Μπορεί η χημειοθεραπεία να έχει αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο;

Μπορεί η χημειοθεραπεία να έχει αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο;

Μπορεί η χημειοθεραπεία να έχει αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 469 ΦΟΡΕΣ

Την πιθανότητα η χημειοθεραπεία, πέρα από την επιδιωκόμενη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων, να λειτουργεί αντίθετα, συντελώντας στην εξάπλωση των καρκινικών μεταστάσεων στο σώμα, εξετάζουν ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Έλληνα Δρ Γιώργο Καραγιάννη.

Σε σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», οι ερευνητές αναφέρουν ότι μελέτησαν σε 20 ασθενείς και σε πειραματόζωα την επίπτωση της χημειοθεραπείας στο μικροπεριβάλλον του όγκου της μετάστασης (ΤΜΕΜ) στον καρκίνο του μαστού, το οποίο βοηθά στην πρόβλεψη του ποιοι καρκίνοι είναι επιθετικοί και μεταστατικοί.

Στο «μικροσκόπιο» τους βρέθηκαν δύο διαφορετικά, ευρέως χρησιμοποιούμενα χημειοθεραπευτικά σχήματα:
το ένα με παξιτακλέλη και το άλλο συνδυασμός δοξορουμπικίνης-κυκλοφωσφαμίδης. Όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν ότι η χημειοθεραπεία όντως μπορεί να αυξήσει τις περιοχές ΤΜΕΜ και τα καρκινικά κύτταρα, τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στους πνεύμονες.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ανάγκη περαιτέρω μελετών για φάρμακα που θα αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών μεταστάσεων και θα βελτιώνουν τα κλινικά οφέλη της χημειοθεραπείας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στη διάρκεια της χημειοθεραπείας, για την περίπτωση που η τελευταία ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα τους.

Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουν τη διακοπή της χημειοθεραπείας και την καταφυγή στη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων.
Οι ίδιοι εξετάζουν τώρα κατά πόσο η χημειοθεραπεία μπορεί να «πυροδοτήσει» νέες μεταστάσεις και σε άλλες μορφές καρκίνου, πέραν του μαστού.
Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού