Για το όνειρο της παραμονής στο Μπίντγκοζ

Η εθνική ομάδα στίβου Ανδρών/Γυναικών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων του Μπίντγκοζ (9-11/8) θα αναχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα για τη Βαρσοβία.

Η αποστολή μας θα ταξιδέψει σε δύο γκρουπ, το πρώτο την Τετάρτη (7/8) με την πτήση της Aegean Α3 870 στις 08.20 το πρωί αποτελούμενο από δώδεκα μέλη, ενώ ο μεγάλος όγκος της αποστολής θα ταξιδέψει την Πέμπτη (8/8) με την πτήση Α3 872 στις 15.45.

Στους Άνδρες θα συμμετάσχει από πλευράς Δωδεκανήσου ο Γιάννης Ντέτσικας του ΑΟ Σταματίου, ένας εξαιρετικός αθλητής που θ’ αποτελέσει μέλος της ομάδας 4χ400 με πολύ καλή πορεία φέτος.

Στις Γυναίκες σημαντική θα είναι η παρουσία από τη Ροδίτισσα Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) στα 100μ. και τα 4χ100,  ενώ επιλέχθηκε και η Μαρία Γάτου από τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 για να λάβει μέρος επίσης στα 4χ100.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων θα αποτελέσει και φέτος τη μοναδική ευκαιρία των αθλητών κι αθλητριών να αγωνιστούν με βασικό στόχο τη συγκομιδή βαθμών για τη χώρα τους.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας θα συγκεντρωθούν οι δώδεκα κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη, στην τελευταία χρονιά της διεξαγωγής των αγώνων με αυτή τη μορφή, αφού από το 2021 η Σούπερ Λίγκα και η Ά κατηγορία θα αποτελούνται από οχτώ ομάδες. Παράλληλα,  αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία φορά που οι αγώνες γίνονται σε τρεις αγωνιστικές ημέρες.

Όπως και στη διοργάνωση του 2019 στη Λιλ έτσι και στο Μπίντγκοζ, η δράση θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τα προκριματικά στα 100 μ., 200 μ., 400 μ., και στα 110μ./100 μ. και 400 μ. εμπόδια Ανδρών και Γυναικών. Όσοι αθλητές και αθλήτριες δεν προκριθούν στον τελικό των αγωνισμάτων τους, θα βαθμολογηθούν με βάση τη θέση κατάταξης στον προκριματικό.

Την πρώτη ημέρα των αγώνων θα γίνει ακόμη ο τελικός στον ακοντισμό των Ανδρών και τη δισκοβολία των Γυναικών.  Στα οριζόντια άλματα και στις ρίψεις - όπως και το 2017 - οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κάνουν τρεις προσπάθειες και για την τέταρτη και τελευταία θα συνεχίσουν οι τέσσερις πρώτοι με στόχο την πρώτη θέση. Στα κάθετα άλματα, οι μετέχοντες έχουν δικαίωμα τεσσάρων χαμένων προσπαθειών.

Ο αθλητής ή η αθλήτρια που εξασφαλίσει τη νίκη μπορεί στη συνέχεια να κάνει άλμα έχοντας τρεις προσπάθειες. Η διαδικασία διεξαγωγής των αγωνισμάτων με αυτή τη μορφή, σίγουρα θα φέρει σε δυσκολότερη θέση αυτούς με τη μικρότερη εμπειρία, αφού έχοντας και την πίεση του αγώνα, θα κληθούν να αποδώσουν τα μέγιστα σε ειδικές συνθήκες.