Δύο εβδομάδες για την Aegean Regatta

Δύο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των εκδηλώσεων εκείνων σχετικών με την Aegean Regatta που φέτος θα φιλοξενηθεί στα νερά του βορείου Αιγαίου αφού τα σκάφη θα βρεθούν σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι Λέσβου, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Τα πληρώματα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 17 Αυγούστου, αφού η τελετή έναρξης θα γίνει στη Λέσβο με τη συγκέντρωση των κυβερνητών την επόμενη μέρα και ο απόπλους θα δοθεί στις 19 του μήνα από τη Μυτιλήνη. 

Έως και χθες το απόγευμα είχαν δηλώσει συμμετοχή πληρώματα από 42 σκάφη, με το “DAS BOOT” (Κυβερνήτης: Δημήτρης Σταμάτας) και το “APOLLON” (Κυβερνήτης: Πολυχρόνης Αλιβάνης) να εκπροσωπούν το νησί μας αφού είναι ενταγμένα στον στόλο του ΑΣΙΑΘ Ρόδου.

Τους αγώνες διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους Ομίλους: Α.Ο. Αιγαίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης, Ν.Ο. Λέρου, Ν.Ο. Σάμου, Ν.Ο. Χίου και με συντονιστή Όμιλο για το 2019 τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης.

Τον αγώνα θα διέπουν οι παρακάτω κανονισμοί, όπως αυτοί ισχύουν τις ημέρες διεξαγωγής του:
-Οι Διεθνείς Κανόνες Ιστιοδρομιών (RRS).
-Ο κανόνας IMS.
- Ο κανόνας ORC Rating Systems.
-Ο κανόνας IRC Rating System.

-Οι κανόνες Εξοπλισμού Ιστιοπλοΐας της World Sailing (Equipment Rules of Sailing, ERS).
-Ο Ειδικός Κανονισμός Ασφαλείας για αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης της World Sailing (Offshore Special Regulations).  Οι ιστιοδρομίες ανοικτής θαλάσσης κατατάσσονται στην κατηγορία 3 του κανονισμού, ενώ οι παράκτιες ιστιοδρομίες στην κατηγορία 4.  

-Όλα τα σκάφη θα πρέπει να έχουν VHF με δυνατότητα επικοινωνίας εκτός των άλλων και στο κανάλι 72.
-Ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα, αντικαθιστά τους κανόνες του Μέρους 2 των RRS, από την 20:00 ως την 06:30 τοπική ώρα.
-Οι Διατάξεις της Εθνικής Αρχής (Ε.Ι.Ο).

 «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε ένα αγώνα (αθλητές, ομάδες υποστήριξης και στελέχη αγώνων που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη) οφείλουν να φορούν προσωπική συσκευή πλευστότητας (ΠΣΠ) κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η ΠΣΠ των αθλητών, οφείλει να συμφωνεί και με τις προδιαγραφές και διατάξεις της συγκεκριμένης κλάσης» (Διατάξεις Εθνικής Αρχής 2017-2020, Παράγραφος 1).
-Οι Ειδικές Διατάξεις της ΕΑΘ για αγώνες ανοικτής θάλασσας.

-Τα σκάφη επιτρέπεται να μεταφέρουν, κατά τη διάρκεια του αγώνα, και δεύτερη μεγίστη, με διαστάσεις (για τα σκάφη IRC) ή εμβαδόν (για τα σκάφη ORC) που δεν υπερβαίνουν τα αντίστοιχα όρια που υπάρχουν στο πιστοποιητικό τους. Αυτό αλλάζει τους κανόνες IRC Rating System και ORC Rating Systems αντίστοιχα.
-Τα σκάφη IRC, επιτρέπεται να αλλάζουν πανιά, πάνω στο σκάφος, μεταξύ των ιστιοδρομιών. Αυτό αλλάζει τον κανόνα IRC Rating System.

-Σε περίπτωση ασυμφωνίας των κειμένων Προκήρυξης και Οδηγιών Πλου, οι Οδηγίες Πλου υπερισχύουν (Αυτό αλλάζει τον RRS 63.7).
-Σε περίπτωση ασυμφωνίας των κειμένων, το Αγγλικό κείμενο υπερισχύει

Το πρόγραμμα του αγώνα:
17/08/2019  
10:00 Εγγραφές και Επιθεωρήσεις

18/08/2019  
10:00 Εγγραφές και Επιθεωρήσεις
20:00 Συγκέντρωση Κυβερνητών 21:00 Τελετή Έναρξης

19/08/2019
11:00 Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας Μυτιλήνη – Πλωμάρι, περίπου 25nm

20/08/2019  
Ελεύθερη Ημέρα

21/08/2019  
11:00 Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας Πλωμάρι – Ψαρά, περίπου 48nm

22/08/2019  
Ελεύθερη Ημέρα

23/08/2019  
11:00 Αγώνας Ανοικτής Θάλασσας Ψαρά – Οινούσσες, περίπου 35nm

24/08/2019  
11:00 Παράκτιες Διαδρομές, Οινούσσες
21:00 Τελετή Λήξης