Πολύ καλά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα νησιά της Δωδεκανήσου

Πολύ καλά εξελίσσεται  η τουριστική κίνηση στα νησιά της Δωδεκανήσου

Πολύ καλά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα νησιά της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 738 ΦΟΡΕΣ

Στα περισσότερα εξ αυτών καταγράφεται ικανοποιητική αύξηση

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Περγαντή


Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται ο τουρισμός στα νησιά της Δωδεκανήσου αυτή την περίοδο. Οι ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικράτησαν οδήγησαν σε στασιμότητα.

Σε μερικά μόνο νησιά υπήρξε μείωση του τουρισμού και στα περισσότερα αύξηση. Οι δήμαρχοι των νησιών μας μιλώντας στη «Ροδιακή», αναφέρθηκαν στην κατάσταση που υπάρχει στα νησιά τους αναφορικά με την τουριστική περίοδο.

Η Σύμη φαίνεται να διατηρεί τον ποιοτικό τουρισμό της, όπως επισήμανε ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Σε γενικές γραμμές κυλάει καλά ο τουρισμός, ειδικά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται άνοδος. Σε σχέση με αυτά που ακούγονται για την υπόλοιπη Ελλάδα, η Σύμη κρατάει την ποιότητά της. Κάθε εβδομάδα έχουμε κρουαζιερόπλοια, ενώ τα σκάφη που ελλιμενίζονται είναι ολοένα και μεγαλύτερα», συνέχισε.


Στη Νίσυρο ο τουρισμός βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Ο Ιούνιος κινήθηκε ικανοποιητικά, τον Ιούλιο υπήρξε μία μικρή καμπή ενώ τον Αύγουστο υπάρχει πληρότητα σε όλα τα καταλύματα», όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού κύριος Χριστοφής Κορωναίος.




Στους Λειψούς η προβολή του νησιού στο μετρό της Αθήνας και στο περιοδικό “Blue” της Aegean, ώθησε στην αύξηση του τουρισμού, με αποτέλεσμα πέρυσι να καταγραφούν 2.800 περισσότεροι επισκέπτες, με μία αύξηση της τάξης του 15%.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος των Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, “φέτος υπολογίζουμε να κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με μία μικρή αύξηση». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο νησί το 60% των τουριστών που καταφτάνουν είναι Ιταλοί και μετά ακολουθούν οι Ελληνες και οι λοιπές εθνικότητες, όπως Γάλλοι, Ελβετοί, Ολλανδοί.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται και η αγορά της Καλύμνου, με τον Αύγουστο να είναι ο καλύτερος μήνας μέχρι στιγμής. «Παρα την πτώση του τουρισμού που σημειώθηκε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο τα καταλύματα είναι πλήρη.

Τα ξενοδοχεία είναι ευχαριστημένα και ελπίζουμε να πάνε καλά και οι επόμενοι μήνες. Στόχος είναι να πείσουμε τους Καλύμνιους να βοηθήσουν τον τόπο τους», υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Γαλουζής.


Η Αστυπάλαια βρίσκεται στην κορύφωση της περιόδου της. «Όλα βέβαια θα κριθούν απο τον Σεπτέμβιο», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Πανορμίτης Κονταράτος. «Τον Ιούλιο υπήρξαν συγκριτικά με πέρυσι 500 περισσότερες αφίξεις, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα αλλά χωρίς διανυκτερεύσεις. Τον Αύγουστο υπάρχει πληρότητα. Όσον αφορα στα δρομολόγια το βασικό πρόβλημα είναι η εύρεση εισιτηρίων.

Υπάρχει μία πτήση τη μέρα, για αυτό όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο πρέπει να έχει κλείσει τα εισιτήριαπολύ νωρίς πριν. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι τα τελευταιά χρόνια μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων που καταφθάνουν στο νησί», τόνισε ο κ. Κονταράτος.

«Στη Χάλκη δεν πέφτει καρφίτσα εδώ και ένα 20ήμερο. Η πληρότητα είναι 100%. Το νησί σπάει τα ρεκόρ» τόνισε ο δήμαρχος της Χάλκης κύριος Μιχάλης Πατρός ενώ έκανε λόγο για το γεγονός ότι δεν έρχεται κανείς χωρίς να έχει κάνει κράτηση. «Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός με πολλούς Έλληνες, Ιταλούς και Βρετανούς. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν παράπονο και όλα τα μαγαζιά είναι γεμάτα όλες τις ώρες. Το νησί έχει γίνει γνωστό και επλίζω να συνεχίσει αν και δεν θα είμαι δήμαρχος», υπογράμμισε.



Στην Κάρπαθο ο τουρισμός κινείται καλύτερα απο πέρυσι. Μέσα στον Μάιο υπήρξε αύξηση του τουρισμού και ενώ τον Ιούνιο επισκέφτηκαν το νησί περίπου 1000 περισσότεροι τουρίστες. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μιχάλης Λιτός, «βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Τα ξενοδοχεία είναι φουλ και παρά τη γενική πτώση πάμε καλα. Όλα τα μαγαζιά είναι γεμάτα και οι τουρίστες ψωνίζουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οικονομικά εισιτήρια για αυτό είναι δύσκολο για μία οικογένεια Ελλήνων να έρθει στη Κάρπαθο. Έτσι, το 95% του τουρισμού είναι ξένοι επισκέπτες και το 5% αποτελείται από όσους έχουν σπίτια στο νησί.
Γενικά είναι μία καλή σεζόν όπως ήταν και πέρυσι. Η τοπική αγορά είναι θετική και μακάρι να συνεχίσει».

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά είναι η μικρή διάρκεια της τουριστικής σαιζόν. Για το Αγαθονήσι η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι μέσα ή τέλη Αυγούστου. Την περίοδο αυτή τα καταλύματα του νησιού είναι πλήρη.

Ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Κόττορος δήλωσε πως «μέχρι μέσα Ιουλίου δεν υπήρχε κίνηση, τώρα τα πράγματα κυλάνε πιο ευχάριστα. Σε αυτή την κινητικότητα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι καλές συγκοινωνίες, οι ετεροδημότες που έρχονται, οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται. Βέβαια η τοπική αγορά παραπονιέται για την μικρή διάρκεια της σεζόν. Για αυτό θα μπορούσαν τα θερινά δρομολόγια να αρχίζουν από Μάιο και να τελειώνουν τέλος Σεπτεμβρίου».

Ο δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης έκανε λόγο για μία δύσκολη σεζόν. «Στόχος μας είναι είτε να φτάσουμε τα περσινά νούμερα είτε η ψαλίδα να κλείσει με μονοψήφιο αριθμό.

Ο Αύγουστος συνεχίζει καλά συγκριτικά με τον Ιούλιο και τον Ιούνιο. Όσον αφορά στους επισκέπτες, οι περισσότεροι είναι Ιταλοί και μετά Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί, ενώ οι Έλληνες στο νησί είναι μειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καλές συγκοινωνίες υπάρχει μείωση στον αριθμό των τουριστών απο πέρυσι. Παράλληλα, η μη αποκτασταση του λιμανιού από το 2017 έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν κρουαζερόπλοια».

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη υπολογίζει και η Λέρος για να δουλέψει. «Ο τουρισμός κινείται ικανοποιητικά. Ωστόσο λόγω της ισοτιμίας με την Τουρκία, των εκλογών και της γενικότερης οικονομικής κρίσης είχαμε μία πτώση τον Μάιο και τον Ιούνιο την οποία ελπίζουμε να καλύψουμε το επόμενο δίμηνο.

Οι περισσότερροι τουρίστες της Λέρου είναι Τούρκοι και για αυτό τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα», υπογράμμισε ο δήμαρχος τους νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας.

Αυξομειώσεις παρατηρούνται επίσης και στην Τήλο, με τον Ιούνιο να είναι ένας καλός μήνας, τον Ιούλιο να παρατηρείται καμπή και τον Αύγουστο να υπάρχει πληρότητα. «Συγκριτικά με πέρυσι ο τουρισμός κινείται καλύτερα.

Αν και έρχονται και Έλληνες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δουλεύουμε κυρίως με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία», επισήμανε η δήμαρχος της Τήλου κ. Μαρία Καμμά-Αλειφέρη.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως η εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη κατάσταση που κυριαρχεί στην Ελλάδα, και τις συνθήκες που επικράτησαν στη γειτονική χώρα, οι δήμαρχοι των νησιών μας δηλώνουν προς το παρόν ικανοποιημένοι και ελπίζουν για μια δυνατή συνέχεια. Φυσικά, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και με τον Σεπτέμβρη να πλησιάζει αναμένεται να καλυφθούν τα κενά των προηγούμενων μηνών.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό