Η ήττα του Τσίπρα και μια «λύση» απ’ το παρελθόν!

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο κ. Τσίπρας στις εκλογές της 26-5-2019, στις οποίες ο ίδιος έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ο μέντοράς του κ. Φλαμπουράρης διερωτήθη εάν ο ελληνικός λαός αντελήφθη τι εψήφισε. Προφανώς του ήταν αδιανόητο να αποδεχθή ότι ο λαός θα μπορούσε να καταψηφίσει τον αριστερό κ. Τσίπρα… Κάπως έτσι…

Η αντίληψη αυτή, καθαρά μπολσεβίκικη, περιγράφεται από τον Γερμανό κομμουνιστή θεατρικό συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), τον οποίον επικαλείται συχνά ο κ. Τσίπρας.

Έτσι λοιπόν, όταν, τον Ιούνιο του 1953, ο λαός της «Λαοκρατικής» Ανατολικής Γερμανίας, εξηγέρθη κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, που είχε επιβληθή βιαίως, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945, ο «Φλαμπουράρης» του τότε καθεστώτος έκανε την πρόταση ότι, αφού ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, έπρεπε ο λαός να διπλασιάσει τις προσπάθειες του για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης!

Διερωτάται λοιπόν λίαν ειρωνικά ο Μπρεχτ, μήπως θα ήταν πιο απλό η κυβέρνηση να διαλύσει το λαό και να επιλέξει έναν άλλον; Γράφει λοιπόν ο Μπρεχτ, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη:

«Ύστερ’ από την εξέγερση της 17 του Ιούνη ο γραμματεύς της ένωσης λογοτεχνών έβαλε και μοιράσανε στη λεωφόρο Στάλιν προκηρύξεις που λέγανε πως ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και δεν μπορεί να την ξανακερδίσει παρά μονάχα με διπλή προσπάθεια. Δε θα’ ταν τότε πιο απλό, η κυβέρνηση να διαλύσει το λαό και να επιλέξει έναν άλλο;».