Τιτάνιο και αποτελεσματικό   το έργο του συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Περγαντή


Ο σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου βρίσκεται δίπλα στον ασθενή από το 2017, προσφέροντας οικονομική βοήθεια αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας είναι οι εθελοντές, οι οποίοι στέκονται δίπλα στον ασθενή και του δίνουν κουράγιο, θάρρος και θέληση να παλέψει για τον ίδιο, την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
 
Ο αριθμός όσων νοσούν από καρκίνο είναι τεράστιος και στην περιοχή μας. Η ύπαρξη δομών στήριξης των ασθενών και των φροντιστών είναι αναγκαία και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι εξίσου σημαντική.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό, όσων νοσούν, καθώς δεν υπάρχει μητρώο ασθενών.

Ωστόσο, ο αριθμός των χημειοθεραπειών όσον αφορά στους ογκολογικούς καρκίνους εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 700 στο νοσοκομείο το 20ήμερο και τα 70 στην Euromedica. Πέρσι οι ασθενείς που πέρασαν από το νοσοκομείο ξεπέρασαν τους 2.500, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι ο διπλάσιος» δήλωσε η κυρία Μαρία Κρητικού, πρόεδρος του συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.

Ο σύλλογος αυτός, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017, ενώ η προσπάθεια είχε ήδη ξεκινήσει ένα χρόνο πριν. Η πρωτοβουλία ανήκει σε μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είτε είχαν βιώσει την ασθένεια και επομένως συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει ένα κενό στη στήριξη αυτών των ασθενών, είτε ήταν ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα και ήθελαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτήν την ασθένεια.

Ο σύλλογος αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει τόσο οικονομική βοήθεια όσο και ψυχολογική υποστήριξη. Παρέχει πληροφορίες, ενημερώνει γύρω από τα δικαιώματα και φροντίζει να ακούει τον ίδιο τον ασθενή όσο και τον φροντιστή του. Τα γραφεία βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και λειτουργούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι από Δευτερα έως Παρασκευή.

Οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί συζητούν με τους ασθενείς και στη συνέχεια τους διαχωρίζουν με κριτήριο σημαντικότητας τα προβλήματα τους και τις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους οικονομικά ασθενέστερους, σε εκείνους που δεν μπορούν δηλαδή να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται για τη θεραπεία τους σε εξειδικευμένα κέντρα της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κ.λπ.

Οι εθελοντές ακόμη βρίσκονται καθημερινά και στην ογκολογική κλινική, όπου έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, τους στηρίζουν στις θεραπείες τους και σε ό,τι άλλο χρειαστούν.

Για επιπλέον ψυχολογική υποστήριξη (τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές πολλές φορές) λειτουργεί εκτός νοσοκομείου και παράλληλη δομή, όπου λαμβάνουν χώρα οι συνεδρίες, για τις  οποίες ο σύλλογος Ροδίων «Νοιάζομαι και Πράττω» προσφέρει ως δωρεά για έναν χρόνο. Πρόνοια υπάρχει ακόμα και για τους ασθενείς της Euromedica, καθώς και εκεί παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Το όραμα
«Το όραμα του συλλόγου ήταν να δημιουργηθεί μία ογκολογική κλινική στο νοσοκομείο της Ρόδου, με σκοπό να εφαρμόζονται οι θεραπείες στον τόπο διαμονής των ασθενών, να βρίσκονται κοντά στους συγγενείς τους και να έχουν τη δυνατότητα έτσι να δώσουν τη δική τους μάχη στον τόπο τους. Να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι ίδιοι ούτε οι συγγενείς τους.

Αυτό το όραμα κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν με τη συνεργασία και την αρωγή των εθελοντών», δήλωσε ο γνωστός γιατρός του νησιού μας, καρδιολόγος κος Παύλος Μπακίρης ο οποίος στηρίζει το τιτάνιο έργο του Συλλόγου από την πρώτη μέρα, ως ενεργό μέλος του.

Επόμενος στόχος – σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου κα Μαρία Κρητικού, είναι να επεκταθεί η ημερήσια νοσηλεία  που σήμερα υπάρχει και να μπορεί η κλινική να λειτουργεί 24 ώρες.  Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται επιπλέον προσωπικό.
 

Μαρία Κρητικού, Ρένα Καραγιάννη και Παύλος Μπακίρης,  που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συλλόγου
Μαρία Κρητικού, Ρένα Καραγιάννη και Παύλος Μπακίρης, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συλλόγου


Επίσης, ο σύλλογος επιθυμεί να δημιουργήσει έναν χώρο, όπου θα φιλοξενούν είτε ανθρώπους με καρκίνο είτε όσους έχουν αποθεραπευτεί και θα παρέχουν τόσο ψυχολογική υποστήριξη όσο και πολλές υπηρεσίες, όπως γυμναστήριο κ.λπ.

Ακόμη, αναγκαία κρίνεται η ύπαρξη ενός ξενώνα που θα φιλοξενούνται οι νησιώτες που έρχονται για τη θεραπεία τους και οι συγγενείς που τους συνοδεύουν και δεν έχουν χρήματα για να διαμείνουν σε ένα ξενοδοχείο.

Τέλος, ο σύλλογος επιθυμεί να διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο για τα άτομα τελικού σταδίου της ασθένειας, καθώς αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συγγενείς.

Δράσεις
Πέρα από την ψυχολογική και οικονομική στήριξη, ο σύλλογος διοργανώνει ημερίδες πρόληψης και ενημέρωσης, ενώ έγιναν εξετάσεις σε γυναίκες που διαμένουν σε απομακρυσμένα νησιά από εξειδικευμένους ογκολόγους. Επιπλέον, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου(ΕΛΟΚ) ενημερώνει το σύλλογο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ασθένεια. ώστε να συμπαρασταθούν με τον καλύτερο τρόπο δίπλα στους ασθενείς.

Ο σύλλογος έχει καλή συνεργασία με τα αντικαρκινικά κέντρα των Αθηνών, το Μεταξά, το Αλεξάνδρας, το Άγιος Σαββας, το Αττικόν  και το Γεννηματά, τα οποία συνδράμουν και υποστηρίζουν το σύλλογο συνεχώς.  Διαθέτουν ακόμη, μία τράπεζα αίματος, η οποία χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ασθενών στην Αθήνα και στην κλινική Euromedica.

 


Αρωγή
Ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει είτε ως εθελοντής είτε ως χορηγός. Να κάνει κατάθεση μέσω τραπέζης ή δια ζώσης, να εγγραφεί στο σύλλογο και να γίνει συνδρομητής ή να προσφέρει τη βοήθεια του ανάλογα με το χρόνο που θέλει και μπορεί να διαθέσει. Για να γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να περάσει από συνέντευξη, όπου και θα τον κατατάξουν ανάλογα με τις ικανοτητές και τις δυνατότητες του, καθώς μόνο όσοι είναι εκπαιδευμένοι έχουν άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Στο σύλλογο αυτή τη στιγμή εργάζονται εθελοντικά λίγα άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται όταν κλείνουν τα ξενοδοχεία και ο κόσμος έχει περισσότερο χρόνο. “Οι εθελοντές είναι οι στυλοβάτες του συλλόγου”, σχολίασε η κυρία Κρητικού, μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ».

Πυλώνας του συλλόγου είναι και η τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια τους. Σε κάθε δράση ο κόσμος κι η τοπική μας κοιωνία, δίνει το παρόν έτσι ώστε κάθε εκδήλωση που γίνεται, να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Ενδεικτικό είναι ότι ο σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει στηρίξει οικονομικά ασθενείς που έχουν ανάγκη σε εισιτήρια νοσήλια και εξετάσεις, οικονομική ενίσχυση και διαμονή. Πιο αναλυτικά, ο σύλλογος κάλυψε εισιτήρια για τη μετάβαση ασθενών σε Αθήνα και Κρήτη το ποσό των 2,745 ευρώ.

Επίσης, έχει δώσει οικονομική ενίσχυση σε άπορους ασθενείς το ποσό των 1,100 ευρώ και έχει καταβάλει το ποσό των 2,048 ευρώ σε νοσήλια και εξετάσεις. Τέλος, σε όσους χρειάστηκε να διαμείνουν στην Αθήνα αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμος ξενώνας, ο σύλλογος κατέβαλε το ποσό των 1,850 ευρώ.

Ο κύριος Παύλος Μπακίρης τόνισε μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», πως “δεν περίμεναν τέτοια ανταπόκριση αλλά αυτό είναι που τους δίνει κουράγιο για να συνεχίσουν και να πάνε μπροστά”.

Σε κάθε περίπτωση, ο σύλλογος αυτός, επιτελεί σπουδαίο έργο. Για τους συνανθρώπους μας που η υγείας τους δοκιμάζεται με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, καθώς επίσης και για τους συγγενείς τους, οι οποίοι στέκονται ακλόνητοι, στο πλευρό τους, στηρίζοντάς τους στη μεγάλη αυτή δοκιμασία υγείας, που καλούνται ν ανταπεξέλθουν.

Εξαιτίας των ανθρώπων αυτών, που μπήκαν μπροστά και δημιούργησαν το σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, η τοπική κοινωνία, έχει αγκαλιάσει το έργο και την προσπάθειά που γίνεται. Μια προσπάθεια που έχει να κάνει με τον αγώνα της ζωής.

Με τις μάχες που οφείλει να δίνει ο κάθε άνθρωπος. Όχι μόνος του, αλλά έχοντας δίπλα του, ανθρώπους που τον αγαπούν, τον νοιάζονται, τον συμπαραστέκονται και του δίνουν κουράγιο μέχρι να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.