Κάλεσμα στους οφειλέτες  για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον δήμο Ρόδου

Κάλεσμα προς τους οφειλέτες του δήμου να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, απηύθυνε χτες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Διακοσταματίου, προτρέποντάς τους μάλιστα να εκμεταλλευτούν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνει η δημοτική αρχή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία εκπνέει σε περίπου ενάμιση μήνα και αποτελεί ευκαιρία για εκείνους που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

«Η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών λήγει το Σεπτέμβρη αν δεν κάνω λάθος στις 17 και πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους γιατί είναι η δεύτερη ρύθμιση εντός τριών ετών ως συνέχεια της προηγούμενης επί της ουσίας.

Ο κόσμος πρέπει να έρθει στο ταμείο του δήμου και να προβεί σε ρύθμιση. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε το καθήκον μας και βεβαιώσαμε και στο χρονικό διάστημα που έπρεπε τις υποχρεώσεις για το 2019 που τρέχουν, ώστε να μπορέσουν και αυτές να υπαχθούν στη ρύθμιση» δήλωσε συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος, ο οποίος με αφορμή την αναφορά του στα έσοδα του δήμου από τις οφειλές πολιτών, έκανε γνωστό ότι κατά τη χτεσινή μέρα δημοσιεύθηκε και η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνονται οδηγίες ως προς τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2020.

Όπως είναι φυσικό αυτό παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται η αλλαγή της δημοτικής αρχής, από την 1η Σεπτεμβρίου όμως σύμφωνα με όσα προβλέπονται η παρούσα δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται και να καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, πριν λήξει η θητεία της.

Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Διακοσταματίου, το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων οφειλών δεν είναι γνωστό κάτι που θα γίνει μόλις συγκεντρωθούν τα στοιχεία Ιουλίου του 2019. Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που δίνει κατευθυντήριες οδηγιες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2020. Πρεπει λοιπόν να κλείσει ο Ιούλιος για να βγουν στοιχεία για όλα.

Για παράδειγμα, υπολογίζεις έσοδα από παραλίες. Πόσα εισέπραξες το 2018, πόσα εισέπραξες το 2017 και πόσα το επτάμηνο του 2019. Μπαίνεις σε ένα μαθηματικό τύπο και βάζεις το ποσό που προϋπολογίζεις ότι θα εισπράξεις για το έτος 2020. Δεν μπορείς να βάλεις νούμερα αυθαίρετα.

Μετά έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει συνάρτηση με τα έσοδά σου. Κάνεις λοιπόν ένα προσχέδιο, ένα πρόχειρο τεχνικό πρόγραμμα κάνεις τη διαβούλευση, παίρνεις τις αποφάσεις της εκτελεστικης επιτροπής, οι υπηρεσίες σου δίνουν και τα υπόλοιπα έξοδα, και ακολουθείς και εδώ μαθηματικούς τύπους.

Εμείς υποχρεωτικά σταματάμε 31 Αυγούστου και μεσα στο Σεπτέμβριο η νέα οικονομική επιτροπή θα πρέπει να οριστικοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου. Αφού γίνει αυτό θα συζητήσει το τεχνικό πρόγραμμα αναλυτικά μέχρι το Νοέμβριο και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι και ο τελικός προϋπολογισμός με βάση τα στοιχεία που θα έχουν μπει στο σύστημα.

Από εκεί και πέρα εγκρίνεται ο προϋπολογισμός και το Φεβρουάριο του 2020 θα γίνει αναμόρφωση με βάση τα πραγματικά ποσά της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, όπου εκεί πλέον θα δεις τα έσοδά σου και θα κάνεις τις αναπροσαρμογές.

Σε αυτή τη φάση θα γίνει η προετοιμασία που είναι υποχρεωτική εκ του νόμου καθώς δεν μπορούμε εμείς να αφήσουμε τον προϋπολογισμό στη νέα δημοτική αρχή, αυτό απαγορεύεται πρέπει εμείς να κάνουμε την προετοιμασία και μετά το Σεπτέμβριο μπορούν να αλλάξουν κύρια ζητήματα τεχνικού προγράμματος σε σχέση πάντα με τα έσοδα. Μάλιστα, οι προϋπολογισμοί σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να είναι ή ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί.»

Διαγωνισμός για το κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Κατά τη χτεσινή μέρα επίσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υπέγραψε ψηφιακά την έναρξη της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά την αγορά ενός κινητού ολοκληρωμένου κέντρου ανταποδοτικης ανακύκλωσης συσκευασιών.

Η προμήθειά του θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού πρόγραμματος στο οποίο είναι ενταγμένος ο δήμος Ρόδου  και η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 2/9/2019 (στις 3 το μεσημέρι). Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου και ο διαγωνισμός θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Πρόκειται για ένα κινητό κέντρο ανακύκλωσης υλικων και συσκευασιών που θα περνά από τις παραλίες κυριως αλλά θα έχει και εκπαιδευτικό σκοπό. Θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 85% από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους. Το κόστος του ανέρχεται σε 134.000 ευρώ.