση, η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», πρότεινε στη ΔΩΠΡΩΜΗ διαπαραταξιακό αντιπροσωπευτικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που μετείχαν στις εκλογές.

Η πρόταση προέβλεπε την κατανομή των θέσεων ευθύνης με τη σειρά εκλογικής κατάταξης της κάθε παράταξης, δηλαδή τη θέση του προέδρου θα την κατείχε ο κύριος Γλυνός για όλη τη διάρκεια της θητείας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, η πρόταση αυτήδεν έγινε δεκτή από τη ΔΩΠΡΩΜΗ !! Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι σαφές σε όλους τους συναδέλφους ότι η επιλογή των παρατάξεων «ΔΩΠΡΩΜΗ» και ΔΚΜ για διαμοιρασμό της θητείας του προέδρου αλλά και της συνολικής αλλαγής των προεδρείων της Δ.Ε και της Αντιπροσωπείας για πρώτη φορά στα χρονικά του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αποτέλεσε συνειδητή επιλογή τους και δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή δήθεν έπρεπε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν πρότειναν, ούτε καν για προσχηματικούς λόγους, σε άλλη παράταξη συνεργασία και συμμετοχή στις θέσεις ευθύνης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Τέλος, δηλώνουμε ότι στη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» η απόκτηση θέσεων ευθύνης δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Δεν κάναμε ούτε πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα αρχών και της αξιοπρέπειάς μας.

Οι εκπρόσωποι της παράταξής μας ανεξάρτητα εάν έχουν «καρέκλες» ή όχι, θα συνεχίσουν να έχουν υπεύθυνη στάση με ουσιαστική συμβολή και συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, καταθέτοντας προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους και τον τόπο σεβόμενοι, με αυτόν τον τρόπο, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που είχαμε από το ένα τρίτο σχεδόν των συναδέλφων που συμμετείχαν στις εκλογές τουΝοεμβρίου του 2016.

Για τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ιάκωβος Γρύλλης
Χριστόφορος Κάσδαγλης
Βασίλης Μωραΐτης

Μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ Δωδεκανήσου