Παρουσίαση του βιβλίου «Αγνή» στο Φεστιβάλ Σύμης

Tο Φεστιβάλ Σύμης άνοιξε την αυλαία του πανηγυρικά με την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δικαίας Μαραβέλια «Αγνή» από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «Iapetos Village», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η φιλόλογος και προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.) Νάνσυ Τρυποσκούφη, η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Ισαβέλλα Τσαβαρή, ο φιλόλογος Αναστάσιος Μαδαμόπουλος, ο καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας, ο φιλόλογος και υπεύθυνος του Φεστιβάλ Σύμης κ. Γιώργος Παπακαλοδούκας και η ίδια η συγγραφέας ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα ήταν μια βραδιά αξέχαστη γεμάτη λογοτεχνία, αφήγηση, όμορφες εικόνες και συγκίνηση.

Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος Νάνσυ Τρυποσκούφη με μια σύντομη αναφορά για τον πολύ σημαντικό θεσμό του Φεστιβάλ Σύμης και τον εμπνευστή του Γιάννη Διακογιάννη. Κατόπιν έκανε μια πλήρη, λεπτομερή και ενδελεχή επισκόπηση του έργου με έμφαση στις βασικές έννοιες που το διέπουν και τους χαρακτήρες του, τονίζοντας τις αρετές του, τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του και τη σημασία του.

Η επί σειρά ετών καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ισαβέλλα Τσαβαρή μίλησε κυρίως για την προσωπικότητα της συγγραφέως μέσω της γνωριμίας τους, μη παραλείποντας επίσης να την επαινέσει, ως Δωδεκανήσια, για τη λογοτεχνική της δραστηριότητα που εμπλουτίζει την πνευματική παραγωγή του τόπου μας.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε και η ομιλία του φιλόλογου Αναστάσιου Μαδαμόπουλου, ο οποίος μιλώντας από τη σκοπιά της επιστήμης του ανέφερε όλα τα σημαντικά στοιχεία αυτού του μυθιστορήματος που το καθιστούν αξιοσημείωτο, αναλύοντας τη δομή του, τις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και την πλοκή του.

Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αγαπητός σε όλη την Ελλάδα Αλέξης Κωστάλας με τη γνώριμη αισθαντική του φωνή και ο φιλόλογος Γιώργος Παπακαλοδούκας εισάγοντας το κοινό με μαγικό τρόπο στο αφηγηματικό σύμπαν της συγγραφέως. 

Η εκδήλωση δε θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα παρά με την ίδια τη συγγραφέα Δικαία Μαραβέλια, η οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον κόσμο που παραβρέθηκε αυτή τη βραδιά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν συντοπίτες της Συμιακοί που την τίμησαν με την παρουσία τους τόσο για το ίδιο το βιβλίο όσο και για τη συνολική της προσφορά στον τόπο.