Θ. Χειμωνάς: «Μπαίνεις στην Παλιά Πόλη και αισθάνεσαι σαν να γυρνάς πολλούς αιώνες πίσω»

Θ. Χειμωνάς: «Μπαίνεις στην Παλιά Πόλη και αισθάνεσαι σαν να γυρνάς πολλούς αιώνες πίσω»

Θ. Χειμωνάς: «Μπαίνεις στην Παλιά Πόλη και αισθάνεσαι σαν να γυρνάς πολλούς αιώνες πίσω»

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3030 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο βρίσκεται και φέτος για διακοπές ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός Θανάσης Χειμωνάς

Φίλος της Ρόδου εδώ και αρκετά χρόνια ο Θανάσης Χειμωνάς και δεν το γνωρίζαμε. Συναντήσαμε τον γνωστό συγγραφέα και πολιτικό αυτό τον Αύγουστο στη Ρόδο όπου απόλαυσε για ακόμα μία φορά τις καλοκαιρινές του διακοπές αφού δηλώνει θαυμαστής του νησιού.

Χαλαρός, προσηνής και με μία…αστική ευγένεια θα έλεγε κανείς, σε μία πρώτη, έστω επιφανειακή, εντύπωση δεν παραπέμπει καθόλου στην προσωπικότητα εκείνη που κατά καιρούς προκαλεί με τα σχόλια και τις τοποθετήσεις του και γίνεται αντικείμενο συζήτησης (και όχι μόνο) στο διαδίκτυο.

Σου δίνει ακόμα την εντύπωση ότι μπορείς να τον ρωτήσεις ό,τι θες και έτσι η συζήτηση ξεκίνησε από τη Ρόδο, στάθηκε αρκετά στην πολιτική επικαιρότητα αλλά και τη δική του πορεία και κατέληξε στο νέο του βιβλίο το οποίο θα ήθελε πολύ να παρουσιάσει και στη Ρόδο!

• Η σχέση με τη Ρόδο
Ας ξεκινήσουμε από τη σχέση σας με τη Ρόδο. Έρχεστε συχνά…

«Έρχομαι συχνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είχα πρωτοέρθει το ’90 με έναν συμμαθητή μου, φίλο μου, ο οποίος έμενε στην Κω και είχαμε έρθει μία μέρα εδώ. Μετά, έχω κάποιους φίλους που έρχονται εδώ και κάνουν διακοπές, ξαναήρθα γύρω στα μέσα της δεκαετίας 2000 και από τότε έχω έρθει πολλές φορές…».

Η Ρόδος δεν θεωρείται εναλλακτικός προορισμός…
«Ναι, δεν είναι καθόλου εναλλακτικός. Μ’ αρέσουν αυτά τα μέρη δεν έχω κανένα θέμα...».

Ένα σημείο του νησιού που ξεχωρίζετε και σας αρέσει ιδιαίτερα;
«Το πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι όλη η Παλιά Πόλη. Δηλαδή, μπαίνεις από τις πύλες αυτές, με αυτά τα ωραία ονόματα και αισθάνεσαι σαν να γυρνάς πολλούς αιώνες πίσω. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα Γιάννενα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Είναι κάτι που δεν το ‘χω ξαναδεί, τουλάχιστον στην Ελλάδα…Και βέβαια ωραίες παραλίες, ωραίο φαγητό, ωραία μαγαζιά. Όλα αυτά φυσικά…».

• Περί πολιτικής
Βρισκόμαστε πάλι σε μία μεταβατική περίοδο για τη χώρα. Ασχολείστε με την πολιτική. Πώς βλέπετε το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης;

«Είναι δύσκολο ακόμη να κρίνουμε το έργο, είναι πάρα πολύ νωρίς. Δηλαδή, οι προγραμματικές δηλώσεις εμένα δεν μου λένε τίποτα. Πρέπει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει γιατί πολλά από αυτά που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα για να πραγματοποιηθούν.

Έχουν ενδιαφέρον οι επιλογές της κυβέρνησης αυτής. Κάποιες είναι εξαιρετικές, όπως ο φίλος μου-και ήμασταν συνυποψήφιοι με την Ελιά-ο Κυριάκος ο Πιερρακάκης, ο Νικόλας ο Γιατρομανωλάκης που επίσης είναι καλός φίλος, ήταν παλαιότερα στο Ποτάμι πριν έρθω εγώ…Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες επιλογές, όπως η Άννα Παναγιωταρέα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Νομίζω πρέπει να δούμε που θα γείρει η πλάστιγγα. Είναι ακόμα αρκετά νωρίς, είναι όντως μία μεταβατική περίοδος. Το θέμα είναι αν θα καταφέρουμε μετά από δέκα χρόνια κρίσης επιτέλους να σηκώσουμε κεφάλι διότι είμαστε η πρώτη χώρα που μπήκε στην κρίση και είμαστε η μοναδική που είναι ακόμα μέσα σ’ αυτήν. Νομίζω ότι μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα του τι είναι ακριβώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Θα μπορούσατε να βάλετε έναν τίτλο, μία επικεφαλίδα, σ’ αυτή την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν κάτι πρωτόγνωρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη…
«Έχω γράψει ένα βιβλίο πρόσφατα που δεν μιλάει τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για τη δική μου εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ, ένα μυθιστόρημα, που λέγεται “Παραφροσύνη”. Νομίζω ότι ο τίτλος ταιριάζει πάρα πολύ πάντως και σ’ αυτό που ζήσαμε την τελευταία τετραετία. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει στη μεταπολίτευση παρότι μέχρι το 2010 είναι σαφές ότι τις ευθύνες τις έχουν αποκλειστικά και μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αυτοί κυβέρνησαν. Από το 2010 και μετά-και ξεκινάω από το 2010 δεν ξεκινάω από το 2015-τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη χώρα που εξακολουθεί να είναι μέσα στην κρίση, τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έταξε πάρα πολλά σε πολύ κόσμο.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις του Παπανδρέου και του Σαμαρά, με τα πολλά λάθη τους, προσπαθούσαν να κάνουν κάποια πράγματα, έχεις έναν τύπο ο οποίος σου έλεγε ότι θα σου ξαναπάρω στις 2000 ευρώ το αφορολόγητο, θα σου ανεβάσω το μισθό, θα μειώσω τους φόρους παντού. Ο κόσμος απελπισμένος από τη δική του κατάσταση παρασύρθηκε και μετά είχαμε ένα μνημόνιο παραπάνω λόγω της αλήστου μνήμης έντιμης διαπραγμάτευσης που υποτίθεται ότι έκαναν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης. Η αλήθεια είναι ότι τα χειρότερα τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ εκείνη την περίοδο, το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησής του αλλά και μετά. Αν εξαιρέσουμε κάποια προοδευτικά νομοσχέδια που όμως ήταν εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απλώς τις εφάρμοζε, δεν νομίζω ότι προσέφερε κάτι, γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο το έργο και της επόμενης κυβέρνησης...».

Βλέπουμε στην καινούργια Βουλή ότι έχει γίνει μία αναδιάταξη, ένα «ξεσκαρτάρισμα». Κάποια κόμματα, μικρότερα μεν αλλά που πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να μπουν, μπήκαν άλλα…
«Ο κόσμος έζησε μία πολύ μεγάλη απογοήτευση, μία μεγάλη διάψευση των ονείρων και των ελπίδων του το 2015. Τότε κατάλαβε αυτό που το ΠΑΣΟΚ έλεγε από την αρχή: Ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Παρ’ όλο που έγιναν πολύ μεγάλα λάθη στα μνημόνια, και στην εφαρμογή τους και τον σχεδιασμό τους, παρ’ ότι οι κυβερνήσεις που τα εφάρμοσαν έκαναν λάθη, παρ’ ότι έγιναν ακόμα πιο φτωχοί κάποιοι άνθρωποι που έπρεπε να σταθούν στα πόδια τους και άλλοι που ήταν πλούσιοι δεν το έζησαν τόσο πολύ στο πετσί τους, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Αν, όμως, είχε συνεργαστεί η εκάστοτε αντιπολίτευση με την εκάστοτε κυβέρνηση εκείνα τα χρόνια, θα είχαμε βγει από την κρίση. Δυστυχώς δεν βγήκαμε...».

Πώς βλέπετε, λοιπόν, τη σημερινή Βουλή έτσι όπως διαμορφώθηκε…
«Ήδη, δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, οπότε είναι ντε φάκτο καλύτερη. Διότι, ό,τι και να κάνει ο Βελόπουλος δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με ένα μόρφωμα…Εντάξει δεν είναι και ό,τι καλύτερο η Βουλή εδώ και αρκετά χρόνια αλλά είναι πολύ σημαντική βελτίωση. Υπάρχουν, βέβαια, διάφορα άτομα που καλό θα ήταν να μην περάσουν ούτε απ’ έξω, υπάρχει όμως και νέος κόσμος. Το θέμα είναι ποιοι θα μπορέσουν να περάσουν πιο πολύ τις ιδέες τους και τις θέσεις τους…».

• Για το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ
Και πάμε στα του Ποταμιού…

«Έχουμε δεχθεί αρκετά χτυπήματα, δεν καταφέραμε να μπούμε στην Ευρωβουλή, μάλιστα με ένα ποσοστό αρκετά χαμηλό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι παραπάνω και θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά. Ορθώς δεν κατεβήκαμε στις εθνικές εκλογές γιατί θέλαμε να παρουσιάσουμε σε όλα τα ψηφοδέλτια, σε όλη την επικράτεια κάτι που δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα και με ένα κόμμα που είχε τόσο μικρό ποσοστό στις ευρωεκλογές.

Αυτό που θέλω να πω, γιατί πολύς κόσμος με ρωτάει, είναι ότι το Ποτάμι υπάρχει κανονικά παρά τα χτυπήματα που έχουμε δεχθεί. Το γεγονός ότι ο Σταύρος (σ.σ. ο Θεοδωράκης) αποφάσισε να αποσυρθεί από την ηγεσία, η…αρπαγή του κ. Μαυρωτά από τη Νέα Δημοκρατία-ο Γιώργος θα μας οδηγούσε στο συνέδριο, επέλεξε κάτι διαφορετικό. Υπάρχουμε κανονικά, υπάρχουν όργανα, ο Σταύρος εξακολουθεί να ηγείται της προσπάθειας έστω και ανεπίσημα, γιατί μέχρι να υπάρξει συνέδριο και νέος αρχηγός, αυτός είναι ο αρχηγός. Θα υπάρξει κάποια ημερίδα, διημερίδα μέσα στο Φθινόπωρο και αμέσως μετά θα πάει στο συνέδριο.

Υπάρχουμε κανονικότατα. Θεωρώ ότι ένας από τους λόγους που το Ποτάμι δεν κατάφερε να πάει καλά ήταν ότι η ατζέντα ήταν ΣΥΡΙΖΑ-αντιΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η ψήφος που είδαμε στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές ήταν αρνητική: Δεν ψηφίζω τον Α γιατί είναι καλός. Ψηφίζω τον Α για να φύγει ο Β. Αυτό είχε να κάνει και μ’ αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και μ’ αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στις ευρωεκλογές, εμείς προσπαθούσαμε να βάλουμε μία ατζέντα σχετικά με την Ευρώπη αλλά ακούγαμε…τι έγραψε ο Πολάκης στο facebook.

Αυτά ήταν τα θέματα που παίξανε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν τα καταφέραμε αλλά συνεχίζουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια του Ποταμιού, θεωρώ ότι το Ποτάμι είναι το μόνο αυθεντικά φιλοευρωπαϊκό και προοδευτικό κόμμα αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι».

Άρα, η πολιτική εξακολουθεί και σας ενδιαφέρει και το μέλλον σας το φαντάζεστε στο Ποτάμι…
«Αυτή τη στιγμή ναι. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να με εκφράζει. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος και από τον τρόπο που κινήθηκε το Ποτάμι αλλά και με την υποδοχή που μου επεφύλαξαν στο Ποτάμι. Αισθάνθηκα ότι βρέθηκα σε ένα χώρο ο οποίος συμφωνούσε μαζί μου, ο οποίος με αγκάλιασε παρότι ήμουν ένας άνθρωπος που ερχόταν από άλλο κόμμα και παλαιότερα είχα ασκήσει και κριτική στο Ποτάμι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο για μένα».

Για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πώς τα βλέπετε;
«Δεν είναι καλά τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια θα ήταν ψέματα να πούμε ότι δεν άντεξε. Άντεξε στις εθνικές εκλογές, κατάφερε να βελτιώσει και λίγο το ποσοστό του αλλά νομίζω ότι έχει τσιμεντωθεί σε ένα ποσοστό 7%-8%, άτομα μεγάλης ηλικίας που απλώς ψηφίζουν από συναίσθημα, είτε γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν νομίζω ότι μπορεί, όμως, ένα κόμμα να επιβιώσει για πολύ καιρό, δεν μπορεί ένα κόμμα συνεχώς να ετεροκαθορίζεται από αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό το είδαμε πολύ τον τελευταίο καιρό. Δεν μπορείς να πολιτεύεσαι έτσι, πρέπει να έχεις ένα δικό σου στίγμα. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή δεν το έχει».

• Το Eυρωκοινοβούλιο
Για την Eυρωβουλή δηλώσατε ότι πραγματικά θέλατε να πάτε για να προσφέρετε εκεί. Τελευταία βλέπουμε το φαινόμενο άνθρωποι να είναι υποψήφιοι, ακόμα και να εκλέγονται στο Eυρωκοινοβούλιο εξαργυρώνοντας στην ουσία την όποια αναγνωρισιμότητα έχουν αποκτήσει από άλλους χώρους. Την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της χώρας μας…

«Καταρχήν, αυτό είχε γίνει και στις προηγούμενες ευρωεκλογές σε μεγάλο βαθμό. Από τότε που μπήκε ο σταυρός χάθηκαν πολύ τα ψηφοδέλτια. Θα έπρεπε να είναι άτομα που γνώριζαν την Ευρώπη. Ας πούμε ο παλαιός φίλος που έφυγε από τη ζωή, ο Τάκης Αναστόπουλος, ήταν μία εξαιρετική υποψηφιότητα τότε».

Εσείς τι θα κάνατε αν εκλεγόσασταν; Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε;
«Θεωρώ ότι στόχος και δικός μου αλλά και του χώρου-όσο μπορούσε βέβαια ένας ευρωβουλευτής να το επηρεάσει αυτό-θα ήταν να υπάρχει περισσότερη Ευρώπη, να υπάρχει μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. (Είναι) ένας από τους λόγους που υπήρξε αυτή η κρίση, ένας από τους λόγους που υπήρχαν χώρες που υπέφεραν, όπως η Ελλάδα, ένας από τους λόγους που υπάρχουν χώρες που υποφέρουν από την αρχή που μπήκαν στην Ε.Ε., γιατί ας πούμε οι Βούλγαροι είναι χειρότερα από τους Έλληνες…

Δεν μπορεί να γίνεται αυτό, πρέπει κάθε πολίτης της Ε.Ε. να είναι ίσος με τον άλλο, κάθε πολίτης της Ε.Ε. ασχέτως της χώρας από την οποία προέρχεται, πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτό θα γίνει μόνο με μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Είναι αυτό που λέμε στο Ποτάμι: Ότι θέλουμε κατά κάποιον τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Δηλαδή μια Ευρώπη που θα λειτουργήσει σχεδόν όπως λειτουργούν οι ΗΠΑ. Προφανώς, κάθε χώρα, κάθε λαός θα έχει την ιδιαιτερότητά του, θα έχει την ιστορία του, θα έχει την παράδοσή του αλλά θα λειτουργούμε πιο πολύ ως ένα σύνολο και όχι ως κάποιες χώρες που συνεργάζονται ανάλογα με τα συμφέροντα της καθεμίας».

• Και η συγγραφή
Δυο λόγια για το νέο βιβλίο που ετοιμάζετε…

«Είναι σχεδόν έτοιμο και εκτός απροόπτου θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Θα είναι το δέκατό μου μυθιστόρημα, δεν θέλω να πω ακόμα τον τίτλο γιατί δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο. Όσοι με έχουν διαβάσει θα αναγνωρίσουν τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στα βιβλία μου. Είναι πάλι ένα ερωτικό τρίγωνο, είναι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, τα περισσότερα θα τα δείτε όταν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο»..

Να κάνετε και μία παρουσίαση στη Ρόδο…
«Εγώ θα ‘θελα πολύ, δυστυχώς δεν έχει τύχει ποτέ αλλά θα το ‘θελα πάρα πολύ...».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος