Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται το Σάββατο το βράδυ στο νησί μας η έκθεση «Σχεδιασμοί πριν από την υλοποίηση, Θεσσαλονίκη-Ρόδος, γέφυρες πολιτισμού» που θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Η έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί στο κατάλυμα της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη, και διοργανώνεται από το τμήμα Πολιτισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Γαλλικό Προξενείο στη Ρόδο, περιλαμβάνει 26 έργα ελλήνων καλλιτεχνών ( ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη) ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στη διοργάνωση της έκθεσης αναφέρθηκαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τόσο ο εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου όσο και μέρος των καλλιτεχνών που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να την επισκεφτούν. Μάλιστα ο κ. Διακογεωργίου έκανε λόγο για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τη Ρόδο που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί μας και ευχαρίστησε τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό της Ρόδου.

Ένας από τους καθηγητές του Αριστοτελείου που διδάσκει εικαστικές τέχνες στην αρχιτεκτονική σχολή ο κ. Κώστας Βαρώτσος και ο οποίος θα βρίσκεται στα εγκαίνια το Σάββατο πραγματοποίησε παρέμβαση στη χτεσινή συνέντευξη και ζωντανά από τη Θεσσαλονίκη,  εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης.

Δημήτρης Ζουρούδης.  Πορτολάνοι για  αποπροσανατολισμένους Νευροδιαβιβαστές Χρωματιστές κλωστές, ακρυλικό χρώμα, ύφασμα, 90Χ180 εκ.
Δημήτρης Ζουρούδης. Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους Νευροδιαβιβαστές Χρωματιστές κλωστές, ακρυλικό χρώμα, ύφασμα, 90Χ180 εκ.

Όπως είπε,  είναι μία γέφυρα πολιτισμού προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού, μεταφοράς δεδομένων και ανάπτυξης ιδεών. Μάλιστα τόνισε ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να έχουμε και άλλες τέτοιες διοργανώσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Γιανναδάκης καθηγητής της σχολής καλών τεχνών στο Αριστοτέλειο χαρακτήρισε τη Ρόδο νησί του ήλιου και του πολιτισμού, και τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική συνάντηση πολιτισμού στο νησί μας.

Όπως είπε ο τίτλος της έκθεσης κυριολεκτικά υπογραμμίζει την ανησυχία,  την αναζήτηση και όλη αυτή τη διαδικασία που περνούν οι καλλιτέχνες πριν την υλοποίηση, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο Βάλια Σεμερτζίδη και στα σημαντικά έργα χαρακτικής που δημιούργησε και διαθέτει η δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου κάτι που χαρακτηρίζει και το νησί μας.

Ο κ. Γιώργος Τσακίρης επίσης καθηγητής της σχολής καλών τεχνών στο Αριστοτέλειο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της έκθεσης στο νησί μας στο οποίο,  όπως είπε,  έρχεται για πρώτη φορά λέγοντας ότι είναι ένα γοητευτικό νησί.

Τέτα Μακρή.  2013, ακρυλικά σε λινό, 70χ70 εκ.
Τέτα Μακρή. 2013, ακρυλικά σε λινό, 70χ70 εκ.

Ακολούθησε η κ. Εύη Κυρμακίδου απόφοιτη του τμήματος εικαστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που ανέλαβε ένα μέρος της οργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης η οποία ευχαρίστησε την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή για τη φιλοξενία, και είπε ότι μέσα από αυτή την υπέροχη έκθεση θα δείξουν τη δουλειά τους όλοι οι καλλιτέχνες αποτελώντας τη γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο.

Τέλος,  ο κ. Μανώλης Μαυρομάτης καθηγητής στη σχολή καλών τεχνών του Αριστοτελείου ο οποίο επιμελείται και διοργανώνει την έκθεση, δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη έκθεση κυρίως σε ό.τι είχε να κάνει με τη μεταφορά των έργων και τόνισε ότι προσπάθησε να κάνει το καλύτερο υπογραμμίζοντας ότι ο τίτλος της έκθεσης «Σχεδιασμοί πριν από την υλοποίηση» ήταν δική του ιδέα με αντικείμενο τις προθέσεις του έργου πριν το αποτέλεσμα.

Δημήτρης Φράγκος. Χωρίς τίτλο, 2011.  Ακρυλικά σε λινό, 100Χ100 εκ.
Δημήτρης Φράγκος. Χωρίς τίτλο, 2011. Ακρυλικά σε λινό, 100Χ100 εκ.

«Η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος είναι οι τόποι που αγάπησα πολύ. Χρειαζόμαστε συνεργασία και στην τέχνη όπως και στις άλλες δραστηριότητες, καινοτόμες ιδέες, ανοιχτές κοινωνίες που υποδέχονται το νέο και το τολμούν, συλλογικό κοινωνικό έργο όπου εξίσου σημαντική συμμετοχή έχουν οι καλλιτέχνες.
Στη Ρόδο τελειώνει το ταξίδι  της Θεσσαλονίκης προς τη Ρόδο και εκπληρώνεται η αναζήτηση μίας γνωριμίας δύο πόλεων. Το επόμενο ταξίδι θα είναι των Ροδιτών καλλιτεχνών προς τη Θεσσαλονίκη ως αντίστοιχη διαδικασία γνωριμίας από την άλλη πλευρά» κατέληξε ο κ. Μαυρομάτης.