Εθελοντές από τ’ Αφάντου θα μεταβούν στη Γερμανία

Εθελοντές από τ’ Αφάντου  θα μεταβούν στη Γερμανία

Εθελοντές από τ’ Αφάντου θα μεταβούν στη Γερμανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 871 ΦΟΡΕΣ

Θα συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις με ομάδες από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Εθελοντική ομάδα για την Πολιτική Προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε στ’ Αφάντου και μάλιστα τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ταξιδέψει στην πόλη Γκούμερσμπαχ της Γερμανίας με την οποία, ως γνωστόν, είναι αδελφοποιημένη η περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει σε διάφορες δράσεις μαζί με αντίστοιχες ομάδες από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Για αυτό μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος προέρχεται από τ’ Αφάντου, και Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας καθώς και εκπρόσωποι της εθελοντικής ομάδας.

Καταρχήν, όπως εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου, δημιουργείται μία εθελοντική ομάδα του Δήμου Ρόδου στη δημοτική κοινότητα Αφάντου και η πρώτη της δράση, μετά από προετοιμασία που είχε από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι μία συνάντηση εργασίας στη Γερμανία τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην αδελφοποιημένη πόλη Γκούμερσμπαχ.

Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με νέους από τ’ Αφάντου διότι διαπίστωσαν ότι έπρεπε να ενεργοποιήσουν και εκεί δυνάμεις εθελοντισμού παρ’ ότι πλέον η περιοχή προσομοιάζει περισσότερο σε αστικό ιστό παρά σε αγροτική περιοχή.

Η πρώτη δράση, λοιπόν, που ανακοινώθηκε χθες θα είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με εθελοντικές ομάδες της γερμανικής αυτής πόλης. Η φιλοξενία των παιδιών καθώς και το πρόγραμμά τους καλύπτονται πλήρως από τους φορείς της Γερμανίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Χατζηαντώνης από την ομάδα και είπε ότι οι ίδιοι είχαν την ιδέα ενώ ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη και την υλοποίησή της. Στο πλαίσιο λοιπόν της αδελφοποίησης με την πόλη Γκούμερσμπαχ θα πάνε ένα ταξίδι το Νοέμβριο για μία ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εμπειρία και μάλιστα οι δράσεις θα τελούν υπό την αιγίδα της εκεί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ θα συμμετάσχουν εθελοντικές ομάδες και από άλλες πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως από τη Γαλλία, την Ολλανδία κ.α.

Είναι περίπου δέκα άτομα αυτοί που ίδρυσαν την ομάδα και ελπίζουν με τη στήριξη του Δήμου να υλοποιήσουν τους στόχους τους και είναι πάντα ανοιχτοί σε νέα άτομα.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του κ. Γιώργου Χατζηαντώνη ο οποίος τα τελευταία χρόνια κρατάει ζωντανή τη σύνδεση με την Γκούμερσμπαχ και εκτελεί χρέη συντονιστή της όλης προσπάθειας.

Από την πλευρά του ο κ. Πάλλας τόνισε ότι το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στηρίζει πάντα τους εθελοντές του νησιού που έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια πόσο πολύ βοηθάνε τον τόπο και αυτή η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους είναι σαν οικογένεια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προμήθεια υλικών δασοπυρόσβεσης που έκαναν ώστε να ενισχύσουν τις κοινότητες και τις εθελοντικές ομάδες με εξοπλισμό για να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς σχετικά με πυρκαγιές ή καθαρισμούς των περιοχών.

Οι δύο συμβάσεις έχουν ήδη παραδοθεί, (σ.σ. είναι 25 κονταροπρίονα 25 μεγάλα αλυσοπρίονα, 20 μικρά κλαδευτικά, τσάπες και αναλώσιμα υλικά και διάφορα υλικά για τα μηχανήματα). Επίσης, ένας τρίτος διαγωνισμός με εξωτερικό συνεργάτη βρίσκεται σε εξέλιξη για 7 χλμ. μάνικες δασοπυρόσβεσης.

«Οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές, από την καθημερινότητα μέχρι συνέδρια και πιστεύω ότι θα υπάρχει συνέχεια σ’ αυτό το γραφείο», είπε κλείνοντας ο κ. Πάλλας και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο γραφείο κ.κ. Ηλία Αργύρη και Μανόλη Μοράρη αλλά και τον κ. Διακοσταματίου.