Για απάτη σε βαθμό κακουργήματος κατηγορείται 48χρονος επιχειρηματίας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσει τον επόμενο μήνα, 48χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος.
Η υπόθεση αφορά τη συμφωνία αγοραπωλησίας μίας εξοχικής κατοικίας στη Νότια Ρόδο το 2007 και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του 48χρονου, ο Άγγλος αγοραστής της κατοικίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, το ακίνητο φέρεται να συμφώνησε ο 48χρονος να το αγοράσει ο Άγγλος δίνοντας μάλιστα για να το «κλείσει» το ποσό των 10.000 ευρώ, όμως ήταν υποθηκευμένο στην τράπεζα από την οποία και είχε πάρει δάνειο. Ακολούθως η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό το ακίνητο, το οποίο και πήρε ο ηλεκτρολόγος του 48χρονου στον οποίο και χρωστούσε χρήματα από δουλειές που του είχε κάνει.
Η μήνυση κατατέθηκε στις αρχές του 2014, δηλαδή επτά χρόνια μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή και με αυτήν κατηγορείται για απάτη ο 48χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος και θα δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αρνείται τις κατηγορίες
Πάντως ο 48χρονος αρνείται τα όσα του καταλογίζονται, κάτι που έκανε εξάλλου και απολογούμενος πριν από τρία χρόνια στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Άκη Δημητριάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 48χρονος είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη κατοικία δεν ήταν η πρώτη που κατασκεύασε και πούλησε το 2007 στη  Νότια Ρόδο, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν αυξημένη η ζήτηση και ο ίδιος είχε πωλήσει αρκετές.

Σε ό,τι αφορά τον Άγγλο, η συμφωνία έκλεισε όταν του έδειξε την κατοικία εξηγώντάς του ωστόσο ότι είχε λάβει δάνειο από τράπεζα για την κατασκευή της και έτσι η τελευταία την είχε προσημειώσει και πως η οικοδομή θα ήταν «ελεύθερη» παντός βάρους κατά το οριστικό συμβόλαιο.

Ο ίδιος είπε πως ποτέ δεν εμπόδισε τον αλλοδαπό να ερευνήσει μέσω τοπικού δικηγόρου τη νομική κατάσταση του ακινήτου που τον ενδιέφερε, και πως ουδέποτε σκέφθηκε να τον εξαπατήσει ή να του υπεξαιρέσει χρήματα . Για τον λόγο αυτό και υπέγραψε τόσο ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο επικαλείται και ο μηνυτής, το προσύμφωνο, ενώ του παρέδωσε και τα κλειδιά της κατοικίας όπου και διέμενε ο Άγγλος μέχρι της εξώσεώς του, χωρίς αντίτιμο.

Ο δε Άγγλος ισχυρίζεται ότι δεν είχε καταλάβει ότι υπέγραψε προσύμφωνο και όχι οριστικό συμβόλαιο, γεγονός που κατά τον 48χρονο είναι ψευδές καθώς η όλη πράξη έγινε από συμβολαιογράφο με διερμηνέα συγγενικό πρόσωπο του τελευταίου, άριστο επαγγελματία και

ιδιαίτερα τυπικό και σχολαστικό.
Ο 48χρονος είχε επισημάνει επίσης πως όλες οι διευθετήσεις και συμφωνίες, έγιναν πάντα με τη συγκατάθεση του αλλοδαπού, αφού μετά την οικονομική κρίση του είχε εξηγήσει ότι η Τράπεζα δεν δεχόταν να μεταφέρει την προσημείωση σε άλλο ακίνητό του. Του είχε δε υποσχεθεί, ότι μόλις ανακάμψει οικονομικά την πρώτη προσημείωση που θα εξαλείψει θα ήταν αυτή του Άγγλου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και έμενε από το 2007 στο ακίνητο που αγόρασε.

Ο λόγος της αποβολής του ήταν ότι ο ηλεκτρολόγος που συνεργαζόταν μαζί με τον 48χρονο, χωρίς τιμολόγια και βάσει συναλλαγματικών, εξέδωσε διαταγή πληρωμής και δημοσίευσε πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Ο 48χρονος είχε προσθέσει επίσης πως αναγνωρίζει την οφειλή των 10.000 ευρώ προς τον Άγγλο, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ποσό αγοράς κατοικίας και την οποία θα την κατέβαλλε τμηματικά μόλις ανακάμψει οικονομικά ή θα του παρέδιδε ίδιο ακίνητο με αυτό που του πούλησε.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαπατήσει τον Άγγλο, αφού όπως προκύπτει και από τα συμβόλαια που προσκόμισε αλλά και ο ίδιος ο αλλοδαπός ομολογεί , είχε ήδη μεταβιβάσει σε άλλους ακίνητα που κατασκεύασε. Ο λόγος που πρόσκαιρα αδυνατούσε να εξοφλήσει την Τράπεζα, ήταν η αιφνίδια οικονομική κρίση, η οποία έπληξε κατά ποσοστό 95% την οικοδομή και τις εξοχικές κατοικίες.

Μετά την απολογία του ο 48χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης ποσού 5000 ευρώ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ