Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης στη Ρόδο

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης στη Ρόδο

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1660 ΦΟΡΕΣ

Επιτυχία μεγάλη σημείωσαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου με επίκεντρο το ναΰδριο του Παν/μιου Αιγαίου Ρόδου στις 27 και 28 Ιουλίου 2019 και η επίσημη εκδήλωση για την επέτειο 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημιακού ναϋδρίου (1989-2019) με πρώτο εφημέριο τον ακούραστο και δραστήριο πα Κυριάκο Μανέττα, εκπαιδευτικό, κληρικό την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 το μεσημέρι με επίσημη δεξίωση στο ξενοδοχείο “Απόλλων” στο Φαληράκι. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 7.30-11.30 βραδινή, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νουβίας κ Σάββας Χειμωνέττος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τη συμμετοχή των Αρχιμανδριτών πατρός Τιμοθέου Τσισμαλίδη, που προεξήρχε των λατρευτικών εκδηλώσεων, εσπερινού και Θείας Λειτουργίας, επίσημος προσκεκλημέος του εφημερίου του Παν/μιακού ναϋδρίου πατρός Κυριάκου Μανέττα, κληρικού-εκπαιδευτικού, του πατρός Παϊσίου Φαρμακίδη ιερομονάχου των Αγίων Αποστόλων Ρόδου και του πατρός Αντωνίου από την Παναγία Σκέπη πόλεως Ρόδου.

Επίσης χορός ιεροψαλτών με τον Γεώργιο Γιαννιού του ιερού ναϋδρίου και άλλων πολλών. Στην εφετεινή πανήγυρη εκτός από την θαυματουργή εικόνα της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου ήταν για προσκύνηση των πιστών και το αντίγραφο της Παναγίας της “Εσφαγμένης” της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, προσφορά αγάπης του καθηγουμένου της, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ προς τον πα Κυριάκο Μανέττα. Πλήθος εκατοντάδων πιστών κάθε ηλικίας, της νεολαίας, καθηγητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του ναϋδρίου, όπου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Η αρχοντική παρουσία του καλλικέλαδου Αρχιμανδρίτη και προϊσταμένου του Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης πατρός Τιμοθέου Τσισμαλίδη, σαγήνευσε το πλήθος των πιστών και ιδιαίτερα στο θείο κήρυγμά του, που στο τέλος ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Έγινε η αρτοκλασία ευλογήθηκαν και μοιράστηκαν μήλα της Αγίας Ειρήνης στους πιστούς.

Μεγαλειώδης η περιφορά των ιερών εικόνων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Ρόδου και με άγημα τιμητικό της 95 ΑΔΤΕ του Πυροβολικού σώματος στρατού, επί της οδού Αγίου Ιωάννου, Διαγοριδών, Παύλου Μελά, Χειμάρρας με δεήσεις στα ερείπια του ναού του Αγίου Φανουρίου, του Χαραλαμπείου Γηροκομείου και έξω από το ναΰδριο πέρασε όλος ο κόσμος κάτω από τις ιερές εικόνες.

Προσφώνηση καλωσορίσματος και ευχαριστιών στον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, στον τιμώμενο επίσημο προσκεκλημένο Αρχιμανδρίτη πα Τιμόθεο Τσισμαλίδη, στους κληρικούς επισήμους, και στον κόσμο, έκανε ο επί 30 χρόνια πρώτος εφημέριος του Πανεπιστημιακού ναϋδρίου πατήρ Κυριάκος Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός και ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, συγχάρηκε δεόντως, για το επί 30 χρόνιοα επιτελούμενο έργο, συγχαίροντας τον πα Κυριάκο Μανέττα, και τους συνεργάτες του, επαινώντας την παρουσία του πατρός Τιμοθέου Τσισμαλίδη και μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου Κογεράκη.

Μετά το τέλος του εσπερινού παρατέθηκε δείπνο στον μητροπολίτη, στους κληρικούς και στο άγημα του στρατού στο “Σπυριδώνειο” πνευματικό κέντρο του ναϋδρίου. Τα πλούσια κεράσματα σε φαγητά, γλυκά, αναψυκτικά ήταν προσφορές φίλων, συνεργατών και δωρητών του ναϋδρίου, με τη συμμετοχή εθελοντών και την ευθύνη και επιστασία της οικογένειας του πατρός Κυριάκου Μανέττα και ιδιαίτερα της πρεσβυτέρας Μαργαρίτας Παναγή-Μανέττα, καθηγήτριας φιλολόγου.

Πλούσιο καλλιτεχνικό και παραδοσιακό σε χορωδία και χορευτικό σχήμα παρουσίασαν οι εξαίρετες: α) Φλώρα Πελεκάνου-Βασιλώτου με τη θαυμάσια έγχορδη χορωδία της με θαυμάσια τραγουδια και β) η Μαρία Γόμπου δασκάλα παραδοσιακών χορών, με πρόγραμμα μικρών και μεγάλων μαθητών της. Ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας και ο πατήρ Τιμόθεος Τσισμαλίδης τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και ο καλλικέλαδος πατήρ Τιμόθεος με χριστιανικά τραγούδια, κλείνοντας με την αποθέωση του κόσμου με το τραγούδι “Μακεδονία Ξακουστή”.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, συλλειτούργησαν ο πατήρ Τιμόθεος Τσισμαλίδης και ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας με παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά μέσα και έξω τον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναϋδρίου. Η Θεία Λειτουργία μια μυσταγωγία με την αγγελική φωνή του πατρός Τιμοθέου και του θαυμάσιου επίκαιρου και συγκινητικού του κηρύγματος. Τελέστηκαν τιμητικά τα ιερά μνημόσυνα: α) πατρός Παρασκευά Ζωγράφου, διευθυντή της εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και καθηγητή του πατρός Κυριάκου Μανέττα, το 9μηνο. β) Των 102 καέντων συνανθρώπων μας στο Μάτι Αττικής, ετήσιο και του γ) Κων/νου Κατσίφα που δολοφονήθηκε άνανδρα στη Βόρειο Ήπειρο στις 28 Οκτωβρίου 2018, το 9μηνο. Στο τέλος της λειτουργίας στους εκατοντάδες παρευρισκομένους προσφέρθηκαν κόλλυβα, γλυκά, καφές και πλούσια κεράσματα.

Συγκίνηση προκάλεσε η τέλεση του μυστηρίου του βαπτίσματος το ίδιο απόγευμα από τον πατέρα Τιμόθεο Τσισμαλίδη με την παρουσία εκατοντάδων συγγενών και φίλων από Σάλακο και Απόλλωνα της “Ανθής-Χρυσοβαλάντου”, για τον τρόπο, την αμεσότητα και την απλότητα που χρησιμοποίησε σε όλη τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου.

Ευγενώς φερόμενος ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος στη μεγάλη πανήγυρη του Αγίου Σύλλα (Σουλά) στη Σορωνή, έδωσε τιμητική θέση να προεξάρχει στον πανηγυρικό εσπερινό που χοροστάτησε ο ίδιος με την παρουσία 15 κληρικών, αρχών και πλήθους πιστών στον πανηγυρικό εσπερινό τη Δευτέρα βράδυ (29 Ιουλίου 2019), στον πατέρα Τιμόθεο Τσισμαλίδη.

Μάλιστα στο τέλος του εσπερινού τον καλωσόρισε στο εκκλησίασμα τον πατέρα Τιμόθεο Τσισμαλίδη εκφράζοντας τη χαρά του, που βρισκόταν στο νησί μας φιλοξενούμενος του πατρός Κυριάκου Μανέττα. Παρακάθησαν στο προσφερόμενο δείπνο στο άλσος του Αγίου Σουλά και του πρόσφερε ασματικές Ακολουθίες Αγίων που σύνταξε ο ίδιος ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την πανήγυρη της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και για τα 30 χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημιακού ναϋδρίου (1989-2019) κορυφώθηκαν με επίσημη δεξίωση και με περιορισμένο αριθμό με προσκλήσεις παρευρεθέντων την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 στο ξενοδοχείο “Απόλλων” στο Φαληράκι το μεσημέρι (Ώρες 2-5 μεσημβρινές).

Πλούσιος μπουφές για τα πάνω από 100 άτομα που παρευρέθηκαν, μεταξύ αυτών τιμηθέντες με πλακέτες και ειδικούς επαίνους από το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο μετά από εισήγηση του Πατρός Κυριάκου Μανέττα.
Τιμή για την επέτειο αυτή των 30 χρόνων η παρουσία της πρώτης κυρίας της Ρόδου η σύζυγος του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου κ. Αγάπη Καλομοίρη-Χατζηδιάκου, συμβολαιογράφου που χαιρέτισε με θερμά λόγια την επέτειο αυτή και ιδιαιτέρως τον πα Κυριάκο Μανέττα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν όλοι οι επίσημοι και οι παρευρεθέντες: ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και έγκριτος Δικηγόρος κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, δάσκαλος ο τοπικός πρόεδρος Καλυθιών κ. Μιχάλης Καφετζής και άλλοι.

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην εκκλησία, στην κοινωνία και στον τόπο με πλακέτες και επαίνους και με δώρα του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου οι παρακάτω:
α) Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Τσισμαλίδης από Πτολεμαΐδα
β) Φλώρα Πελεκάνου-Βασιλώττου, υπεύθυνη χορωδίας
γ) Μαρία Γόμπου, δασκάλα παραδοσιακών χορών.

Με επαίνους και δώρα:
α) Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Λίγκας της Λίνδου
β) Αθανάσιος Μισσός Αρχιμανδρίτης Αγίου Τρύφωνα Κολυμπίων
γ) Πατέρας Γεώργιος Τοκούζης Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου
δ) Αδέλφια Σταύρος-Αθανάσιος Καλούδης επιχειρηματίες “Νέο Ροδογάλ”
ε) Ζεύγος Αναστασίου-Μαριέττας Φώτη επιχειρηματίες στο Φαληράκι
στ) Ζεύγος Στεφάνου-Ελένης Κουμνάκη Ευεργέτες Μονής Παναγίας Παραμυθίας
ζ) Γιάννης Σπανός επιχειρηματίας super market
η) Γεώργιος Γεωργάς ιατρός ενδοκρινολόγος
θ) Μαρίτσα Ιατρίδου, επιχειρηματίας δωρήτριας, στο Φαληράκι
ι) Ιωάννης Πιστόλας πιτσαρία “ΓΟΝΔΟΛΑ” δωρητής επιχειρηματίας.

Οι έπαινοι δόθηκαν από την κυρία δημάρχου και τους παρευρεθέντες επισήμους.

Στον πατέρα Κυριάκο Μανέττα, έδωσαν μανικετόκουμπα, με το έμβλημα του Δήμου Ρόδου. Και αυτό γιατί πέρυσι, Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στα 30 χρόνια Κοίμησης του Αξέχαστου Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού και τα 30 χρόνια ιερατικής διακονίας του Πατρός Κυριάκου Μανέττα στον ίδιο χώρο του ξενοδοχείου “Απόλλων” δόθηκαν σε επίσημη τελετή από το Δήμο Ρόδου (Φώτη Χατζηδιάκο και την Περιφέρεια) τιμητικές διακρίσεις.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα χάρισε η ορχήστρα του Στέφανου Θαρρενού ενώ οι συγκινητικοί λόγοι και τα ωραία τραγούδια του Πατρός Τιμόθεου Τσισμαλίδη έκλεψαν την παράσταση και όλοι έμειναν από την εκδήλωση ευτυχισμένοι.

Κ.Α.Μ.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα