Πρωινό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα;

Πρωινό: Είναι τελικά  το πιο σημαντικό γεύμα;

Πρωινό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 169 ΦΟΡΕΣ

Είναι σημαντικό το πρωινό στη διατροφή μας;
Όπως όλα τα γεύματα, έτσι και το πρωινό είναι σημαντικό στη διατροφή μας. Μετά από τις πολλές ώρες που έχουμε μείνει νηστικοί στη διάρκεια της νύχτας, το πρωινό μας δίνει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει αποδοτικά τις επόμενες ώρες.

Εκτός από την απαραίτητη ενέργεια, το πρωινό μας προσφέρει και πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες και σημαντικά ιχνοστοιχεία, για παράδειγμα το ασβέστιο.

Αν και συνήθως ακούμε να λέγεται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια. Πιο σωστό είναι να λέμε ότι όλα τα γεύματα της ημέρας είναι εξίσου σημαντικά και ότι η διατροφή μας θα πρέπει να υπολογίζεται σαν το σύνολο των τροφών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

Έτσι, η παράλειψη ενός γεύματος, είτε αυτό είναι το πρωινό είτε το δεκατιανό ή το μεσημεριανό δεν είναι κάτι που συστήνεται.

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων έχει βρεθεί ότι βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο, δηλαδή σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας μέσα στην ημέρα και μας βοηθά να ελέγχουμε την όρεξή μας οπότε και να μην υπερκαταναλώνουμε φαγητό στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Υπολογίζεται βέβαια ότι περίπου το 1/3 των ανθρώπων δεν καταναλώνει πρωινό, κυρίως λόγω του πιεσμένου χρόνου το πρωί, αλλά με λίγο καλό προγραμματισμό όλοι μπορούμε να βρούμε 10-15 λεπτά για να πάρουμε το πρωινό μας.

Σε πολλές μελέτες έχει επίσης βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση, συγκέντρωση αλλά και διάθεση, 3 ακόμα λόγοι για να καταναλώνουμε πρωινό.

Τι πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό πρωινό;
Το πρωινό θα πρέπει να καλύπτει το 20-25% των ημερήσιων θρεπτικών μας αναγκών. Ένα πρωινό το οποίο περιλαμβάνει τρόφιμα από τις βασικές ομάδες τροφίμων μπορεί να μας δώσει την καλύτερη αρχή στην ημέρα μας.

Θέλουμε λοιπόν σαν βάση να έχουμε κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως ψωμί ή φρυγανιές ή δημητριακά ολικής άλεσης, συνδυασμένα ιδανικά με κάποιο γαλακτοκομικό όπως γάλα ή γιαούρτι ή τυρί ή και κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης όπως είναι τα αυγά και θα είναι ακόμα πιο πλήρες αν περιέχει και κάποιο φρούτο.
Αυτό που δεν θέλουμε να περιέχει το πρωινό μας είναι μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη, προσοχή λοιπόν στα τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη όπως τα μπισκότα και κάποια δημητριακά πρωινού.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου