Έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Ουίλσων στην Πινακοθήκη της Ρόδου

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Ιωάννη Ουίλσων και τίτλο “Μορφές και Χώρος” θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (παλαιό Συσσίτιο) στην οδό Σωκράτους 179, στη Μεσαιωνική Πόλη. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 21 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Σεπτεμβρίου (ώρες λειτουργίας καθημερινά 09.00 έως 21.30. Κυριακή -Δευτέρα κλειστά).

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης δρ. Ν. Φρόνας αναφέρει:
«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά τη δική μου και όλων των Μελών του Δ.Σ, για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής καλοκαιρινής έκθεσης, του συντοπίτη μας καταξιωμένου ζωγράφου Ιωάννη (Τζων) Ουίλσων. 

Η  δημιουργική ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική του αναζήτηση με τις ανθρώπινες φιγούρες και τον χώρο που τις περιβάλλει,  θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκφραστικότητα, στον εμβληματικό χώρο της πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης (παλιό Συσσίτιο), όπου θα φιλοξενηθεί.  

Του εύχομαι κάθε επιτυχία κι ευόδωση στη συνέχεια της εικαστικής του σταδιοδρομίας».

 


Ο Ιωάννης (Τζων) Ουίλσων γεννήθηκε στη Ρόδο το 1948. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στα Πανεπιστήμια του Cardiff  και του Surrey-Guilford στη Βρετανία 1967-73.

Από το 1980 ασχολείται με τη ζωγραφική αρχικά με δασκάλους τον Τάσο Ρήγα και μετά με τον Πέτρο Κουφοβασίλη και Θόδωρο Πάντο.

1982-1986: Συμμετέχει στο “ΣΥΝ” (Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότη-τας) και λαμβάνει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

Αργότερα με την “ΟΜΑΔΑ ‘87” οργανώνουν διάφορες ομαδικές εκθέσεις και το 1988 εκθέτει στο “ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” ένα ομαδικό έργο (ΦΡΙΖΑ).
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έργα του βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές.
 


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1987 Αίθουσα Τέχνης “ΠΡΙΣΜΑ”, Ρόδος
1990 “ΡΟΔΙΑΚΗ  ΕΠΑΥΛΗ” Πνευματικό Κέντρο Ρόδου
1992 Αίθουσα Τέχνης “ΑΕΝΑΟΝ”, Αθήνα
1994 Αίθουσα Τέχνης  Ολυμπίας Φίκα, Ρόδος
1996 “ΡΟΛΟΙ”, Ρόδος
2001 Βιβλιοπωλείο “ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ”, Ρόδος 
2013 “ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ” Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
2014 Συμμετοχή στην Έκθεση «ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ» του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, για το 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 
Τον ίδιο χρόνο του απονέμεται το 3ο βραβείο ζωγραφικής στον διαγωνισμό του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. “Παράλληλοι δρόμοι” στη Θεσσαλονίκη.
Το 2016, 2017, 2018 συμμετείχε στο 1ο, 2ο και 3ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουρ-γίας Ροδίων.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει
«Η δουλειά μου στις «ΜΟΡΦΕΣ και ΧΩΡΟΣ» είναι μια εικαστική και εκφραστική αναζήτηση στις φιγούρες και τον χώρο που τις περιβάλλει. Κινούμενος από τον ρεαλισμό ως την αφαίρεση χωρίς χρονολογική σειρά, αλλά ελεύθερα ανάλογα με την ανάγκη προσέγγισης που είχα κάθε φορά αντικρίζοντας ένα λευκό τελάρο.

Παρόλο που η ουσιαστική-ανταποδοτική σχέση του δημιουργού με το έργο τελειώνει με την τελευταία πινελιά, νιώθω πράγματι χαρούμενος όταν ξανακοιτάζω ένα έργο που είχα σχεδόν ξεχάσει και αισθάνομαι ότι δεν χρειάζεται να του αλλάξω τίποτα.

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα……
Καλή θέαση!
ΤΖΩΝ  ΟΥΙΛΣΩΝ (JOHN WILLSON)»