Γιάννης Χατζηκυριάκος: Οι πυροσβέστες της Ρόδου είναι πάντα σε ύψιστη ετοιμότητα

Γιάννης Χατζηκυριάκος: Οι πυροσβέστες της Ρόδου είναι πάντα σε ύψιστη ετοιμότητα

Γιάννης Χατζηκυριάκος: Οι πυροσβέστες της Ρόδου είναι πάντα σε ύψιστη ετοιμότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2682 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Ρόδου και Δωδεκανήσου στη «Ροδιακή»

Συνέντευξη στην Ευαγγελία Περγαντή

Ως εξαιρετικά επικίνδυνο και ανθυγιεινό χαρακτηρίζεται το επάγγελμα των πυροσβεστών. Άγχος, αγωνία αλλά και καθημερινοί κίνδυνοι στα περιστατικά όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Βασικός πυλώνας για την ανταποδοτική εργασία είναι η καλή εκπαίδευση και τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται.

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα καταστροφών. Δεν περιορίζεται μόνο στις πυρκαγιές το καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν οι πλημμύρες τον χειμώνα, όπως επίσης και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία συμβαίνουν όλο τον χρόνο.

Τα περιστατικά αυτά, στο νησί της Ρόδου, δυστυχώς είναι πολλαπλώς αυξημένα.

Ο Γιάννης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν, στα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούνται από τους πολίτες. Μίλησε επίσης και για τις καθημερινές σχεδόν φωτιές, που εκδηλώνονται στον καταυλισμό των Ρομά ενώ τέλος, δεν παρέλειψε να προτρέψει νέα παιδιά που θα ήθελαν να ενταχθούν στο Σώμα της Πυροσβεστικής να το πράξουν και να παλέψουν για να το καταφέρουν.

Πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες της δουλειάς σας;
Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται ο πυροσβέστης είναι εξαιρετικά δύσκολες. Υπάρχει η διαφορετικότητα του επαγγέλματος. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο το επιλέξαμε οπότε για μας είναι πολύ συνηθισμένο να καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε τέτοιου είδους συμβάντα.

Τι ελλείψεις υπάρχουν;
Για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε μία επιτυχημένη Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιονδήποτε τόπο όχι μόνο στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι άξονες. Αυτοί αφορούν αρχικά την εκπαίδευση, η οποία είναι άρτια στα Δωδεκάνησα από τους συναδέλφους που γνωρίζω καθώς είμαστε όλοι επαγγελματίες που αγαπάμε τον τόπο μας. Δεύτερος άξονας είναι τα μέσα ατομικής προστασίας (δηλαδή κράνη, στολές, μπότες κ.λπ.) όπου και υπάρχουν πολλές και χρόνιες ελλείψεις. Στους παλαιότερους πυροσβέστες παραδείγματος χάριν είχαν χορηγηθεί αρκετά χρόνια πριν αυτά τα μέσα, αν και τώρα έχουν λήξει, αλλά οι νεότεροι καλούνται να αντεπεξέλθουν χωρίς αυτά τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Επιπλέον, εκλείπει η υλικοτεχνική υποδομή τόσο για νέα οχήματα όσο και για τη συντήρηση των οχημάτων και την επισκευή τους, αφού είναι πολλών ετών.

Χρόνο με τον χρόνο τα κονδύλια μειώνονται και έτσι τα προβλήματα θα αυξάνονται. Παράλληλα, φέτος η φθορά στα ελαστικά των οχημάτων ήταν μεγάλη, τα κονδύλια ανύπαρκτα και για αυτό και με δωρεές και με ιδιωτική πρωτοβουλία έγινε εφικτό να βρεθούν τα αναγκαία ελαστικά για να ανταπεξέλθουν τη νέα σεζόν. Απαραίτητο είναι να λυθούν αυτά τα χρόνια προβλήματα, καθώς πρόκειται για τα εργαλεία της δουλειάς μας και μόνο αν έχουμε τα εφόδια θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτήν.

Είναι αυξημένος φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών στη Ρόδο;
Είχαμε προειδοποιήσει τόσο τους συμπολίτες μας όσο και το αρχηγείο ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Είχαμε τονίσει ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Παρόλα αυτά προς το παρόν είναι ένα επιτυχημένο καλοκαίρι. Καταφέραμε να σβήσουμε τις φωτιές με τη βοήθεια των εθελοντών και των τοπικών συλλόγων πριν δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα.

Ενόψει και των αποτελεσμάτων που περιμένουν οι υποψήφιοι φοιτητές από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Πυροσβεστικό Σώμα, τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας νέος που θέλει να γίνει πυροσβέστης;
Πρώτα από όλα πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε νέος ότι μπαίνοντας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία θα έχει να αντιμετωπίσει όλες τις προαναφερθείσες δυσκολίες. Είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα και ιδιαίτερα ανθυγιεινό. Στις οικογένειές μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε κάτι που σε άλλα επαγγέλματα δεν υπάρχει, ωστόσο αυτή η ανησυχία είναι αυτονόητη στο δικό μας. Για αυτό και ένας νέος θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα.

Είναι μία επικίνδυνη δουλειά γιατί έχεις να κάνεις με τον παράγοντα φύση αλλά αν ακολουθείς τις υποδείξεις και τα μέτρα δεν είναι δύσκολο ως επάγγελμα. Ωστόσο, χρειάζονται αποθέματα δύναμης, να υπάρχει τσαγανό και να μην φοβηθεί στη δύσκολη στιγμή.

Υπάρχει η άποψη ότι είναι ένα σίγουρο επάγγελμα, αυτό αρκεί για να το ακολουθήσει κάποιος;
Αν και υπάρχει η άποψη ότι είναι ένα σίγουρο και εξασφαλισμένο από άποψη μισθού επάγγελμα, οι υποχρεώσεις είναι πολλές και για αυτό δεν ξέρω κατά πόσο ένα παιδί που μπαίνει με αυτό το σκεπτικό στη σχολή θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο επάγγελμα αυτό και στις απαιτήσεις που το απαρτίζει

Υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας;
Ο πυροσβέστης δεν έχει ούτε ωράριο ούτε πληρωμή της υπερεργασίας του. Πέρα από το στάνταρ ωράριο το οποίο είναι και μεγαλύτερο συγκριτικά με το υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ένα συμβάν για το οποίο θα πρέπει να δουλέψει παραπάνω. Αυτές τις εξτρά ώρες μπορεί να τις καρπωθεί ως ρεπό, ωστόσο λόγω της έλλειψης προσωπικού και της συχνότητας των συμβάντων δεν μπορούν να δοθούν τα ρεπό και έτσι μένουν και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι πυρκαγιές;
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λογική και τη νοοτροπία ότι δεν έχει γίνει ποτέ τίποτα γιατί το κακό μία φορά θα γίνει. Για αυτό δεν θα πρέπει να καίμε κλαδιά σε περιόδους που υπάρχει απαγόρευση, αλλά και να προσέχουμε ακόμα και μέσα στις αυλές μας όταν ψήνουμε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να υπάρχει ένα λάστιχο κοντά. Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όταν πετάμε τα τσιγάρα μας δηλαδή να είμαστε σίγουροι ότι έχουν σβήσει. Γενικά πρέπει να προσέχουμε με οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα ειδικά την αντιπυρική περίοδο.

Αν κάποιος έχει εγκλωβιστεί σε έναν φλεγόμενο χώρο και δεν μπορεί να βγει έξω είτε λόγω φόβου είτε λόγω αδυναμίας εύρεσης εξόδου τι πρέπει να κάνει;
Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βρει ένα σημείο που θα τον προστατεύσει από πτώσεις κάποιων αντικειμένων ή του πάνω ορόφου. Επίσης να φέρει το σώμα του όσο πιο χαμηλά στο έδαφος μπορεί, καθώς όπως γνωρίζουμε, ο καπνός ανεβαίνει ψηλά, με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει επάρκεια οξυγόνου μέχρι να έρθει το πυροσβεστικό. Φυσικά ανά περίπτωση είναι και διαφορετικά τα βήματα που θα πρέπει να κάνει κάποιος. Το μόνο στάνταρ είναι να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο πάτωμα, προκειμένου να αποφύγουμε τον καπνό και να τοποθετήσουμε ένα βρεγμένο μαντήλι στο στόμα μας.

Τι λένε οι συνάδελφοί σας όταν τους καλούν συνέχεια για να σβήσουν τις φωτιές στον καταυλισμό των Ρομά;
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατάσβεση των φωτιών στον καταυλισμό αλλά και οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί πυροσβέστες κατά καιρούς. Το πρόβλημα του πυροσβέστη δεν είναι το να κληθεί να πάει να σβήσει μία φωτιά, το θέμα είναι ότι αυτό από κάποια στιγμή και μετά καταντά καθημερινότητα, καθώς καλείται να πάει πολλές φορές μέσα στη μέρα στον καταυλισμό. Ένας πυροσβέστης υπάρχει σε έναν σταθμό για να καταφέρει να αντιμετωπίσει με όλες του τις δυνάμεις ένα σοβαρό συμβάν.

Έτσι καλώντας τον αδιάκοπα στον καταυλισμό το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μην τον έχουμε έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα πιο σοβαρό συμβάν. Παρόλα αυτά κανένας δεν έχει παραπονεθεί, αλλά το πρόβλημα θα έπρεπε να έχει ξεκαθαριστεί εδώ και χρόνια.

Συμφωνώ απόλυτα και με την πρόσφατη επιστολή που ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Τσιτσικάς, παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι άλλη μία επιστολή, η οποία θα βρεθεί στον κάδο αχρήστων χωρίς να βρεθεί μία λύση. Ευελπιστούμε με τον καινούργιο δήμαρχο να δοθεί μία λύση και για αυτό ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε μαζί του είναι αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος