Μητροπολίτης Ρόδου: Να καλλιεργούμε την πίστη μας και να μην ξεχνούμε τις παραδόσεις μας

«Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι συνδεδεμένη με πολλές παραδόσεις και είναι συνδεδεμένη στην αυτοσυνειδησία μας. Να καλλιεργούμε την πίστη μας και να μένουμε πιστοί στις παραδόσεις μας. Αυτά τα δύο είναι υπ’ αριθμόν ένα συνεκτική δύναμή μας ως λαού. Και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ».

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας χθες στον “Sky Ρόδου” ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σήμερα.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».

«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Θεομητορικού κύκλου. Είναι το Πάσχα του Καλοκαιριού κατά το λαό μας. Η μεγάλη αυτή γιορτή είναι ριζωμένη στην αυτοσυνειδησία των ορθόδοξων Ελλήνων Χριστιανών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου που αναφέρθηκε και στο πλήθος των πιστών που αναμένεται να συρρεύσει στις εκκλησίες της Ρόδου και των υπόλοιπων νησιών του νομού στα μεγάλα προσκυνήματα.
«Τιμούμε την Παναγία μας που έγινε η μητέρα του Θεού η γέφυρα που ένωσε τον ουρανό με τη γη. Για όλους μας είναι και το αρχέτυπο της μάνας», τόνισε ο κ. Κύριλλος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των πιστών στα προσκυνήματα της Ρόδου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε:

«Το πανηγύρι στον ιερό Ναό της Κρεμαστής γίνεται στις 23 την ημέρα της αποδόσεως. Όμως συρρέει πάρα πολύς κόσμος. Η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Να λάβουμε υπόψη ότι είναι πάρα πολλοί οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ρόδο όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ο κεντρικός εορτασμός γίνεται αύριο (σ.σ. σήμερα) στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως στην Ιαλυσό με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Πανηγυρίζει η Μονή της Καλόπετρας, οι ναοί  στον Έμπωνα, στον Αρχάγγελο, στα Αφάντου, στη Λίνδο, στο Ασκληπειό, στη Σάλακο».

Η πλειονότητα των πιστών πάντως συρρέει όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου παραμονή της Παναγίας στην Κρεμαστή και σήμερα στην Ιαλυσό.

Πλήθος κόσμου και στη Νίσυρο
Πλήθος πιστών όμως έχει συρρεύσει για τη μεγάλη γιορτή και στη Νίσυρο προκειμένου να προσκυνήσει στην Παναγία Σπηλιανή.
Τα καταλύματα όπως δήλωσε στον “Sky” ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος είναι γεμάτα .
Μεταξύ των επισκεπτών της Νισύρου και αρκετοί ομογενείς που ήρθαν από το εξωτερικό για να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Για τη μεταφορά των προσκυνητών μάλιστα έχει προγραμματιστεί και έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Χίος» της «Βlue Star Ferries».