Οι ελαιοπαραγωγοί θέλουν να αναλάβουν τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της Ρόδου

Την πρόταση να συστήσουν Νομικό Πρόσωπο κοινωνικού χαρακτήρα για να λειτουργήσουν οι ίδιοι το πυρηνελαιουργείο, κατέθεσαν, χθες, ελαιοπαραγωγοί, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στην Περιφέρεια με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιάννη Φλεβάρη και Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της σύσκεψης, οι Αντιπεριφερειάρχες έκαναν γνωστή την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν αισιόδοξοι για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των ελαιουργείων στην περιοχή μας, και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εξεταστεί στις λεπτομέρειές της.

Καταρχάς, ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, εν μέσω Αυγούστου, να δώσει λύση στη λειτουργία μίας βασικής υποδομής που υπάρχει στη Δωδεκάνησο και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου, που δεν είναι άλλη από το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ) που βρίσκεται στην περιοχή των Καλυθιών.
 


Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Ζαννετίδη όσο και την ΕΑΣΔ και τους ελαιουργούς που κάθε φορά ανταποκρίνονται μια και πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία,  αφού εκτός της χθεσινής έχουν προηγηθεί πολλές συναντήσεις με αντικείμενο τη λειτουργία της μονάδας που είναι μία υποδομή,  αφού από αυτήν εξαρτάται εν πολλοίς η νόμιμη λειτουργία των ελαιουργείων και η παραγωγή ελαιολάδου στα νοικοκυριά και τους παραγωγούς για την τρέχουσα ελαιουργική περίοδο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, έκανε γνωστό ότι χθες κατατέθηκε μία πρόταση από ελαιοπαραγωγούς για να προχωρήσουν στη σύσταση μίας μορφής Νομικού Προσώπου, που μπορεί να είναι μία Κοιν.Σ.επ. ή Α.Ε. κτλ., για τη μίσθωση της μονάδας από την Ένωση και σε διάστημα τριετίας να διατεθεί ένα ποσό της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ ή και παραπάνω εντός της πενταετίας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στο πυρηνελαιουργείο.

Είπε, ακόμη, ότι διαπίστωσαν ότι υπάρχει η βούληση και από τους παραγωγούς οι οποίοι θα εξετάσουν όλες τις προϋποθέσεις ενώ πιθανόν είναι να συμμετάσχει και η Ένωση. Πάντως, τα πράγματα αναμένεται να “τρέξουν” γρήγορα μέσα στις επόμενες ημέρες γιατί πιέζει ο χρόνος.  Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί βέβαια και από τους αρμοδίους.
Ο κ. Φλεβάρης, δεν παρέλειψε ακόμη να εξάρει την προσπάθεια της Ένωσης να εξετάσει κάθε δυνατότητα για να μην απαξιωθεί η μονάδα αυτή την οποία δεν διαθέτουν πολλές περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι η Περιφέρεια, όλα αυτά τα χρόνια, είναι δίπλα στους ελαιουργούς και μέχρι τώρα παρά τα όποια κωλύματα παρουσιάζονταν τα ξεπερνούσαν προς όφελος των παραγωγών και του περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχε λήξει η σύμβαση που είχε ο ιδιώτης με την ΕΑΣΔ. Υπήρξε μία καθυστέρηση που είχε να κάνει με τον προβληματισμό αν θα ανανεωνόταν η σύμβαση από τον ιδιώτη και την Ένωση,  ενώ τους προβλημάτιζε η κατάσταση του πυρηνελαουργείου-μάλιστα, είχε σφραγιστεί από την υπηρεσία λόγω κάποιων παραλείψεων.

Ωστόσο, χθες υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη αφού ομάδα ελαιουργών κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση να αναλάβει το πυρηνελαιουργείο με δικές τους δαπάνες και αναμένουν απάντηση από το Δ.Σ. της Ένωσης και την εξέταση της πρότασης. Παράλληλα, εξέφρασε και την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Είπε, ακόμη, ότι η Περιφέρεια, όλο αυτό το διάστημα, προετοιμαζόταν, και με τη νομική υπηρεσία, για μία συγκεκριμένη πρόταση και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΔ, κ. Δημήτρης Γεωεργαλλής, δήλωσε ότι σκοπός της Ένωσης είναι να διασφαλίσει όλους τους παραγωγούς της Δωδεκανήσου, τόνισε όμως ότι όλα θα πρέπει να γίνουν νόμιμα, όχι νομιμοφανή. Το δεύτερο είναι ότι ως Συμβούλιο είναι υποχρεωμένοι να προασπίσουν και την ιδιοκτησία της Ένωσης, γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να βρουν τη φόρμουλα,  ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να δουλέψει το πυρηνελαιουργείο,  αφού δεν υπάρχει άλλη λύση αλλιώς δεν θα δουλέψουν τα ελαιουργεία και θα ζημιωθούν οι παραγωγοί.