Δικάζεται μηχανικός για τον  τραυματισμό εργάτη στο Καστελόριζο

Ο τραυματισμός εργάτη που απασχολούνταν στις εργασίες αναστήλωσης του μοναστηριού στο Καστελόριζο θα αναβιώσει την προσεχή Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, ο οποίος κατηγορείται για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο και ο οποίος πριν από περίπου ενάμιση χρόνο καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε φυλάκιση 4 μηνών  με τριετή αναστολή.

Ο μηχανικός άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 24 Ιουλίου από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα έγιναν στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Το διάστημα εκείνο εκτελούνταν εργασίες αναστήλωσης στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού στο Καστελόριζο και ο κατηγορούμενος είχε οριστεί από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Δήμου Ρόδου ως επιβλέπων μηχανικός του εργοταξίου, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο έπρεπε να δίνει ασφαλείς οδηγίες στους εργαζόμενους του για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, κατηγορείται ότι παρέλειψε να το κάνει, ενώ είχε εκ του νόμου και συμβατική ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια αντικατάστασης του πρώτου προς το εξωτερικό μέρος του κτιρίου ξύλινου δοκαριού 4.00 μέτρων περίπου (κορφιά), τη στιγμή που οι δύο εργάτες βρισκόντουσαν στο πρώτο δάπεδο εργασίας του ικριώματος και ανέβαζαν το ξύλινο δοκάρι που ήταν έτοιμο προς τοποθέτηση και ο παθών εργάτης βρισκόταν στο δεύτερο δάπεδο εργασίας και επέβλεπε, το τμήμα τοιχοποιίας επάνω από το πρέκι, ύψους 1.00-1.20 μέτρων και μήκους 3.00 μέτρων περίπου να καταρρεύσει γέρνοντας προς τα έξω. Κατά την κατάρρευσή του δε παρέσυρε το ικρίωμα πάνω στο οποίο βρισκόταν ο παθών και άλλοι δύο εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την (από 8-10-2012) έκθεση έρευνας εργ. ατυχήματος του ΣΕΤΤΕ, η συνοχή της λίθινης τοιχοποιίας στο σημείο εκείνο ήταν πολύ αποσαθρωμένη, το τμήμα που κατέρρευσε δεν είχε έστω προσωρινά στερεωθεί για να αποφευχθεί η κατάρρευση και ο εσφαλμένος τρόπος δηλαδή η σειρά με την οποία γινόταν η διαδικασία αποκατάστασης της τοιχοποιίας (δηλαδή αντικατάσταση του ξύλινου δομικού στοιχείου πάνω από τα ανοίγματα πριν γίνει η στερέωση του υπερκείμενου τμήματος τοιχοποιίας) ήταν η αιτία για την οποία προκλήθηκε η πτώση του εργάτη, ο οποίος τραυματίστηκε, καθώς υπέστη κάταγμα αριστεράς πηχεοκαρπικής αρθρώσεως και κάταγμα έξω σπονδύλου κάτω άκρου του μηριαίου οστού. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν ο κατηγορούμενος τηρούσε τη κείμενη διαδικασία και συγκεκριμένα, αν φρόντιζε να δώσει τις σωστές οδηγίες στη σειρά εκτέλεσης των εργασιών πριν την αντικατάσταση του ξύλινου δομικού στοιχείου, αφού είχε επιτευχθεί η ομογενοποίηση του τοίχου, επιπλέον αν ο κατηγορούμενος δεν παρέλειπε να ορίσει τεχνικό ασφαλείας – συντονιστή και δεν παρέλειπε να εκδώσει ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας με οδηγίες των οποίων θα ελάμβανε γραπτώς γνώση τόσο ο παθών όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι. 

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση είναι ο κ. Ηλίας Θεοδόσης-Νιάκας και πολιτική αγωγή για λογαριασμό του παθόντα ο κ. Στέλιος Κιουρτζής.