Ανακύκλωση στη Ρόδο: Η ελπίδα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, βρίσκεται στα ίδια τα παιδιά

Ανακύκλωση στη Ρόδο:  Η ελπίδα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, βρίσκεται στα ίδια τα παιδιά

Ανακύκλωση στη Ρόδο: Η ελπίδα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, βρίσκεται στα ίδια τα παιδιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 697 ΦΟΡΕΣ

Εξαιρετική η προσπάθεια που γίνεται από Δήμο, Κ.Π.Ε. και Κ.Δ.Α.Υ.

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Περγαντή

Η αλλαγή θα έρθει από τα παιδιά. Μονο αν τα εντρυφήσουμε στην ανακύκλωση από μικρά και τους διδάξουμε τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα της, θα γίνει η οικολογική στροφή για ένα πιο καθαρό περιβάλλον στη χώρα και τον πλανήτη μας.

Οι περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν και οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές κάνουν πλέον επιτακτική την ανάγκη για την εύρεση λύσης. Ένα από τα πιο εύκολα αλλά και τα πιο δύσκολα ταυτόχρονα θέματα έχει να κάνει με την ανακύκλωση και το νησί της Ρόδου η οποία φαίνεται ότι προχωρά με σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κύριος Γιάννης Αλαφάκης, Προϊστάμενος του τμήματος αποκομιδής της καθαριότητας και της ανακύκλωσης του Δήμου της Ρόδου, μιλώντας χθες στη «Ροδιακή», δήλωσε ότι «Η ανακύκλωση στη Ρόδο αν αναλογιστούμε τα χρόνια που λειτουργεί είναι σε πολύ καλό δρόμο και θα συνεχίσει να παρουσιάζει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο κος Αλαφάκης, είναι να αποκτήσουμε όλοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας, οικολογική συνείδηση, λειτουργώντας απλά σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των απορριμμάτων και χρησιμοποιώντας σωστά τους μπλε κάδους σε ολόκληρο το νησί μας.

Μιλώντας επίσης στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κος Μιχάλης Παλαιολόγου, επισήμανε ότι έχουν ήδη γίνει πολλές προσπάθειες ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τη χρησιμότητα των μπλε κάδων αλλά και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.

Μέχρι σήμερα, έχουν διοργανωθεί δράσεις σε σχολεία, έγιναν εκδηλώσεις και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και 60.000 σακούλες ανακύκλωσης. Επίσης, οι πολίτες στις γειτονιές των οποίων τοποθετήθηκαν κάδοι, ενημερώθηκαν αναλυτικά με ειδικά φυλλάδια, για τη σωστή χρήση τους και την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης.

Ωστόσο, για να καταφέρουμε να επιτύχουμε τον Εθνικό στόχο για την ανακύκλωση -να έχει ανακτηθεί δηλαδή το 20% των ανακυκλώσιμων υλικών μέχρι το 2020- σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι νεώτερες γενεές.

Ο Μιχάλης Παλαιολόγος, αντιδήμαρχος καθαριότητας του νησιού της Ρόδου, πιστεύει πως για να πετύχει η ανακύκλωση θα πρέπει η δράση να ξεκινήσει από το σχολείο και από τα παιδιά και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες, για να γίνει στη συνέχεια τρόπος ζωής.

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα πολύ καλό πρόγραμμα σε σχολεία με τη συνεργασία του Περιβαντολλογικού Κέντρου των Πεταλούδων και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ειδικότερα, οι περιβαντολλόγοι ανέλαβαν το θεωρητικό κομμάτι και το προσωπικό του ΚΔΑΥ το πρακτικό.

Οι μαθητές δηλαδή, αφού αποκτούσαν μία θεωρητική γνώση επί του θέματος κατευθύνονταν στο κέντρο, όπου και παρακολουθούσαν τη διαδικασία της αποκομιδής, της συλλογής, της διαλογής και της δεματοποίησης της ανακύκλωσης. Ο κύριος Παλαιολόγος τόνισε πως «αυτό είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουμε διοργανώσει, καθώς το παιδί μπορεί να μυήσει το γονιό στην ανακύκλωση».

Ενδεικτικά στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα για το έτος 2018 συμμετείχαν 710 μαθητές, ενώ για το 2019 οι μαθητές ανήλθαν στους 331.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 1.650 κάδοι ανακύκλωσης των 1.100lt, 180 κάδοι των 360lt, τρία σπιτάκια ανακύκλωσης και έχουν τοποθετηθεί 180 κοινόχρηστοι κάδοι προσωρινής αποθήκευσης για γυαλί σε όλο το νησί στα σημεία που παράγονται μεγάλες ποσότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περιοχές που ανακυκλώνουν περισσότερο είναι οι τουριστικές και αυτές με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα π.χ. ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ.

Ο κύριος Αλαφάκης επίσης μιλώντας στη «Ροδιακή» έκανε λόγο και για τις περιπτώσεις που αποσύρεται ένας μπλε κάδος αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου ο μπλε κάδος έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο για τη συλλογή απορριμμάτων και όχι ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως υποστήριξε ο κ. Αλαφάκης «τα οργανικά απορρίμματα στον μπλε κάδο, μπορούν να αχρηστεύσουν εντελώς το υπόλοιπο φορτίο, καθώς επίσης και τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού.

Επιπλέον, τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, αφού συλλεχθούν από τα ειδικά απορριμματοφόρα, τα οποία εκτελούν καθημερινά εννέα βάρδιες σε όλο το νησί, μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωμένων Υλικών) και εκεί διαχωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες.

«Το κέρδος του Δήμου είναι περιβαντολλογικό αλλά και ενεργειακό. Επίσης, έχουμε λιγότερο κόστος και περισσότερη διάρκεια στο ΧΥΤΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

Όσον αφορά στη πρόνοια για τα μικρότερα νησιά, ο σχεδιασμός του εργοστασίου έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να δεχτεί όλο και περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά και να μπορεί να στηρίξει και τα γύρω νησιά με τα δικά τους έξοδα.

Η Ρόδος σε κάθε περίπτωση έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ελπίδα και επένδυση όλων μας είναι τα παιδιά. Να κατανοήσουν από μικρή ηλικία τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης.

Έτσι και μόνο έτσι, θα δούμε ουσιαστικές αλλαγές και θετικά αποτελέσματα. Η χρησιμότητα των μπλε κάδων είναι τεράστια και η σημασία της ανακύκλωσης καίρια για το περιβάλλον. Απομένει οι ίδιο πλέον οι πολίτες να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, να ενημερώνονται και να ανακυκλώνουν σωστά όσα υλικά ανακυκλώνονται, για το καλό όλων μας.

Από τις προσπάθειες εκπαίδευσης των μικρών μας μαθητών, που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου
Από τις προσπάθειες εκπαίδευσης των μικρών μας μαθητών, που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου

Ο προϊστάμενος του τμήματος  αποκομιδής και ανακύκλωσης κος Αλαφάκης, μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Παλαιολόγου,  εξηγεί στη συντάκτρια της «Ροδιακής» τα βήματα και τις προαπάθειες που έγιναν στο νησί μας αναφορικά με την ανακύκλωση
Ο προϊστάμενος του τμήματος αποκομιδής και ανακύκλωσης κος Αλαφάκης, μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Παλαιολόγου, εξηγεί στη συντάκτρια της «Ροδιακής» τα βήματα και τις προαπάθειες που έγιναν στο νησί μας αναφορικά με την ανακύκλωση

Μαθητές, παρακολουθούν τη διαδικασία διαλογής  των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ρόδου
Μαθητές, παρακολουθούν τη διαδικασία διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)