Παγκόσμια ημέρα Ηπατίτιδας:  Στοιχεία για τη νόσο

Είναι πλέον γνωστό ότι οι Ιογενείς Hπατίτιδες ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο), περισσότερους δηλαδή και από τους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό του HIV/AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από τις Ιογενείς Ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030 (ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C). Το παράδοξο όμως είναι ότι παρά το βαρύ τίμημα από τις ηπατίτιδες οι συνέπειες από τα νοσήματα είναι υποεκτιμημένα.

Πολλοί ασθενείς δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη λοίμωξη ή αγνοούν τις συνέπειες της νόσου. Επομένως υπάρχει ανάγκη η Πολιτεία, οι επιστημονικές εταιρείες αλλά και οι σύλλογοι ασθενών να ανοίξουν το θέμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης.

Το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων ως μία από τις μόλις 4 επίσημες Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου.

Ο Π.Ο.Υ. απαιτεί περισσότερες προσπάθειες στις φτωχότερες χώρες
Σε παγκόσμιο επίπεδο εννιά φορές περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα απ’ ό,τι με HIV. Παρ’ όλα αυτά επενδύονται ολοένα και λιγότερα στη θεραπεία των ασθενειών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Lancet”, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια στις χώρες με μεσαίο ή μικρότερο εισόδημα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ασθενειών αυτών.

Αυτό θα μπορούσε να αποβεί θετικό και για τη Γερμανία, μια χώρα υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που γεννήθηκαν σε χώρες με μεγάλη επιδημία, όντας μολυσμένοι με ηπατίτιδα Β - αντίθετα με την ηπατίτιδα C, από την οποία νοσούν ήδη πολλοί στο εσωτερικό της χώρας.  

Στην πραγματικότητα, η πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας Β και C είναι ευνοϊκή. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β ενώ η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί με δραστικά φάρμακα εντός λίγων εβδομάδων. Επίσης υπάρχει εμβόλιο και κατά της λιγότερο επίκίνδυνης ηπατίτιδας Α.

Εντούτοις, ο αριθμός των νοσήσεων έχει μειωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ, την εποχή αυτή έχουν μολυνθεί με χρόνια ηπατίτιδα Β και C συνολικά  325 εκατ. άνθρωποι.  Κάθε χρόνο προστίθενται 3 εκατ. νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται σε 1,4 εκατ. ετησίως. Ο ιός της ηπατίτιδας είναι η δεύτερη πιο συνηθέστερη θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια.

Από τα 325 εκατ. μολυσμένους από τον ιό ζουν 282 εκατ. σε 67 χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα με συνολικά 6.7 δισ. κατοίκους. Εκεί δυστυχώς γίνονται λίγα για την περίθαλψη των νοσούντων αλλά και στην παρεμπόδιση εμφάνισης νέων περιστατικών.

Από τα 257 εκατ. ανθρώπους που στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα, γνώριζαν το 2016 μόνο 27 εκατ. αυτών, δηλαδή ένας στους πέντε, για την μόλυνση. Αντιμετωπίσθηκαν μόνο 4,5 εκατ. μολύνσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις εν λόγω χώρες 1,1 εκατ. άνθρωποι να νοσούν από ηπατίτιδα Β.

Στην ηπατίτιδα C τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Από τα 71 εκατ. που έχουν μολυνθεί από τον ιό στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, γνώριζαν τη κατάστασή τους το 2017 μόνο 13 εκατ. - δηλαδή ένας στους πέντε - και από αυτούς 2 εκατ. έτυχαν περίθαλψης. Στο ίδιο έτος νόσησαν  εκ νέου 1,75 εκ άνθρωποι από ηπατίτιδα  C.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει σύμφωνα με την ομάδα με επικεφαλής τον Yvan Hutin του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, να υποβληθούν σε τεστ 3,2 δισ. άνθρωποι.  Αυτό θα μπορούσε να κάνει δυνατή την περίθαλψη 58,2 εκατ. ανθρώπων. Τα επιπρόσθετα κόστη ο Hutin τα υπολογίζει σε 27,1 δισ. δολάρια. Μέσω αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέχρι το 2030 περίπου 2,9 εκατ. πρόωροι θάνατοι.

Σύμφωνα με μια πιο ευνοική εκτίμηση, θα έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ 11,6 εκ άνθρωποι και να τύχουν περίθαλψης 93,8 εκατ. Αυτό θα κόστιζε 58,7 δισ. δολάρια και θα αποσοβούσε 4,5 εκατ. θανατηφόρες περιπτώσεις.