Μετέφερε 47 άτομα στα Δωδεκάνησα και το σκάφος πήρε φωτιά

Με ταχύπλοο σκάφος μετέφερε 65χρονος Έλληνας, 47 αλλοδαπούς ανοικτά της Τήλου, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες και βούλιαξε!

Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια και ο 65χρονος είχε συλληφθεί μετά από καταδίωξη των λιμενικών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2015 στις 7 το απόγευμα όταν πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να αποβιβάζει στην περιοχή «Άγιος Σέργης» που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τήλου συνολικά 47 παράτυπους μετανάστες Συριακής καταγωγής. Επρόκειτο για 23 άνδρες, 10 γυναίκες και 14 ανήλικα παιδιά.

Άμεσα μόλις ενημερώθηκαν σχετικά, δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού (ένα από τη Ρόδο και ένα από τη Σύμη) έσπευσαν στο σημείο και καταδίωξαν τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους, ο οποίος δεν υπάκουσε στις συστάσεις των λιμενικών και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τους οποίους εκδηλώθηκε φωτιά στο σκάφος!

Μέχρι και βολές στον αέρα για εκφοβισμό χρειάστηκε να ρίξουν οι λιμενικοί, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο και να συλλάβουν τον 65χρονο έλληνα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Όπως έγινε γνωστό, το ταξίδι των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Μαρμαρίς για να καταλήξουν στην Τήλο.

Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου ο 65χρονος είχε δηλώσει πως εμπορεύεται σκάφη και πρόσφατα μέσω του διαδικτύου είχε προβεί στην αγορά μίας θαλαμηγού από την Τουρκία. Αυτό το σκάφος δοκίμαζε για αυτό και βρέθηκε ανοικτά της Τήλου οπότε και τον εντόπισαν οι Λιμενικοί.

Ο ίδιος είχε πει πως το μόνο λάθος που έκανε ήταν ότι δεν σταμάτησε όταν του το ζήτησαν οι λιμενικοί, αλλά φοβήθηκε, καθώς δεν έφερε όλα τα νόμιμα έγγραφα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είχε μεταφέρει τους μετανάστες και δεν θα μπορούσε άλλωστε –όπως είχε πει- καθώς το σκάφος του, το οποίο και τελικά κάηκε και βυθίστηκε, ήταν μόλις 10- 11 μέτρα και ήταν αδύνατον να χωρέσουν εκεί τόσα άτομα.

Επίσης, είχε επισημάνει πως τα στοιχεία των Λιμενικών ανέφεραν ξύλινο σκάφος και όχι θαλαμηγό που ήταν το δικό του.

Ο 65χρονος είχε επικαλεστεί επίσης τις καταθέσεις δύο Σύριων, οι οποίοι δήθεν τον αναγνώρισαν από φωτογραφίες, χωρίς όμως ποτέ να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση τους.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη τον είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενο και τον έστειλαν στη φυλακή.

Η δίκη, η καταδίκη και η έφεση
Ένα χρόνο αργότερα από τη σύλληψη του, ο 65χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και τον έκρινε ένοχο και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και 3 χρόνια φυλάκιση για την αντίσταση, δηλαδή κατά συγχώνευση 103 χρόνια κάθειρξη από τα οποία θα εκτίσει (βάση της ισχύουσας νομοθεσίας) τα 25 χρόνια και συνολική χρηματική ποινή 260.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής, ο 65χρονος άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί.