Τηρείται η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τηρείται η κλαδική σύμβαση στα  ξενοδοχεία της Ρόδου

Τηρείται η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1292 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Γ. Χότζογλου

Έλεγχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας πραγματοποιούνται το τελευταίο διήμερο με την ευκαιρία της παρουσίας στη Ρόδο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Γιώργου Χότζογλου, και κατόπιν συνεργασίας του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι έλεγχοι αυτοί έδειξαν ότι τα πράγματα στη Ρόδο είναι καλύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές καθώς περίπου το 95% των ξενοδοχείων τηρεί την τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για το ποσοστό αυτό που καταγράφεται στο νησί μας, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με τα γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων τα οποία εφοδιάζουν με προσωπικό και μονάδες του νησιού, δημιουργώντας, όπως είπε, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Στη χτεσινή συνέντευξη παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού μας Θανάσης Σταμούλης, καθώς και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος. Μάλιστα ο κ. Χατζησάββας καλωσόρισε τον κ. Χότζογλου, λέγοντας ότι έχει έρθει αρκετές φορές στη Ρόδο και βοήθησε στο να λειτουργήσει σωστά το σωματείο ενώ όποτε χρειάστηκε η συνεισφορά του, ήταν δίπλα του.

«Η ομοσπονδία είναι από τις πιο πετυχημένες και δυναμικές της χώρας, σέβεται και τιμά το σωματείο της Ρόδου και τους εργαζόμενους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησάββας και πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί έναν κλάδο που στην περιοχή μας απασχολεί πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου, υπογράμμισε ότι η ομοσπονδία αν δεν είχε ένα τόσο δυνατό σωματείο εδώ στη Ρόδο, δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παίζει σημαντικό ρόλο.

«Η ομοσπονδία έχει έδρα την Αθήνα όμως η μεγάλη τουριστική περιοχή της Ρόδου εκπροσωπείται από το σωματείο μας, με χιλιάδες μέλη και είναι από τα μεγαλύτερα σωματεία της ομοσπονδίας μας και τα πιο ενεργά» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στους ελέγχους που διεξάγονται και στα αποτελέσματά τους είπε: «Βρισκόμαστε σε περίοδο περιφερειακών επισκέψεων. Κάθε χρόνο η ομοσπονδία μας γυρνά την Ελλάδα και συλλέγει πληροφορίες, συμμετέχει σε συσκέψεις και επισκέπτεται χώρους εργασίας συνοδεύοντας την Επιθεώρηση Εργασίας, ή μόνη της ενημερώνει τους εργαζόμενους.

Είμαστε εδώ από χτες και επισκεφθήκαμε χώρους εργασίας με τον πρόεδρο και την Επιθεώρηση. Είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο στη Ρόδο από ό,τι στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όσον αφορά την εφαρμογή της τοπικής κλαδικής. Κι επειδή ήμασταν στην Κρήτη πριν 20 μέρες έχουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν έχει καμία σχέση η εικόνα της Ρόδου με την εικόνα της Κρήτης, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα στην Κρήτη» δήλωσε ο κ. Χότζογλου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον θέμα της λειτουργίας των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, των «δουλεμπορικών» όπως τα χαρακτηρίζουν.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφαρμόζεται η τοπική κλαδικη σύμβαση εργασίας στο νησί, οι ξενοδόχοι έχουν σεβαστεί την υπογραφή τους, κάτω από την πίεση του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου… Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και εδώ στη Ρόδο. Για παράδειγμα υπάρχει ένα θέμα με τα ρεπό, δηλαδή συνάδελφοι δουλεύουν επταήμερο, τριάντα μέρες το μήνα, όχι όμως παντού…

Αυτό επίσης που είδαμε σε άλλες περιοχές το συναντήσαμε σε ένα μόνο ξενοδοχείο στη Ρόδο, την εισαγωγή των γραφείων ενοικιάσεων εργαζομένων τα λεγόμενα “δουλεμπορικά”, που σιγά-σιγά έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και ξεφυτρώνουν παντού.

Υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα στα οποία το 80% του προσωπικού είναι από τέτοια γραφεία. Και το γραφείο το έχει ο προσωπάρχης του ξενοδοχείου! Αυτό το βρήκαμε και στη Ρόδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων μέσα στην ίδια μονάδα. Δηλαδή η καμαριέρα που είναι ξενοδοχοϋπάλληλος με την καμαριέρα του γραφείου που κάνουν την ίδια δουλειά η μία αμείβεται με τη σύμβαση η άλλη με τα 650 μεικτά της ΓΣΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «αγκάθι το οποίο κάθε μέρα μεγαλώνει και ένα πρόβλημα που συναντάμε κάθε μέρα». Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, ευτυχώς στη Ρόδο δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, όμως κατά τον ίδιο πρέπει να αντιληφθούν οι ξενοδόχοι ότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους για να προστατέψουν οι ίδιοι την υπογραφή τους, και να… συνετίσουν εργοδότες που προχωρούν σε τέτοιες τακτικές.

Τέλος, ο κ. Χότζογλου αναφέρθηκε και στις σχολές μετεκπαίδευσης, οι οποίες σήμερα φαίνεται ότι είναι στον αέρα. «Πέρυσι τις ανοίξαμε μετά από τρία χρόνια, και είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσουν οι σχολές και φέτος σε 14 πόλεις. Δυστυχώς είχαμε εκλογές, ο υπουργός δεν πήγε την τροπολογία στη Βουλή για να εξασφαλιστεί το κονδύλι και τώρα είμαστε μετέωροι… Εμείς θα κάνουμε συνάντηση με το νέο υπουργό και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι σχολές…» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου Θανάσης Σταμούλης, μιλώντας για τους ελέγχους που ξεκίνησαν αναγκαστικά μετά το τέλος των εκλογών στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των γραφείων ενοικιάσεως εργαζομένων και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας τα εξής:

«Τώρα με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου, κάναμε ελέγχους από τους οποίους εγώ προσωπικά δεν έμεινα ικανοποιημένος με αυτά που είδα σε δύο ξενοδοχεία του νησιού μας, όπως καμαριέρες να αμείβονται με διαφορετικά ποσά…

Μας υποσχέθηκε η μία μονάδα ότι θα καταργήσει το… «δουλεμπορικό γραφείο» και ότι θα τηρεί στο εξής την τοπική σύμβαση εργασίας της Ρόδου. Άρα η πίεση φέρνει και αποτελέσματα. Άλλο ξενοδοχείο ήθελε να τηρεί την πανελλήνια συλλογική σύμβαση… η οποία όμως μιλά για πενθήμερο και 8ωρο. Εμείς μιλάμε για πενθήμερο αλλά τους δίνουμε τη δυνατότητα εφόσον ο εργαζόμενος συμφωνεί να δουλέψει περισσότερες μέρες και να πάρει κάτι παραπάνω.

Σε ποσοστό περίπου 95% τα ξενοδοχεία της Ρόδου, τηρούν την τοπική σύμβαση εργασίας και αυτό είναι θετικό για το σωματείο το οποίο μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΡ σε συνεχόμενους ελέγχους που κάνουμε φέρνουμε αποτελέσματα.
Επίσης από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών στους εργαζόμενους εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, που αφορούν μόνο επιδόματα και όχι μισθούς».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σταμούλης έκανε γνωστό ότι σε ένα από τα δύο ξενοδοχεία στα οποία πήγαν χτες υπήρχαν και αλλοδαποί και Έλληνες εργαζόμενοι που προέρχονταν από γραφείο ενοικιάσεως εργαζομένων.

«Οι έλληνες ήταν αυτοί που δούλευαν και την προηγούμενη χρονιά στον ίδιο ξενοδόχο, και αμείβονταν με την τοπική σύμβαση εργασίας. Φέτος από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο διευθυντής του ξενοδοχείου τους πίεζε να υπογράψουν με το συγκεκριμένο γραφείο για να τους πάρει στη δουλειά! Λόγω εκλογών και άλλων εμποδίων δεν μπορούσαμε να πάμε για έλεγχο, πήγαμε τώρα και τον υποχρεώσαμε να πληρώσει όλους τους εργαζόμενους από την αρχή της σεζόν τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν κανονικά» κατέληξε ο κ. Σταμούλης.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου