Την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ζητούν οι δικηγόροι της Ρόδου

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, με την οποία ζητά να επιλυθεί το θέμα επικοινωνίας και πρόσβασης των μελών του στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ – ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ – ΤΥΔΕ.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, είναι ο μοναδικός κλάδος των εργαζομένων που χρειάζεται τα μέλη του να μεταβαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν και τις πιο απλές διαδικασίες, καθώς η επικοινωνία με τους υπαλλήλους του ταμείου είτε τηλεφωνικά είτε με email   είναι αδύνατη, λόγω του όγκου δουλειάς που αντιμετωπίζουν.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, για αυτό και ζητούν να επιφορτιστεί τουλάχιστον ένας υπάλληλος στο Κατάστημα Ρόδου του ΕΦΚΑ ο οποίος θα έχει «τη δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο ασφαλισμένων του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, για  εξυπηρέτηση αποκλειστικά των Δικηγόρων της Δωδεκανήσου με στόχο την επιτόπου διεκπεραίωση των υποθέσεων που ανακύπτουν».

Αναλυτικά,  η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Περίδη και την Γενική Γραμματέα κα. Καλλιόπη Παπαπαύλου – Βαρδέλλη, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 Καταρχάς,  επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας  και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο σας.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί συνέχεια μιας πολύμηνης προσπάθειας με στόχο την επίλυση του χρόνιου πλέον ζητήματος επικοινωνίας και εν γένει πρόσβασης των μελών μας στις υπηρεσίες του  ΕΦΚΑ – ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ – ΤΥΔΕ.

Η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΤΥΔΕ με έδρα την Αθήνα, με μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης τα γραφεία της Αθήνας και χωρίς τη λειτουργία κατά τόπους περιφερειακών υποκαταστημάτων, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρότατο χρόνιο πλέον ζήτημα εκκρεμοτήτων και μη αντιμετώπισης ζητημάτων κοινωνικής ασφάλισης των μελών μας. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων υπαγόμενος στον ΕΦΚΑ, του οποίου τα μέλη απαιτείται, για την διεκπεραίωση ακόμη και της πιο απλής διαδικασίας, να μεταβούν στην Αθήνα.

Ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας καθημερινά είναι η σχεδόν αδύνατη επικοινωνία (τηλεφωνική, email  κ.λπ.) με τους υπαλλήλους του Ταμείου λόγω του όγκου δουλειάς που αντιμετωπίζουν, η δυσχέρεια στην εγγραφή και την ασφάλιση νέων μελών μας  (σημειώνουμε εδώ, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασκουμένων και νέων δικηγόρων – μελών μας παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ πληρώνουν εισφορές), η μη δυνατότητα εγγραφής νεογέννητων τέκνων ως νέων μελών, ενώ στο μηχανογραφικό σύστημα ανακύπτουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα που πολύ συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την αυτόματη αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας των μελών μας. 

Επιπλέον αιτήσεις παράτασης ασφάλισης προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων ενήλικων) και σοβαρότατα ζητήματα με τη συνέχιση της ασφαλιστικής ικανότητας των συνταξιούχων δεν διεκπεραιώνονται, με αποτέλεσμα  να  παραμένουν κάποιοι απ’ αυτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και πλείστα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη μας και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αποστέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος πρόσβασης στις πολύτιμες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης καθιστούν επιβεβλημένη την, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, αντιμετώπισης της κατάστασης.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ως επείγουσα προτεραιότητα την επιφόρτιση ενός ή πλέον του ενός αρμοδίων υπαλλήλων στο Κατάστημα Ρόδου του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο ασφαλισμένων του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, για  εξυπηρέτηση αποκλειστικά των Δικηγόρων της Δωδεκανήσου με στόχο την επιτόπου διεκπεραίωση των υποθέσεων που ανακύπτουν.

Ευελπιστούμε, ότι θα εγκύψετε στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απεμπλοκή των μελών μας από την υφιστάμενη δυσχερέστατη κατάσταση, που ανωτέρω περιγράφουμε και θα μεριμνήσετε προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της υφιστάμενης δυσλειτουργίας.

 Για το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου
Ο Πρόεδρος                                              
Βασίλειος Περίδης    
Η Γ. Γραμματέας                          
Καλλιόπη Παπαπαύλου – Βαρδέλλη.