Βασίλης Μηναΐδης: Τι θα πρέπει να κάνουμε για τον τουρισμό

Στη σωστή  κατεύθυνση είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό,  όπως δήλωσε μιλώντας στον Sky Ρόδου o πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ και επίτιμος πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου,  Βασίλης Μηναΐδης.

«Η άποψη  της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και του ΣΕΤΕ είναι ότι χρειάζεται κατεύθυνση στον τουρισμό. Σήμερα είναι πλέον απαραίτητο. Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το 1970, τα ξενοδοχεία στη Ρόδο δεν υπήρχαν ούτε 10.000 κλίνες. Σήμερα έχουμε  200.000. Από εδώ και πέρα ότι κάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετηθεί με μια προοπτική ανταγωνιστικότητας.

Ο τουρισμός, είναι δραστηριότητα εξωστρεφείς . Οι επισκέπτες εξετάζουν πλέον το κάθε τι και συγκρίνουν  τα πάντα», τόνισε ο κ. Μηναΐδης και πρόσθεσε πως  για κάθε νησί χρειάζεται ξεχωριστός σχεδιασμός.

Ο κ. Μηναίδης τόνισε πως δεν έχουν αναπτυχθεί με τους ίδιους ρυθμούς όλα τα νησιά.
« Άλλα  νησιά είναι πιο αναπτυγμένα,  όπως η Ρόδος η  Σαντορίνη και η Μύκονος και άλλα υπολείπονται. Πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός να μελετήσουν το θέμα για να δουν τι μέτρα θα θέσουν σε εφαρμογή. Το πρώτο στοιχείο στο οποίο  θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η ποιότητα. 

Επίσης,  θα πρέπει να βοηθηθούν και οι ξενοδόχοι που έχουν δάνεια στο «κόκκινο», τόνισε  ο κ. Μηναΐδης και πρόσθεσε πως μόνο με τη σωστή πολιτική θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του αφελληνισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν για τη Ρόδο,  ώστε ο τουρισμός να γνωρίσει άνθηση,  ο κ.Μηναΐδης δήλωσε:

«Πρέπει  να εκσυγχρονιστούν τα ξενοδοχεία. Ακόμη και αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από δέκα χρόνια.  Είναι ανάγκη να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις του τουρισμού. Πρέπει να είμαστε  άριστοι στους επισκέπτες μας. Πρέπει να δούμε και ανά περιοχή του νησιού, τι γίνεται. Δεν είναι όλες το ίδιο. Η πόλη της Ρόδου έχει ξεχωρίσει. Η Νότια Ρόδος και το Φαληράκι είναι σε διαφορετική κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον  κ.Μηναΐδη,  θα πρέπει να υπάρχει ένα  γενικό σχέδιο  για όλη την Ελλάδα αλλά να υπάρχουν και πρωτοβουλίες στους Δήμους,  ώστε να έχουν λόγο για τον τουρισμό.

Ο  κ.Μηναΐδης δηλώνει πως για την προβολή της Ρόδου την ευθύνη πρέπει να έχει ένας  μικτός οργανισμός στον οποίο  θα μετέχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι επιχειρηματίες του νησιού.

«Με τον μικτό οργανισμό θα γίνεται εξειδικευμένη προβολή,  η οποία είναι αναγκαία για τη Ρόδο. Να μην ξεχνάμε πως η Μεσαιωνική Πόλη είναι τουριστικός προορισμός από μόνη της», τόνισε.

Σε ερώτηση αν ο οργανισμός αυτός είναι παρόμοιος με τον Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού ο κ. Μηναίδης απάντησε πως η πρόταση του είναι διαφορετική.

«Στην Αθήνα υπάρχει ήδη  ο οργανισμός στον οποίο αναφέρομαι. Ο οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού έχει δημιουργηθεί στη Βαρκελώνη μια συγκεκριμένη περίοδο για την προβολή της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε και πρόσθεσε πως και η κυβέρνηση στο ίδιο μοντέλο προβολής θα καταλήξει.

«Όταν ήμουν  πρόεδρος της ΠΟΞ είχα προτείνει πως την ευθύνη για τη προβολή του νησιού πρέπει να έχουν οι φορείς της περιοχής με τον εκάστοτε δήμαρχο και την Περιφέρεια. Οι νησιωτικές περιφέρειες όμως δεν μπορούν να κάνουν εξειδικευμένη προβολή. Η εξειδίκευση να γίνεται από τους τοπικούς φορείς», δηλώνει ο κ.Μηναΐδης.

Η εξέλιξη της φετινής σεζόν
Όσο για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, ο κ. Μηναΐδης δήλωσε πως θα κλείσει με όχι καλά οικονομικά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν αφίξεις αλλά οι τουρίστες που έρχονται στη Ρόδο δεν διαθέτουν χρήματα. Πέρσι οι επισκέπτες μας ήταν πιο εύρωστοι οικονομικά. Το βλέπαμε και στα ξενοδοχεία μας. Φέτος δεν διαθέτουν χρήματα ούτε για αγορές εντός των ξενοδοχείων ούτε και από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του νησιού» , είπε ο κ. Μηναΐδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηναίδη οι αφίξεις το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου θα κυμανθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

«Δεν θα έχουμε μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις φέτος», τόνισε
Όσο για τη γειτονική χώρα Τουρκία, ο κ. Μηναΐδης δήλωσε πως έχει γεμίσει με τουρίστες από τη Ρωσία και το Ιράν και  όχι από τη Γερμανία. 

«Οι ευρωπαίοι είναι πιο συγκρατημένοι. Οι πολίτες των χωρών μελών της αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν πηγαίνουν διακοπές εντός της Ε.Ε. Αυτή είναι μια νέα ψυχολογία. Ακόμη η καλοκαιρία κρατά πίσω τους ηλικιωμένους που δεν αισθάνονται την ανάγκη να ταξιδέψουν  εκτός των χωρών,  όπου διαμένουν», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ.