Το περιβάλλον και... τα μάτια μας στη Ρόδο

Γράφει ο Γιάννης Βογιατζής
MSc, PhD Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
Μέλος DiEM25-ΜέΡΑ25

 

Ο δήμος Ρόδου, μέσω του έργου ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ/Interreg Ελλάδα-Κύπρος, απέκτησε πρόσφατα δύο μικρά λεωφορεία για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης. 

Δεν με ξένισε ούτε το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν στην Τουρκία για λογαριασμό ιταλικής εταιρείας, ούτε ότι το καθένα κόστισε 65.000 ευρώ.

Αυτό που με ξένισε είναι η προσκόλληση στα ορυκτά καύσιμα (ντίζελ) ασχέτως αν η τεχνολογία αυτών των κινητήρων έχει βελτιωθεί σημαντικά ώστε να παράγουν λιγότερους ρύπους. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μηδενικών ρύπων. Εξάλλου ένας από τους στόχους του προγράμματος το λέει ξεκάθαρα: «Τη σταδιακή αντικατάσταση ή και συμπλήρωση οχημάτων Δημοσίων Συγκοινωνιών με οχήματα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων» [1].

Να το πω αλλιώς: Θα προτιμούσα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και ας κόστιζαν 80.000 ευρώ αντί 65.000 ευρώ. Τα οφέλη των ηλεκτροκινητήρων έναντι των συμβατικών κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι πολλαπλά αλλά δεν είναι αντικείμενο ανάλυσης του παρόντος άρθρου.

Ένα άλλο στοιχείο που μου προξένησε απορία είναι το γεγονός ότι ενώ ο δήμος Ρόδου είναι ο επικεφαλής δικαιούχος του προγράμματος [2], του έχει καταμεριστεί, βάσει προϋπολογισμού, ένα κονδύλι το οποίο είναι το μικρότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα [3].

Για παράδειγμα, η Ρόδος με πληθυσμό 152.538 και επισκέπτες που ανήλθαν για το έτος 2015 στα 1,89 εκατ., έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 300.000 ευρώ, ενώ η Σύρος με πληθυσμό 21.475 και επισκέπτες που ανήλθαν στους 28.000, έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 480.000 ευρώ. Κάποια λογική εξήγηση γι’ αυτό; Η ερώτηση είναι ρητορική, πιθανόν και η απάντηση, αν δοθεί καμία.  

[1] https://www.eu-kinisi.eu/#more
[2] https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-notio-aigaio/ 2018/03/01/ey-kinisi-kai-anavathmisi-astikon-sygkoinonion.html
[3] https://www.eu-kinisi.eu/%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce% b9%cf%81%ce%bf%ce%b9/