Θ. Στεφανάκης, πρόεδρος Εφοριακών Δωδεκανήσου: «Βιώνουμε το μεροκάματο του τρόμου»

Συνέντευξη στην Ευαγγελία Περγαντή

Έντονα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών ενάντια σε εφοριακούς έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες. Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό στον κλάδο.

Ο Θεοδόσης Στεφανάκης, πρόεδρος Εφοριακών Υπαλλήλων νομού Δωδεκανήσου μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφέρθηκε στους στόχους της υπηρεσίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς επίσης και στα φαινόμενα βίας εναντίον των συναδέλφων του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σύλλογος Εφοριακών Ν. Δωδεκανήσου απαριθμεί 140 μέλη εφοριακούς, οι οποίοι υπηρετούν στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΔΟΥ ΚΩ, Κτηματική Υπηρεσία και στα Γραφεία Εξυπηρετήσεων Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) σε Κάρπαθο, Κάλυμνο και Λέρο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί αρκετά φαινόμενα βίας εναντίον των συναδέλφων σας Εφοριακών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.  Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί  και ποιες είναι οι δικές σας θέσεις, έναντι τέτοιου είδους περιστατικών;
Αρκετά επίκαιρο το ερώτημά σας, αλλά εμείς εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ασχοληθεί με την προστασία των συναδέλφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με προτάσεις για τη θέσπιση ενός αυστηρού νομικού πλαισίου.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής σεζόν, η έξαρση των φαινομένων βίας κατά τη διάρκεια των προληπτικών ελέγχων τείνει να γίνει μάστιγα. Γνωρίζουμε, όλοι ότι η μόνη «βαριά» βιομηχανία που έχει απομείνει στην χώρα μας, είναι ο τουρισμός. Έτσι λοιπόν, είναι φυσικό να υπάρχει μία εντατικοποίηση στους ελέγχους που διενεργούνται κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Μέσα σε τόσους ελέγχους έχουν παρουσιαστεί και αρκετά μεμονωμένα περιστατικά βίας και προπηλακισμών των συναδέλφων μας, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά  τους.

Όλα αυτά είναι καταδικαστικά και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και για αυτές τις συμπεριφορές και πρακτικές.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Εφοριακοί υπάλληλοι δίνουμε καθημερινά με ανταπόκριση τη δύσκολη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κάτω από αντίξοες συνθήκες με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ζητάμε από την κοινωνία και όλους τους πολίτες να κατανοήσουν ότι είμαστε εργαζόμενοι που εκτελούμε το καθήκον μας και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους που η εκάστοτε κυβέρνηση ψηφίζει. Σε όλες τις περιπτώσεις βίας επιθυμούμε να τιμωρηθούν οι δράστες αλλά και να αυστηριοποιηθεί περισσότερο το νομικό πλαίσιο προστασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Είναι αδιανόητο να κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.
Υπενθυμίζω ότι από το 2018 η επίθεση σε εφοριακούς χαρακτηρίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα και αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική ενέργεια για τον δράστη και επισύρει βαρύτατες ποινές με αυτεπάγγελτη δίωξη, χωρίς να απαιτείται μήνυση από τους ελεγκτές.

«Βιώνουμε το μεροκάματο του τρόμου». Ζητάμε όμως ως εργαζόμενοι εκτός από την αυξανόμενη προστασία από τη Φορολογική Διοίκηση και την Πολιτική να καταλάβει η ίδια η κοινωνία και οι απλοί άνθρωποι ότι η εργασία που κάνουμε είναι προς όφελος όλων των νοικοκυριών αφού όταν περιοριστεί η φοροδιαφυγή θα υπάρχει ελάφρυνση των φόρων για το κάθε νοικοκυριό, το οποίο προσπαθεί να αντεπεξέλθει μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που όλοι βιώνουμε.

Επίσης να γίνει κατανοητό ότι οι Εφοριακοί είμαστε εργαζόμενοι οι οποίοι εκτελούμε τα καθήκοντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά στα νησιά μας;
Στα νησιά μας παρουσιάζονται αρκετά τέτοιου είδους περιστατικά. Υπάρχει τεχνογνωσία από μεριά των εφοριακών για να είναι πιο κόσμιοι και να μην προκαλούν. Παρόλα αυτά είναι τόσοι πολλοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και σε εμάς τέτοια φαινόμενα που παρόλα αυτά δεν έχουν πάρει τόσο μεγάλη έκταση καθώς εξομαλύνθηκαν οι καταστάσεις με συναίνεση.

Πριν μερικές μέρες στην Κρήτη και στον Βόλο (Πήλιο) αλλά και εμείς είχαμε σοβαρό επεισόδιο (προ διετίας) στην Πάτμο, σε βάρος συναδέλφων που ανήκουν στο σύλλογο Δωδεκανήσου.

Το μεγαλύτερο περιστατικό είχε συμβεί πριν δύο χρόνια στην Πάτμο, όπου ένας βενζινάς έδειρε έναν εφοριακό. Στη Ρόδο δεν έχουν υπάρξει βαριάς μορφής φαινόμενα βίας, παρά μόνο κάποιοι λεκτικοί προπηλακισμοί.

Μετά την απλούστευση αλλά και την ηλεκτρονική πλέον διαδικασία συναλλαγών που έχει εφαρμοστεί, ποιο είναι το αντικείμενο του εφοριακού πλέον;
Πρώτιστα η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογούμενων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη  των Δημοσίων Εσόδων αποτελούν τους στόχους της Φορολογικής Διοίκησης, οι οποίοι έχουν ανατεθεί σε εμάς για να τους υλοποιήσουμε.

Η άσκηση πίεσης επίτευξης των στόχων με μετρήσιμα κριτήρια, με χρόνους υλοποίησης λόγω παραγραφών δημιουργούν αφόρητες πιέσεις, με αποτέλεσμα όλοι οι συνάδελφοι να βρισκόμαστε σε συνεχή εργασιακή εγρήγορση αφού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ποινικές ευθύνες λόγω παραγραφής των υποθέσεων.

Με δεδομένο ότι οι παθογένειες του Δημοσίου Τομέα και οι θεσμικές αδυναμίες δεν απουσιάζουν και από τον κλάδο μας ως εκπρόσωποι των εργαζομένων καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε τα χρόνια εργασιακά προβλήματα καθώς και τα νέα προβλήματα (π.χ. φαινόμενα βίας κατα συναδέλφων), τα οποία συνεχώς προκύπτουν και ταλανίζουν τους συναδέλφους μας.  

Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο διενεργούνται σχεδόν όλες οι συναλλαγές με τη ΔΟΥ, έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές στο αντικείμενο εργασίας μας.
Συγκεκριμένα με τις αυτόματες διασταυρώσεις των δεδομένων, τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των φορολογικών οικονομικών μεγεθών, την επικείμενη τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η εργασία μας διαφοροποιείται και στρέφεται σε ουσιαστικά ελεγκτικά αντικείμενα.

Έτσι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία εντατικοποίηση στους ελέγχους, είτε με έμμεσες τεχνικές, είτε με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και το άνοιγμα λογαριασμών αλλά και στην εντατικοποίηση στους προληπτικούς επιτόπιους ελέγχους με σκοπό τη φορολογική συμμόρφωση και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Η ένταξη των Εφοριακών υπαλλήλων σε μία ανεξάρτητη αρχή (Α.Α.Δ.Ε) έχει διαφοροποιήσει την εργασία σας;
Οφείλω να επισημάνω ότι από 01/01/2017 ο φορολογικός μηχανισμός (εφοριακοί, τελωνιακοί) ανήκουμε κατά μνημονιακή δέσμευση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), η οποία είναι επιφορτισμένη με την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων. Η παραπάνω αρχή δεν εποπτεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως εργαζόμενοι είχαμε αρκετές επιφυλάξεις για τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά παράλληλα και αρκετές προσδοκίες, εντασσόμενες σε μία ανεξάρτητη αρχή.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δυόμισι χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με αυτό που εξαγγέλθηκαν.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι κάτι άρχισε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνη (φορολογική ακαδημία, αναβάθμιση εξοπλισμών, οικονομικό μισθοδοσίας κ.α) αλλά κρατάμε «μικρά καλάθια».

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η Εφορία της Ρόδου;
‘Ολα τα σύγχρονα οργανωμένα κράτη έχουν καθιερώσει το μισθολόγιο των οικονομικών υπαλλήλων, το οποίο ανταποκρίνεται στην εξειδικευμένη εργασία που παρέχεται, κάτι που έχει εξαγγελθεί αλλά δεν προχωράει η υλοποίησή του.

Ως κλάδος Εφοριακών έχουμε δεχθεί με τις μνημονιακές περικοπές απώλειες του μισθού μας σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 40-50%

Οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας και οι μετακινήσεις αμείβονται πενιχρά, ιδιαίτερα εμείς ως νησιωτικός νομός, απουσιάζουμε ολόκληρες ημέρες από την έδρα μας, χωρίς την ανάλογη μισθολογική αποζημίωση.
Προβλήματα ως κλάδος αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη σύγχρονων κτηριακών υποδομών και το πιο σημαντικό την έλλειψη σύγχρονων τεχνολογικών εξοπλισμών, αφού η εργασία μας σχετίζεται με τη  σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων.

Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους θέματα, όπως η εκπαίδευση των νέων συναδέλφων, η συνεχής αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας, οι κρίσεις των προϊσταμένων και οι αξιολογήσεις του προσωπικού κ.α., τα οποία παρακολουθούμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις και προτάσεις.

Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι περισσότερες παραβάσεις στα νησιά μας;
Στους τομείς υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή εστίασης και κέντρα διασκέδασης, ό,τι αφορά τη νυκτερινή ζωή και πολλοί καταγράφουν τους τακτικούς ελέγχους των κατασκευαστών που τείνουν όμως να περιοριστούν.

Στην Ελλάδα το ποσοστό της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με έρευνα, κυμαίνεται ανάμεσα στο 6-9% του
συνολικού Α.Ε.Π.

Πρέπει να αντιληφθούν οι ιθύνοντες ότι ο εφοριακός κλάδος και γενικά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι η αιχμή του δόρατος κάθε σύγχρονου κράτους και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Δεν είμαστε απλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποφέρει δημόσια έσοδα στο κράτος. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μείωση των φόρων και μικρότερη ανάγκη επιβολής νέων επιβαρύνσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.