Παίζεις στην Α’ κατηγορία μόνο αν έχεις υποδομές

Ένας χαμός έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού και κυρίως σε ό, τι αφορά την τοποθέτηση συνθετικού τάπητα με σκοπό σε κάποια χρόνια να βλέπουμε …παντού πράσινο.

Το θέμα όμως δεν είναι σε κάθε χωριό και… πολιτεία να υπάρχουν γήπεδα χωρίς ξηρό αγωνιστικό χώρο, αλλά πώς αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακά.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια… ξεφυτρώνουν ακαδημίες παντού στην Ελλάδα, άλλες σε σωστές βάσεις κι άλλες απλώς για να υπάρχουν. Τα γήπεδα πρέπει να συντηρούνται με σκοπό την ανάδειξη ικανών αθλητών, όπως έχει εξελιχθεί το πράγμα, και όχι παικτών, όπως γινόταν παλαιότερα.

Γι’ αυτό θα πρέπει η κάθε Ένωση να κάνει το δικό της κουμάντο στη σωστή βάση σ’ αυτό το κομμάτι, και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η συμμετοχή στη μεγαλύτερη κατηγορία της, τον «καθρέφτη» δηλαδή, συνδεθεί με τις υποδομές σε μεγάλο βαθμό.

Θέλετε, παιδιά, η ομάδα σας να συμμετάσχει στην Α’ Κατηγορία; Πολύ καλά, μόνο που θα πρέπει για να γίνει αυτό να έχετε συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων παικτών στις υποδομές και ομάδες με συμμετοχή στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Ένωσης.

Μα, θα σου πει ο άλλος, κι εμείς που είμαστε ένα χωριουδάκι 150 κατοίκων, πού στο καλό θα βρούμε παιδιά για τις υποδομές. Η απάντηση εκεί είναι απλή: κι εμένα τι με νοιάζει; Δεν σου λέμε να σταματήσεις να παίζεις ποδόσφαιρο, απλώς δεν θα συμμετάσχεις ποτέ στην Α’ Κατηγορία, αν δεν φτιάξεις υποδομές.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος ποιότητας, τουλάχιστον στην Α’ Κατηγορία, και …διώχνεις από εκεί τις ομάδες που δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετέχουν. Αυτές που δεν έχουν ούτε κόσμο ούτε γήπεδο ούτε υποδομές και είναι η… χαρά του μισθοφόρου.

Παράλληλα κάθε ματαιόδοξος παραγοντίσκος θα το σκεφτεί πολύ περισσότερο για ν’ αναλάβει τα ηνία ενός συλλόγου κι αν γίνει αυτό, τουλάχιστον θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα κι αναπτυξιακά.
Μα θα μου πει κάποιος: για στάσου, ρε φίλε, έτσι απλά γίνονται όλα; Ασφαλώς όχι, μα αν βρεθούν παράγοντες σε κάθε Ένωση και σωματεία με θετική σκέψη, μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, όπως και να ‘χει.

Μόνο που είναι και η ψηφοθηρία στη μέση…  Κι επειδή υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να με χαρακτηρίσουν ως ονειροπόλο, για να μην πως ως τίποτε… άλλο, τα όνειρα βοηθούν κάτι τύπους σαν κι εμένα να μείνουν στα σύγκαλά τους και να μην τους στρίψει με ό, τι βλέπουν ειδικά τελευταία, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο πάντα, δεξιά κι αριστερά.  

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ