Το μήνυμα των νέων ανθρώπων

Περισσότεροι από 300 νέοι και εργαζόμενοι για τη νεολαία από όλα τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πέραν αυτής συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες  στο Στρασβούργο για την ENTER! Εβδομάδα Νέων. Σε κοινό μήνυμα, κάλεσαν τα κράτη- μέλη να εγγυηθούν την προστασία των δικαιωμάτων τους. 

Τα δικαιώματα των νέων συχνά – πυκνά καταπατούνται στην ΕΕ, μιας και οι ευρωπαικές κυβερνήσεις ΣΕ πολλές των περιπτώσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.  Η μη ισότιμη πρόσβαση σε αυτά, η κοινωνική περιθωριοποίηση των νέων σε υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και η ταυτόχρονη εκμετάλλευση που υφίστανται στην εργασία με την άμισθη προσφορά, δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που τείνει ενίοτε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  

Οι νέοι που συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο δικεδίκησαν με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους: "Όλοι οι νέοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα δικαιώματά τους που αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ανεξάρτητα από το ιστορικό τους ή τον τόπο όπου ζουν. Ανησυχούμε ότι αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας: πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα, ειδικά εκείνα που προέρχονται από μειονεκτικές γειτονιές», αναφέρει η δήλωση. 

«Η σημαντική συμμετοχή της νεολαίας στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων παραμένει εξαίρεση για τους περισσότερους από εμάς. Ανησυχούμε ότι συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις αρχές των χωρών μας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι φωνές και οι ιδέες μας δεν λαμβάνονται υπόψη και οι αποφάσεις για εμάς λαμβάνονται χωρίς εμάς. Υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί σχετικά με τα δικαιώματά μας να οργανώνουμε, να επιδείξουμε και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας". 

«Είναι συχνά δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Πολλοί νέοι απασχολούνται σε απλήρωτη πρακτική άσκηση, χαμηλόμισθες και επισφαλείς εργασίες». 

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η οικονομική αβεβαιότητα, τα ξεπερασμένα εκπαιδευτικά συστήματα και οι μέθοδοι διδασκαλίας, το κρυφό κόστος της εκπαίδευσης που δεν επιτρέπει στους νέους να επικεντρωθούν πλήρως στις σπουδές τους, την κακή και προκατειλημμένη σταδιοδρομία, την έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σε πολλές γειτονιές, και ειδικά  την έλλειψη ψυχικών, αναπαραγωγικών και σεξουαλικών υπηρεσιών υγείας. 

"Οι νέοι υποφέρουν από την έλλειψη αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγης κατά τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση. Τα ιδιωτικά ενοίκια είναι συχνά ακριβά και υπάρχουν ελλείψεις προσιτών και προσβάσιμων κατοικιών. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη στέγης είναι πραγματικότητα για πάρα πολλούς από εμάς". 

Δεν υπάρχουν επαρκείς δημόσιοι χώροι για τις τέχνες, τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, τη νεολαία και την ανεπίσημη εκπαίδευση, ιδίως στις αγροτικές κοινότητες. Εκτός αυτού, πολλοί νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτές, και τακτικές υπηρεσίες μεταφορών. Υπογράμμισαν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μέσα διαβίωσης πολλών νέων και δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες και οι διασυνδέσεις μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αρχές. 

Οι νέοι στη δήλωσή τους ζήτησαν από όλες τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές των κρατών τους να εφαρμόσουν πλήρως το ENTER! Σύσταση σχετικά με την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματα, την επανεξέταση της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο, την ενημέρωση των νέων σχετικά με τα δικαιώματά τους, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών προσβάσιμων σε όλους και τη διασφάλιση της συμμετοχής των νέων στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων. 

Το ENTER - η εβδομάδα των νέων - πραγματοποιήθηκε υπό τη γαλλική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την υποστήριξη του Δήμου του Στρασβούργου, του γαλλικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Οι νέοι πρέπει να εισακούγονται έτσι και αλλιώς. Το λάθος που κάνουν πάντοτε οι κυβερνήσεις είναι ότι δεν τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ότι τους αγνοούν και τους παρακάμπτουν. Στο τέλος όμως τους βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Και αυτό ισχύει διαχρονικά. Το ίδιο λάθος, ο ίδιος εσκεμμένος ή μη παραγκωνισμός.