Mε επιτυχία οι εργασίες της 24ης συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου, έληξαν οι εργασίες της 24ης συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας και το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε χώρα στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου η τελετή λήξης με την απονομή των διπλωμάτων στους αποφοίτους.
 
Η Ροδιακή Ακαδημία του Δικαίου της Θάλασσας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου από το 1996, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με το Κέντρο για το Δίκαιο της Θάλασσας και Πολιτικής Διαχείρισης των Θαλασσών (Center for Oceans Law and Policy) που εδρεύει στην πόλη Charlottesville της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το Ίδρυμα Max Planck Για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κράτος Δικαίου (Max Planck Foundation for International Peace and the Rule of Law) που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Netherlands Institute for the Law of the Sea) που εδρεύει στην Ουτρέχτη, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland) που εδρεύει στο Reykjavik και το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου (Center for International Law) της Σιγκαπούρης.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ως χορηγοί και το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου της Κορέας (Korea Maritime Institute) και το τουρκικό Ερευνητικό Κέντρο Δικαίου της Θάλασσας και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (Ankara University Research Center of Sea and Maritime Law).

Η Ροδιακή Ακαδημία αποτελεί ένα πρόγραμμα θερινών μαθημάτων διάρκειας τριών εβδομάδων που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, διπλωμάτες, υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακούς, έχει δε αναγνωριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με δύο ψηφίσματά της (της 30ης Νοεμβρίου 2015, https://undocs.org/en/A/70/L.22 και της 31ης Δεκεμβρίου 2018, βλ. https://undocs.org/en/A/RES/73/124, ως η σημαντικότερη διοργάνωση διεθνώς για την εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας.
Στις μέχρι σήμερα 24 συνόδους της Ροδιακής Ακαδημίας έχουν διδάξει οι γνωστότεροι διεθνώς εκπρόσωποι του κλάδου του δικαίου της θάλασσας μεταξύ των οποίων και 15 Δικαστές (σε σύνολο 21) του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, καθώς και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ τα μαθήματα της Ακαδημίας έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 950 φοιτητές από 136 χώρες.

Στη φετινή, 24η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου 2019, φοίτησαν 51 φοιτητές από 32 χώρες (Αργεντινή,  Αυστραλία, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία, Δημοκρατία της Κορέας, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ισλανδία, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κίνα,  Μαδαγασκάρη, Ναούρου, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Σαμόα, Σιγκαπούρη, Σιέρα Λεόνε, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τζαμάικα, Τζιμπουτί, Τιμόρ-Λέστε, Τουρκία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τσεχία και Φιλιππίνες), μεταξύ δε των διδασκόντων περιλαμβάνονταν, ο πρώην Πρόεδρος του  Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας καθηγητής  Rüdiger Wolfrum (Γερμανία) και οι δικαστές του ίδιου Δικαστηρίου, TullioTreves (Ιταλία), Tomas Heidar (Ισλανδία), και Albert Hoffmann (Ν. Αφρική).

Στην τελετή λήξης της φετινής συνόδου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.  Ιωάννης Φλεβάρης, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο Υπολιμενάρχης Ρόδου κ. Γεώργιος Πρέντζας, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Mehmet Atıf Şekercioglu και η Πρόξενος της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή καθώς και ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών καθηγήτρια κα Φραντζή.
Όπως έχει ήδη καθιερωθεί, στην τελετή λήξης τον λόγο πήραν και δύο εκπρόσωποι των φοιτητών για να αναφερθούν στην εμπειρία τους από τη διοργάνωση αλλά και στις εντυπώσεις τους από τη Ρόδο. Εφέτος, εκ μέρους των φοιτητών μίλησαν η κα  Elnaz Barjandi, (Σουηδία), Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ναυτικού Πανεπιστημίου και ο κ. Hugi Ólafsson (Ισλανδία), Διευθυντής της Διεύθυνσης για τους Ωκεανούς, τα Ύδατα και το Κλίμα του Ισλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στο υψηλό επίπεδο της Ακαδημίας, στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν να έρθουν σε επαφή με Δικαστές Διεθνών Δικαστηρίων, με Διπλωμάτες, με καταξιωμένους καθηγητές και άλλες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μοναδική ευκαιρία που δίνει η Ακαδημία για τη δημιουργία σχέσεων καλής συνεργασίας αλλά και προσωπικών φιλικών σχέσεων μεταξύ διπλωματών, πανεπιστημιακών, στελεχών διεθνών οργανισμών και ανώτερων διοικητικών λειτουργών από χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Νικόλαος Σκούρτος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των συνεργαζόμενων στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς όλους, όσοι στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της και ιδιαίτερα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τη φιλοξενία των μαθημάτων της Ροδιακής Ακαδημίας στην αίθουσα διαλέξεων του Ενυδρείου, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, εκλεγμένο Δήμαρχο Ρόδου, για την άψογη φιλοξενία της Ροδιακής Ακαδημίας στο ξενοδοχείο Mediterranean και την προσφορά επίσημου δείπνου με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς στο ξενοδοχείο Rodos Palace, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη διάθεση του Καταλύματος της Ισπανίας για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου για την τελετή λήξης, τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου για τη διάθεση ενημερωτικού υλικού για την πόλη και το νησί της Ρόδου, τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Mehmet Atıf Şekercioglu, για τη δεξίωση που παρέθεσε στην κατοικία του στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καθώς και τον αρχαιολόγο κ. Βασίλη Καραμπάτσο για την ομιλία του στους συμμετέχοντες σχετικά με τους Ιππότες της Ρόδου και την ιστορία του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας,  καθηγητής κ. R. Wolfrum και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Ν. Σκούρτος  με τους βραβευθέντες φοιτητές Stefanie Forte, βοηθό Γενικού Εισαγγελέα διεθνών  υποθέσεων της Τζαμάικα και Benjamin Huntley, σύμβουλο για υποθέσεις  Διεθνούς Δικαίου στο γραφείο του Υπ. Δικαιοσύνης της Αυστραλίας
Ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας, καθηγητής κ. R. Wolfrum και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Ν. Σκούρτος με τους βραβευθέντες φοιτητές Stefanie Forte, βοηθό Γενικού Εισαγγελέα διεθνών υποθέσεων της Τζαμάικα και Benjamin Huntley, σύμβουλο για υποθέσεις Διεθνούς Δικαίου στο γραφείο του Υπ. Δικαιοσύνης της Αυστραλίας