Επίσκεψη του 1ου Δημ. Ιαλυσού στην Ίμβρο και αδελφοποίηση με το δημοτικό σχολείο

Επίσκεψη του 1ου Δημ. Ιαλυσού στην Ίμβρο και αδελφοποίηση με το δημοτικό σχολείο

Επίσκεψη του 1ου Δημ. Ιαλυσού στην Ίμβρο και αδελφοποίηση με το δημοτικό σχολείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1220 ΦΟΡΕΣ

Την Ίμβρο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού και πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουνίου 2019 και συνολικά 34 άτομα αποτελούσαν την αποστολή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού που ταξίδεψε στη γειτονική Τουρκία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2014 έντεκα άτομα (2 εκπαιδευτικοί, 4 μαθητές, γονείς και η ιδρύτρια του σχολείου της Ίμβρου) είχαν φιλοξενηθεί επί τετραήμερο στη Ρόδο και είχαν υλοποιήσει την πρώτη φάση της αδελφοποίησης.

Η επίσκεψη αυτή των Ροδίων εκπαιδευτικών και μαθητών αποτέλεσε την ανταπόδοση της φιλοξενίας και ολοκλήρωσε την αδελφοποίηση μεταξύ των σχολείων των δύο νησιών, Ρόδου και Ίμβρου. Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου η αντιπροσωπεία του 1ου Ιαλυσού βρέθηκε στην Ίμβρο. Έφτασε στο νησί το απόγευμα του Σαββάτου και τους υποδέχθηκαν η ιδρύτρια του σχολείου Άννα Κουτσομάλλη και η διευθύντρια του σχολείου Βούλα Μπερμπέρη.

Επισκέφτηκαν όλοι μαζί το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο του νησιού και στη συνέχεια κατέλυσαν σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του νησιού στο χωριό Παναγιά και το βράδυ ακολούθησε ένα δείπνο σε παραλιακή ψαροταβέρνα του νησιού. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, η αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού μετέβη στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων.

Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από εκπροσώπους των δύο σχολείων
Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από εκπροσώπους των δύο σχολείων

Στους Αγίους Θεόδωρους στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου και είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στο σχολείο αυτό μάλιστα φοίτησε όταν ήταν μικρός ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης και μαζί με την ιδρύτρια του σχολείου κα Κουτσομάλλη έχουν προσφέρει τα μέγιστα για να λειτουργήσει και να στελεχωθεί το σχολείο, το οποίο είναι το πρώτο μειονοτικό ιδιωτικό ελληνικό σχολείο στην Τουρκία, το οποίο επαναλειτούργησε μετά από 49 έτη που ήταν κλειστό. Το σχολείο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του είχε 4 μαθητές, ενώ τώρα έχει 17 μαθητές που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.

Παράλληλα, λειτουργεί εδώ και 3 έτη Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ίμβρο και συνολικά οι μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία του νησιού είναι 47 και πολλές οικογένειες Ιμβρίων, ειδικά νέα ζευγάρια, έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους και ζουν και δημιουργούν στο νησί.

Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι του 1ου Δημοτικού Ιαλυσού παρέστησαν στη λειτουργία που τελέστη στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία γέμισε από τους Έλληνες κατοίκους του χωριού, και από τη ροδίτικη αποστολή και συλλειτούργησαν ο ιερέας του χωριού, καθώς και ο πατήρ Κωνσταντίνος, εφημέριος του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.

Μετά το πέρας της λειτουργίας εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του 1ου Ιαλυσού πήγαν στο Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου, όπου τους περίμεναν και τους υποδέχθηκαν η διευθύντρια του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και οι γονείς τους.

Η αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ίμβρο
Η αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ίμβρο

Όλοι μαζί παρακολούθησαν ένα βίντεο με την ιστορία και τις δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου. Οι μαθητές της Ιαλυσού τραγούδησαν και χόρεψαν δημοτικά τραγούδια και μετέπειτα έδωσαν τα δώρα (τετράδια με το νησί της Ρόδου, παζλ, με τον Κολοσσό, χάρακες γόμες με τα ελάφια της Ρόδου κ. ά.) που είχαν φέρει στους νέους τους φίλους, στους μαθητές της Ίμβρου. Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που τα παιδιά της Ιαλυσού έβγαλαν τα μπλουζάκια που φορούσαν κα έγραφαν Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου και 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού Αδελφοποιημένα σχολεία, και είχαν τα δύο νησιά ενωμένα και την ημερομηνία της αδελφοποίησης και τα έδωσαν στα παιδιά της Ίμβρου.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Ιαλυσού έδωσε αναμνηστική πλακέτα στη διευθύντρια του σχολείου κα Μπερμπέρη και στην ιδρύτρια του σχολείου κα Κουτσομάλλη. Πλακέτες με το σήμα της αρχαίας πόλης της Ιαλυσού, βιβλία με την ιστορία της Ρόδου και εικόνες για κάθε μαθητή έδωσαν αντίστοιχα η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού Ε. Μπότσαρη, ο πρόεδρος του Δ.Ε.Σ. Ρόδα Δ. Παρασκευάς και ο ιερέας πατήρ Κωνσταντίνος. Μετά την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ίμβρου δεξιώθηκαν στο χώρο του σχολείου την αποστολή της Ιαλυσού. Τα παιδιά έπαιξαν στο προαύλιο χώρο του σχολείου και φωτογραφήθηκαν.

Το μεσημέρι οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Ιαλυσού αποχαιρέτησαν τους νέους τους φίλους της Ίμβρου και αναχώρησαν. Έκαναν το γύρο του νησιού της Ίμβρου γνωρίζοντας από κοντά όλες τις ομορφιές του με ξεναγό την ιδρύτρια του σχολείου κα Κουτσομάλλη. Το απόγευμα επιβιβάστηκαν στο πλοίο που τους μετέφερε στο Τσανάκαλλε.

Ο διευθυντής του 1ου Ιαλυσού, Παπαδόπουλος Σταύρος, ευχαριστεί θερμά τη συνάδελφο και διευθύντρια του σχολείου της Ίμβρου κα Μπεμπρέρη για τη θερμή φιλοξενία της, τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ Στέφανο Κυριαζή για την βοήθεια που προσέφερε για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή και θεωρεί πώς με τις δράσεις αυτές στηρίζουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του σχολείου της Ίμβρου. Πιστεύει πως ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν στην επίσκεψη αυτή ευχαριστεί και συγχαίρει την ιδρύτρια του σχολείου κα Άννα Κουτσομάλλη, η οποία οραματίστηκε κα μετά από πολλούς αγώνες πέτυχε να ανοίξει και να λειτουργήσει το σχολείο στην Ίμβρο.

Μαθήτρια του 1ου Δ.Σ. Ιαλυσού δίνει το μπλουζάκι της αδελφοποίησης σε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου
Μαθήτρια του 1ου Δ.Σ. Ιαλυσού δίνει το μπλουζάκι της αδελφοποίησης σε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου

Διαβάστε ακόμη

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ

Επίσκεψη του Πειραματικού Γυμνασίου στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Διαδικτυακή επιμόρφωση σήμερα το απόγευμα από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο