Σε αναμονή χειμερινής λαίλαπας

Πέρα από κάθε αμφιβολία όχι μόνο δεν θα αλλάξει τίποτε με τη νέα κυβέρνηση αλλά τα κοινωνικά προβλήματα αναμένεται λίαν συντόμως να οξυνθούν, με δεδομένες τις αντιλήψεις της γνωστής δεξιάς που πάντα φροντίζει όχι μόνο να ωραιοποιεί την δυστυχία αλλά να πλασάρεται ως από μηχανής Θεός, πως τάχα έχει έτοιμες τις λύσεις στο τσεπάκι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όπως πάντα έτσι και τώρα η συντηρητική παράταξη που δεν φείδεται  ακροδεξιών συνιστωσών, σπεύδει δια των υπουργών της  να προϊδεάσει τον καθένα για το τι θα επαλουθήσει μέχρι τα Χριστούγεννα με την ψήφιση νομοσχεδίων που αναμένεται να συνταράξουν τον κοινωνικό ιστό.

Η πίστωση χρόνου προς την κυβέρνηση, λοιπόν, δεν θα παραταθεί εκ των πραγμάτων, καθώς αυτή είναι αποφασισμένη όχι να νοικοκυρέψει άμεσα την οικονομία, όπως λέει, αλλά να εφαρμόσει στην πράξη το νέο σχέδιο λιτότητας, βαδίζοντας στ΄αχνάρια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανοίγοντας παράλληλα νέα συγκρουσιακά μέτωπα. 

Θες τώρα επειδή είναι καλοκαίρι, θες διότι πρέπει να επιδειχθεί στους ψηφοφόρους και μη ανθρώπινο πρόσωπο, προς το παρόν τα κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται σε δηλώσεις και συμμετοχές σε συνέδρια επιχειρηματιών και μη, με ένα και μόνο στόχο, την καλλιέργεια  κλίματος εμπιστοσύνης που τάχα θα φέρει επενδύσεις στη  χώρα. 

Για όσους έχουν ξεχάσει, να θυμηθούμε μόνο τις ασκούμενες πολιτικές Καραμανλή και Σαμαρά, όταν με ένα στόμα και μια φωνή μιλούσαν αφενός ο πρώτος για τη σύγχρονη περήφανη Ελλάδα και ο δεύτερος του μνημονίου για τη χώρα που επί ΝΔ άνοιξε πάλι τα φτερά της, μετά φυσικά την υπογραφή των μνημονίων. Βέβαια το όλο παζλ συμπληρώνουν και οι άλλες κυβερνήσεις Παπανδρέου και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κυβενήσεις που με τις πρακτικές τους όχι μόνο άνοιξαν το δρόμο στα μνημόνια αλλά συνέχισαν με κάθε τρόπο την ίδια πολιτική περικοπών και λιτότητας. 

Τι περιμένει ο μέσος πολίτης από την νέα κυβέρνηση; Απολύτως τίποτε. Εδώ που έχει φτάσει η χώρα, την εποχή, όπου οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη μη αντέχοντας την ασσφυκτική οικονομική πίεση, τα λεγόμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ανακούφισης της μεσαίας τάξης (που μπορεί να σημάνει και καταβαράθρωση της χαμηλής εισοδηματικά) και τόνωσης της οικονομίας δεν φαντάζουν μόνο γραφικά και ανέφικτα (με δεδομένο το χαμηλό αναπτυξιακό πρόσημο της χώρας, την μεγάλη ανεργία και ακρίβεια από την οποία επωφελούνται αρκετές «κερδοφόρες» επιχειρήσεις) αλλά επικίνδυνα και προκλητικά.

Η δεξιά κυβέρνηση με το λαμπρό ιστορικό παρελθόν, λοιπόν, δεν αναμένεται να δείξει κάτι διαφορετικό σε αυτούς που έχουν ιστορική μνήμη. Περισσεύουν λοιπόν οι παλληκαρίσιες δηλώσεις του τύπου «θα ξηλώσουμε το κράτος των Εξαρχείων» ή «θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή».

Η Ελλάδα στην πραγματικότητα – για να σοβαρευτούμε λίγο – δεν είναι παρά ένα νόστιμο φιλέτο για τους ξένους επενδυτές, που με χαρά σπεύδουν να αγοράσουν γη και ύδωρ που προσφέρουν αφειδώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, χωρίς να νοιάζονται καν για το εργατικό δυναμικό, αφού οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι τέτοιες που επιτρέπουν κάθε είδους εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ελλάδα – ως εξακολουθητικός ουραγός στην ανάπτυξη και την καινοτομία – προσφέρεται όχι μόνο για τουρισμό το καλοκαίρι αλλά και για καλό τζογάρισμα από όλους εκείνους που στοιχηματίζουν στα χρηματιστήρια και τα καζίνα. 

Ας περάσει λοιπόν αυτό το καλοκαίρι και θα δείτε καθαρά με ποια κυβέρνηση έχει να κάνει ο τόπος. Με μεγάλη μου λύπη και επειδή τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία δεν βοηθούν –και εδώ αναδεικνύεται η καταστροφική πολιτική  ΣΥΡΙΖΑ– σας λέω πως ο χειμώνας προβλέπεται πολύ θερμός από πλευράς κοινωνικών αντιστάσεων και αντιδράσεων. 

Μπορεί κάποιοι να ωφεληθούν από τη σημερινή κυβέρνηση και τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει.

Οι πιο πολλοί όμως θα βρεθούν ξανά στους δρόμους. Ίσως τελικά να ήταν έτσι οι όροι του μνημονιακού παιχνιδιού εξαρχής. Κάποιοι δηλ. να το ξεκινήσουν και να λουστούν τις πρώτες αντιδράσεις, κάποιοι να το ισορροπήσουν και κάποιοι άλλοι να περάσουν τα πιο σκληρά μέτρα ως «αριστερή» κυβέρνηση που ξέρει να κουμαντάρει τα συνδικάτα.

Οι δε τωρινοί –επειδή μιλάμε για τη δεξιά που δεν ξεχνιέται– θα φροντίσουν να βάλουν την ταφόπλακα ή το κερασάκι στην τούρτα στα όνειρα του μέσου Έλληνα για επιστροφή στην ομαλότητα. Θα το δείτε στην συνέχεια – μην βιάζεστε.