Αναδεικνύονται οι μεταλλικές κρήνες της ιταλικής περιόδου στα Απόλλωνα (φωτορεπορτάζ)

Αναδεικνύονται οι μεταλλικές κρήνες  της ιταλικής περιόδου στα Απόλλωνα (φωτορεπορτάζ)

Αναδεικνύονται οι μεταλλικές κρήνες της ιταλικής περιόδου στα Απόλλωνα (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 876 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκαν από τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες», οι εργασίες αποκατάστασης της πρώτης μεταλλικής κρίνης που βρίσκεται έξω από τη δυτική αυλόθυρα του Ιερού Ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και για τη δεύτερη!

Πρόκειται για μία εκ των δύο κρηνών που υπάρχει ακόμα στην περιοχή και η οποία χρονολογείται την εποχή της Ιταλοκρατίας και είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο. Φέρει χαρακτηριστικό θυρεό με το ελάφι της Ρόδου και το σταυρό των Ιωαννιτών Ιπποτών καθώς και την επιγραφή "DE LEONARDI RODI", η οποία πιθανότατα αναφέρεται στον κατασκευαστή.

Είναι μία από τις λιγοστές κρήνες αυτού του τύπου που σώζονται στο νησί της Ρόδου και αποτελείται από 3 τμήματα: τον κυρίως κορμό, τη γούρνα και την επίστεψη.

Η συγκεκριμένη δράση του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» αποτελεί μια πράξη σεβασμού προς τις προηγούμενες γενιές που διέσωσαν αυτές τις κρήνες και μαζί μ’ αυτές ένα μέρος της ιστορίας μας.

Για το λόγο αυτό και τα μέλη του Ομίλου τις θεωρούν μνημεία και ευελπιστούν να χαρακτηριστούν κι επισήμως ως τέτοια, μετά από την πρόταση κήρυξής τους που θα υποβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως τόνισαν μιλώντας στη «Ροδιακή», «από την αρχή απευθυνθήκαμε στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (ΥΝΜΤΕΔ) και τον προϊστάμενο κ. Γ. Καρυδάκη για να μας συνδράμουν στο συνολικό εγχείρημα.

Όπως έχουμε ενημερώσει, έγινε αυτοψία από την κ. Ν. Δασακλή, προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Νεότερων Μνημείων και Έργων Τέχνης της ΥΝΜΤΕΔ και προχώρησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη και αποκατάστασή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δική μας πρωτοβουλία κατέστη η αφορμή για την ευρύτερη έρευνα της ΥΝΜΤΕΔ για τις κρήνες αυτού του τύπου σε όλο το νησί της Ρόδου και την ιστορική τους τεκμηρίωση».

Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένο συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης με την επιστημονική συνδρομή και καθοδήγηση του Τμήματος Συντήρησης της ΥΝΜΤΕΔ.

Σκοπός των επεμβάσεων ήταν η αποκατάσταση της αρχικής επιφάνειας και η ανάδειξη του διακόσμου της κρήνης, κάτι που επιτεύχθηκε με την αφαίρεση των στρωμάτων χρώματος με το οποίο είχε βαφτεί η κρήνη στο παρελθόν, κυρίως όμως με την επίπονη και χρονοβόρα αφαίρεση της παχιάς κρούστας των αδιάλυτων αλάτων που είχαν εναποτεθεί στην επιφάνεια τα τελευταία 90 χρόνια.

Χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός κατάλληλων μεθόδων μηχανικού και χημικού καθαρισμού για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος χωρίς κίνδυνο για το αυθεντικό υλικό του μνημείου. Μετά τον καθαρισμό ακολούθησε η επιφανειακή προστασία με αναστολέα διάβρωσης, ειδικό βερνίκι μετάλλου και μικροκρυσταλλικό κερί.

Ακολούθησε η αντικατάσταση του κρουνού με νέο, ενώ αναμένεται ακόμα η τοποθέτηση νέας σχάρας στη γούρνα, καθώς η αυθεντική δεν σώζεται. Για τον περαιτέρω καλλωπισμό της περιοχής, τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν της κρήνης φυτά που αρμόζουν στον χώρο, όπως βασιλικός και γιασεμί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί δίγλωσση επεξηγηματική πινακίδα. Η επιλογή των υλικών (κρουνός, σχάρα) καθώς και το κείμενο και το υλικό της πινακίδας έγινε σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΥΝΜΤΕΔ.

Τον Σεπτέμβριο τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» προγραμματίζουν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση και της δεύτερης μεταλλικής κρήνης, σε συνεργασία με την ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου, ενώ στο σχεδιασμό των μελλοντικών τους δράσεων περιλαμβάνεται η ανάδειξη όλων των παραδοσιακών κρηνών του χωριού τους, στ’ Απόλλωνα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου