«Sunwing Kallithea Beach»: Ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο που σέβεται το περιβάλλον

«Sunwing Kallithea Beach»:   Ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο  που σέβεται το περιβάλλον

«Sunwing Kallithea Beach»: Ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο που σέβεται το περιβάλλον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1880 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοποριακά προγράμματα με επίκεντρο την οικολογία και την ανακύκλωση

Το ξενοδοχείο «Sunwing Kallithea Beach» της Ρόδου πρωτοπορεί σε θέματα ανακύκλωσης και αειφόρου ανάπτυξης. Με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και με δεδομένη τη μεγάλη ευαισθητοποίηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα το ξενοδοχείο έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό στην αφαίρεση των πλαστικών μιας χρήσης από τους χώρους του.

Τέλος στη χρήση πλαστικών προσπαθεί να δώσει με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο ο όμιλος Thomas Cook και για αυτό έχει επιστρατεύσει όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και την αεροπορική του εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος έχει δεσμευτεί να αφαιρέσει 70 εκατομμύρια πλαστικά μίας χρήσης μέχρι το τέλος του 2020 από τα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη και από την αεροπορική εταιρεία του.

Το κτήριο του «Sunwing» στη Ρόδο, αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο που απέσπασε οικολογικό σήμα το 2003. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1975 και αυτή τη στιγμή διαθέτει 534 δωμάτια. Έχει αποκτήσει συνεργασία με έναν φορέα πιστοποίησης, την Travellife σχετικά με το Sustainability. “Σκόπος του φορέα είναι να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τόσο το προσωπικό όσο και τους πελάτες για το περιβάλλον, δήλωσε η Μίνα Σπλαγκούνια-Ζαχαρίου, η οποία εργάζεται στο ξενοδοχειο «Sunwing» ως υπεύθυνη του Sustainability και ως H&S Manager μιλώντας στην “Ροδιακή”.

Το ξενοδοχείο μεριμνά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι πελάτες του να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στην ανακύκλωση και την αειφόρο ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό εκπαιδεύεται κάθε χρόνο αναφορικά με το θέμα, ενώ για τα παιδιά των πελατών υπάρχει καθοδήγηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποιήση στα Mini-Land, όπου η ανακύκλωση και το παιχνίδι συνδυάζονται δημιουργικά.

Μία από τις πρώτες ενέργειες που πραγματοποιεί το ξενοδοχείο όταν υποδέχεται τους επισκέπτες είναι να τους ενημερώνει σχετικά με το χρόνο που απαιτείται προκειμένου τα πλαστικά να διαλυθούν στη φύση. Παράλληλα, στο εστιατόριο του προσωπικού υπάρχει συνεχής ενημέρωση με εξειδικευμένα βίντεο. Για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πελατών χρησιμοποιείται αποκλειστικά το wifi, όπου αφού συνδεθούν εμφανίζεται αυτόματα ένα παράθυρο με όλες τις πληροφορίες από τη λειτουργία του ξενοδοχείου μέχρι και την πρόνοια για το περιβάλλον.

Προκειμένου να υλοποιήσουν το στόχο του ομίλου, το ξενοδοχείο «Sunwing Kallithea Beach» έχει προχωρήσει σε κάποιες επιπλέον ενέργειες. Στη πρώτη ιδέα που πραγματοποιήθηκε κατήργησαν τα πλαστικά καλαμάκια και τα αντικατέστησαν με βιοδιασπώμενα. Με αυτόν τον τρόπο τα τρία ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη μέσα σε τέσσερις μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη εξοικονόμησαν 400.000 καλαμάκια.

Επιπλέον, φέτος αντικαταστάθηκαν όλα τα πλαστικά με PLA υλικό ή ξύλινα προϊόντα. Η Μίνα Σπλαγκούνια-Ζαχαρίου επισήμανε ότι “επειδή το PLA έχει την ίδια ακριβώς όψη με το πλαστικό, εξηγούμε στους πελάτες ότι είναι διαφορετικά”. Με αυτή την κίνηση τα πλαστικά που αφαιρέθηκαν στα τρία ξενοδοχεία ανέρχονται στα 2.250.000 τη σεζόν. Άρα κάθε χρόνο μαζί με τα καλαμάκια αφαιρούνται 3.000.000 πλαστικά.

Επίσης, φέτος ο ξενοδοχειακός όμιλος, προχώρησε και σε μία καινούργια συνεργασία. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα πλαστικά της θάλασσας. Ειδικότερα, τα φουσκωτά και γενικά όλα τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μαζεύονται από το ξενοδοχείο και τα στέλνουν μέσω της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να μεταποιηθούν και να γίνουν πλαστικές τσάντες, πορτοφόλια, σακίδια κ.λπ. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών συλλέχθηκαν 150 κομμάτια πλαστικά θάλασσας. Σε περίπτωση που αυτό το πρόγραμμα πετύχει θα το εντάξουν στη λειτουργία τους και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία.

Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι στα δωμάτια υπάρχει ένα τριπλός κάδος διαλογής και διαχωρισμού των απορριμμάτων σε οργανικά απόβλητα, όπου χρησιμοποιείται πλαστική σακούλα και σε γυαλί, χαρτί και αλουμίνιο, όπου δεν τοποθετείται πλαστική σακούλα. Ακόμη, έχουν προχωρήσει στην αφαίρεσή της και από τα γραφεία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουν εξοικονομηθεί 200 χιλιάδες σακούλες μόνο από το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου.

«Προσπαθούμε να περάσουμε την οικολογική προσέγγιση και στα άλλα ξενοδοχεία, ωστόσο δεν εξαρτάται μόνο από τα ίδια αλλά και από τον τόπο και το κατά πόσο η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής στην εκάστοτε περιοχή. Για αυτό μπορούν αντί για PLA να εντάξουν στο πρόγραμμα τους τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Οι παράμετροι για να διαλέξει κανείς την καλύτερη πραγματική λύση διαφέρουν. Για αυτό και θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κάθε ξενοδοχείο», ανέφερε η κυρία Μίνα Σπλαγκούνια-Ζαχαρίου στη «Ροδιακή».

Το ξενοδοχείο Sunwing Kallithea Beach ως πρωτοπόρος σε θέματα ανακύκλωσης προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στο ξενοδοχείο, αφαιρώντας ή αντικαθιστώντας τα. Φυσικά μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά. Το ξενοδοχείο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του νησιού, έτσι ώστε ένα βιώσιμο μέλλον να γίνει πραγματικότητα. Κύριος στόχος πρέπει να γίνει όχι μόνο η κατάργηση των πλαστικών αλλά και η αύξηση στο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο