«Περιμένετε έξω  ή περάστε έξω από το γραφείο» συνιστούν κάποιοι λειτουργοί

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου


Ευτυχώς είναι λίγες οι δημόσιες υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου τομέα που κάποιοι λειτουργοί σε καίριες όμως θέσεις, σαν και αυτές που ο πολίτης δοκιμάζεται εν αναμονή της παροχής υπηρεσίας της οποίας έχει απόλυτη ανάγκη είτε είναι βεβαίωση είτε είναι πιστοποιητικό ή ό,τι άλλο έγγραφο αντιμετωπίζεται με το “περιμένετε έξω” ή “περάστε έξω”, αντί να του προσφέρει ένα κάθισμα και να συνεργασθεί μαζί του, που πολλές φορές χρειάζεται.

Βέβαια επειδή έχω γνώση και εμπειρία ανάλογων περιπτώσεων διερωτώμαι αν αυτή η συμπεριφορά προς τον πολίτη δημότη είναι προσωπική του χαρακτήρος και της εν γένει παιδείας του υπαλλήλου ή είναι οδηγίες προϊσταμένων και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν φαντάζομαι στη σχολή δημόσιας διοίκησης να διδάσκονται τέτοιες συμπεριφορές σε σχέση με τις υπηρεσίες που οφείλουν να προσφέρουν στον κάθε πολίτη αφού το σύστημα είναι εξόχως γραφειοκρατικό.

Εκτίμησα λοιπόν με αφορμή των ως άνω το πρόγραμμα και τις υποσχέσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, οι οποίοι υπόσχονται πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και μάλιστα άμεση, αφού θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα προκειμένου να σου χορηγηθεί χωρίς κόπο και καθυστερήσεις το αιτούμενο έγγραφο ή να σου παρασχεθεί αμέσως και χωρίς δυσκολίες μια νόμιμη καθόλα εξυπηρέτηση.

Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι αλλά και όποια άλλη εποπτεύουσα αρχή όφειλαν να κινούνται καθημερινά και μέσα στις υπηρεσίες και στα γραφεία, εκεί που συνωστίζονται οι πολίτες, να λαμβάνουν άμεση γνώση των γεγονότων και να δίδουν λύσεις σε μια χώρα που δυστυχώς η γραφειοκρατία βασανίζει το ίδιο το κράτος αρχικώς και τις υπηρεσίες του, αλλά και τους πολίτες δημότες που γι’ αυτήν δηλαδή τη γραφειοκρατία δεν έχουν καμία ευθύνη και συμμετοχή.

Εξυπηρετήστε λοιπόν άμεσα, απλά και ευγενικά τον δημότη. Οφείλετε να του δείξετε τον ανάλογο σεβασμό όπως και αυτός σε εσάς. Έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, περιορίστε τα χαρτιά και τα αχρείαστα πολλά δικαιολογητικά, κάντε τη ζωή μας πιο εύκολη, στο τέλος θα γίνει και η δική σας.