Ας μάθουμε στα παιδιά μας  τι σημαίνει αγάπη

Γράφει η Δέσποινα Τσακίρη
Νηπιαγωγός,  Msc στην ειδική αγωγή   

Πες μου μια λέξη...
Πόσο σημαντικό είναι να λέμε στα παιδιά το σ’ αγαπώ; Πόσο σημαντικά τα κάνουμε να αισθάνονται;

Η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι μαγική ειδικά όταν την μοιράζεσαι με άλλους. Όταν κάνεις τους άλλους να αισθάνονται "ξεχωριστοί". Και τα παιδιά αυτό που ουσιαστικά αποζητούν είναι να αισθάνονται ασφάλεια, αποδοχή, αγάπη και τρυφερότητα.

Πώς ένα παιδί θα γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας; Μα φυσικά με την αγάπη που θα του εντρυφήσει η οικογένειά του, ξεκινώντας ακόμα από την ενδομήτρια ζωή και μεγαλώνοντας ως ανθρώπινη ύπαρξη. Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει ότι νοιάζεσαι. Νοιάζεσαι για το πώς νιώθει, τι αισθάνεται, ποιες είναι οι ανάγκες του.

Δεν μπορούμε να απαιτούμε από το παιδί να συμπεριφέρεται σωστά, αν δεν είμαστε πρωτίστως σίγουροι ότι νιώθει πραγματικά ότι το αγαπάμε. Όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάρμοστα, θα πρέπει να σκεφτούμε ως γονείς το γιατί;

Τι χρειάζεται το παιδί μου; Μήπως του λείπει η αγάπη μας; Τα παιδιά αισθάνονται πίεση από διάφορους παράγοντες που συμβαίνουν γύρω τους και γι’ αυτό χρειάζεται να το αποφορτίσουμε, λέγοντάς τους απλώς «σ’ αγαπώ». Διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας. Πολλές φορές, τα ίδια τα παιδιά, φερόμενα με ανάρμοστη συμπεριφορά, το μόνο που επιζητούν είναι να μας ρωτήσουν αν τα αγαπάμε. Χωρίς όρους.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει αγάπη, προστασία, για να μπορέσουν και αυτά με τη σειρά τους να την μοιράσουν διάσπαρτα, προχωρώντας προς την ενηλικίωση. Όταν τα παιδιά σας εξελιχθούν σε σπουδαία ενήλικα άτομα με αξίες, τότε θα αισθανθείτε ολοκλήρωση για τους κόπους σας ως γονείς.
Η αγάπη εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ας θυμηθούμε μερικούς και ο καθένας από μας ας προσθέσει και άλλους στη λίστα αυτή.

•    Με λόγια καταπραϋντικά
•    Με εστιασμένη προσοχή
•    Με πράξεις αγάπης
•    Με σωματική επαφή όπως μια αγκαλιά
•    Με βλεμματική επαφή που δείχνει τρυφερότητα
Και πολύ απλά...

Πείτε αυτή τη μαγική λέξη...    
Σ’ αγαπώ.