Τι θα γίνει με το κτήριο ελέγχου στο λιμάνι της Σύμης;

Σειρά ερωτημάτων προς τον δήμαρχο Σύμης κ. Ελ. Παπακαλοδούκα για το κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο έλεγχος των διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών, θέτει ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Τσαβαρής και οι σύμβουλοι της παράταξής του Γ. Τσίγκος και Π. Πέτρου.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Κύριε Γιαλλουράκη Κων., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Όπως έχουμε επισημάνει από τον Μάιο 2019, ενημερωθήκατε και ως Δημοτική Αρχή και ως μέλη του Λιμενικού Ταμείου το οποίο έχει την ευθύνη διαχείρισης των λιμανιών της Σύμης για τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν και θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος, αναφορικά με τα νέα μέτρα της Σέγκεν και συγκεκριμένα στους ελέγχους υπηκόων τρίτων χωρών, που θα εισέρχονται ή εξέρχονται του χώρου από τα πιστοποιημένα σημεία διαβατηριακού ελέγχου της χώρας μας.

Στα σημεία αυτά, πύλες εισόδου-εξόδου κοινώς, περιλαμβάνεται και το λιμάνι της Σύμης στις προσωρινές εγκαταστάσεις του οποίου τηρούνται από τους αρμόδιους Αστυνομικούς, Τελωνειακούς και Λιμενικούς (με νύχια και με δόντια η αλήθεια) οι προυποθέσεις εφαρμογής της Σέγκεν για τη Σύμη.

Εδώ θα σας θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο με μανία απειλούσατε και εκθέτατε τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μην εφαρμόζουν τα τυπικά μέτρα της προαναφερόμενης συνθήκης.(Ο δήμαρχος Σύμης θα καταθέσει αγωγές κατά του υπουργού Ναυτιλίας και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος (Πηγή:www.dimokratiki.gr _ 21/06/2017).

Θα σας θυμίσω επίσης την προ έτους απάντησή μου στα περί μεταφοράς των εγκαταστάσεων Σέγκεν εκτός λιμένα και συγκεκριμένα στο παλιό ταχυδρομείο (https://www.dimokratiki.gr/17-03-2018/ekfrazontai-diafonies-sti-symi-gia-to-choro-elegchon-schengen/).

Κάτι το οποίο φυσικά δεν επιτρέπεται. Και για να το κατανοήσετε-είναι σαν να παίρνεις τις εγκαταστάσεις ελέγχου επιβατών από ένα διεθνές αεροδρόμιο εκτός της υποδομής του. 

Επίσης θα σας γνωρίσω ότι παγκοσμίως και οι μεταφορές και το εμπόριο και οι ταξιδιώτες υποβάλλονται κατά κανόνα και νόμους σε προβλεπόμενους ελέγχους στις μετακινήσεις τους ιδίως από κράτος σε κράτος.
Αν θέλεις, συμμετέχεις. Διαφορετικά μένεις στο σπίτι σου.

ΦΩΤΟ: Σεβαστή Νικόλη
ΦΩΤΟ: Σεβαστή Νικόλη

Και περνώντας στα τρέχοντα και σοβαρότερα τώρα και πιστεύοντας ότι έχετε καταλάβει τη σημαντικότητα των υποδομών Σέγκεν για το μέλλον και την ανάπτυξη του νησιού παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο εγγράφως στα ακόλουθα ερωτήματα που μας γεννούνται μην έχοντας κατάλληλη ενημέρωση για τα νέα μέτρα:
1. Έχουν αναληφθεί από το αρμόδιο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, δύο μήνες μετά, συγκεκριμένες ενέργειες για τη δημιουργία των επιπλέον εγκαταστάσεων στο νησί που προβλέπονται από τα νέα μέτρα;
2. Υπάρχει σχετική μέχρι σήμερα απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας για την περίπτωση της Σύμης; 
3. Γιατί δεν κατατέθηκε μέχρι σήμερα σχετική πρόταση για τη Σύμη;
4. Έχετε συνεργαστεί με τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου για τις απαιτήσεις των νέων μέτρων; 

5. Εχετε ενημερώσει τους επιχειρηματίες και ενασχολούμενους με τον τουρισμό τι σημαίνει η μη ύπαρξη σύμφωνα με τη νομοθεσία των νέων προϋποθέσεων ελέγχων για την πύλη εισόδου-εξόδου μέσω της Σύμης;
6. Γνωρίζουν οι επαγγελματίες ότι η μη εφαρμογή των συγκεκριμένων νέων μέτρων στο νησί οδηγεί αυτόματα στο κλείσιμο της πύλης για υπηκόους τρίτων χωρών (Τούρκους, Αμερικάνους κ.λπ., γενικά πολίτες χωρών εκτός Σέγκεν) οι οποίοι θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά εισόδο-έξοδο μόνο από Ρόδο ή Κω που θα έχουν τις προϋποθέσεις. 

7. Έχετε σκεφτεί πόσο καταστροφικό θα είναι για την οικονομία του νησιού η μη πρόσβαση των Τούρκων, αφού εσείς έχετε επενδύσει μόνο σε αυτούς τόσα χρόνια χωρίς να κάνετε ανοίγματα και σε άλλες τουριστικές αγορές όπως σας επισημαίνω εδώ και πολλά χρόνια;
8. Γιατί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου ως αρμόδιο δεν έχει μεταφέρει τις εγκαταστάσεις Σέγκεν στις νέες υποδομές στο Πέταλο;
9. Τελικά θέλετε τη Σύμη ως σημείο εισόδου-εξόδου της χώρας ή όχι και γιατί;

Θέλω να πιστεύω ότι προς όφελος των κατοίκων και επιχειρηματιών της Σύμης θα κατανοήσεται έστω και αργά την ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής της Σέγκεν πλήρως και από το λιμάνι μας και θα ενεργήσετε επιτέλους ως Δήμαρχος και κυρίως ως μέλη του Δ.Σ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου προκειμένου στηριχτεί ο τουρισμός και το νησί να παρέχει την προβλεπόμενη από τον νόμο ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζω ότι δύναμαι προσωπικά εγώ και η παράταξή μου να ενεργήσω για όλα τα ανωτέρω και να προσπαθήσω συνεργαζόμενος με εσάς και με τους υπόλοιπους αρμόδιους προς όφελος των κατοίκων της Σύμης, προκειμένου το νησί μας να προλάβει και να καλύψει τα νέα δεδομένα για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε άμεσα και εγγράφως στα παραπάνω ερωτήματα.

Με εκτίμηση
Η παράταξη “Αλλάζουμε! Σύμη για όλους!”
Ο επικεφαλής
Ηλίας Τσαβαρής μετά των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων Γιώργο Τσίγκο, Πανορμίτη Πέτρου».