Στο υπουργείο Τουρισμού  σήμερα ο πρωθυπουργός

Το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνεργασία με τον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα.

Η επίσκεψη αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού από τη συνεργασία θα τεθούν οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι στον τουρισμό αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι κλειδί για τον τουρισμό είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και όχι μόνο η μείωση των τιμών.

Επίσης, έχει κάνει σαφές ότι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τη διεύρυνσή του θα δώσει την απαιτούμενη τουριστική κίνηση των 12 μηνών.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του tornosnews.gr, οι κ.κ. Κόνσολας και Θεοχάρης στοχεύουν στην ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων του ελληνικού τουρισμού το οποίο είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί σήμερα.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στον στόχο για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών μας.  Επιπλέον, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η ορθολογική και ακριβής αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του τουρισμού μας, αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «προγραμματική μας δέσμευση, που θα γίνει πράξη, είναι η ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού».  

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το tornosnews.gr αποκαλύπτεται μία σειρά επίσημων στοιχείων που παρουσίαζαν «φουσκωμένα» τα στοιχεία των αφίξεων ανά έτος στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.
Στα στοιχεία αυτά να προσθέσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 21 Ιανουαρίου 2019 για τις διεθνείς αφίξεις του 2018, αναφέρει σαφέστατα ότι πρόκειται για αφίξεις με διανυκτερεύσεις (οvernight visitors). Η νέα τουριστική ηγεσία οφείλει να διερευνήσει εάν τα στοιχεία που δίνουμε ως χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού αφορά σε overnight visitors ή περιέχουν το σύνολο των επισκεπτών μαζί με τους ημερήσιους επισκέπτες.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2018 μετρήθηκαν 1,8 εκατ. ημερήσιοι επισκέπτες. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις αν δόθηκε  δευτερογενώς εντολή στις τουριστικές υπηρεσίες να αφαιρεθεί αυτός ο αριθμός από τα στοιχεία των συνολικών αφίξεων τουριστών, με αποτέλεσμα να φθάσουν οι αφίξεις μας πέρυσι σε περίπου 30 εκατ.

Να συμπληρώσουμε, επίσης, ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου στο τελευταίο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Ιουλίου 2019  για τα στοιχεία των αφίξεων, αναφέρει ότι «Toυρίστες θεωρούνται οι επισκέπτες που παραμένουν τουλάχιστον μία νύκτα στην Κύπρο».

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των αφίξεων από τη Βουλγαρία, τι θα πρέπει να πιστέψουμε, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του, ότι στην Ελλάδα ήρθαν πέρυσι 1.402.560 Βούλγαροι τουρίστες ή τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (δελτίο Τύπου 30.04.2019) -για τα οποία δεν έχει δοθεί εντολή στις τουριστικές υπηρεσίες για δευτερογενής ανάλυση τους- που λένε ότι ήρθαν πέρυσι στη  χώρα 3.153.300 Βούλγαροι τουρίστες. Δεν μιλάμε για μία διαφορά 5 και 10 τουριστών αλλά για μία διαφορά 1,75 εκατ. τουριστών.
Δηλαδή μαζί με τους ημερήσιους επισκέπτες και τα στοιχεία των αφίξεων από τη Βουλγαρία, μιλάμε για μία διαφορά πάνω από 3,5 εκατ. τουριστών.