Αλλαγές υπηκοότητας και αθλητικά «προϊόντα»

Αλλαγές υπηκοότητας και αθλητικά «προϊόντα»

Αλλαγές υπηκοότητας και αθλητικά «προϊόντα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 113 ΦΟΡΕΣ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταίως όσον αφορά τις αλλαγές υπηκοότητας από αθλητές και αθλήτριες στο στίβο, καθότι χώρες του Αραβικού Κόσμου αλλά και η Τουρκία προσπαθούν με δαπανηρές μετεγγραφές να φτιάξουν τις δικές τους dreamteams.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θορυβήθηκε και δικαίως από τις διαμαρτυρίες εθνικών ομοσπονδιών όπως και μεμονωμένων αθλητών-αθλητριών, οι οποίοι δεν …ήξεραν σε τι διοργάνωση λαμβάνουν μέρος.

Διότι δεν είναι δυνατόν σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων να στέκονται στην εκκίνηση πρωταθλητές από την Κένυα και την Αιθιοπία με αποτέλεσμα να στερούν μετάλλια απ’ αυτούς των ευρωπαϊκών χωρών.

Σ’ ένα Παγκόσμιο εντάξει, να σαρώνουν οι Αφρικανοί, αλλά στο Ευρωπαϊκό; Όταν λοιπόν η Τουρκία «κατεβαίνει» με τη μικτή Αφρικής, πώς να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες; Το καθεστώς αναμένεται ν’ αλλάξει (πολύ ή λίγο), όμως το φαινόμενο δεν αφορά μόνο το στίβο.

Σίγουρα θυμόμαστε οι περισσότεροι την ελληνοποίηση του Ζέκα, ενός αρκετά καλού Πορτογάλου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε από το 2010 έως το 2017 στον Παναθηναϊκό, μετρώντας την τελευταία διετία 17 εμφανίσεις με την εθνική μας ομάδα.

Κατά τη γνώμη μου δύο είναι οι περιπτώσεις για ελληνοποίηση και μόνον δύο. Πρώτον: μπορεί ένας παίκτης από ξένους γονείς, ο οποίος γεννιέται στην Ελλάδα, πηγαίνει σχολείο στην Ελλάδα και μαθαίνει μπάλα στην Ελλάδα ν’ αγωνιστεί με την Εθνική, είναι αυτονόητο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά κάποια παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς, πηγαίνουν σχολείο σε άλλη χώρα και μαθαίνουν μπάλα αλλού. Τότε είναι σε θέση να επιλέξουν ποια υπηκοότητα θα έχουν αθλητικά και όχι μόνο.

Αν ένα παιδί δηλαδή γεννηθεί από Έλληνες γονείς στη Γερμανία, πάει σχολείο και μάθει μπάλα εκεί, αλλά δεν βλέπει, αν και είναι παικταράς, να τον καλούν στην Εθνική Γερμανίας, διότι από παικταράδες εκεί άλλο τίποτα, τότε θα επιλέξει την Ελλάδα ώστε να χριστεί διεθνής.

Τι να κάνουμε. Εξαρτάται λοιπόν ποιας χώρας είναι «προϊόν» αθλητικό μα και τι θέλει να κάνει ο ίδιος. Βλέπετε άλλωστε στην Εθνική Γερμανίας ή Γαλλίας τι χαμός γίνεται από παίκτες που είτε μεγάλωσαν εκεί από ξένους γονείς είτε ζήτησαν υπηκοότητα ώστε να …προκόψουν ποδοσφαιρικά.

Στον Ζέκα λοιπόν δεν υπήρχε κανένας λόγος να δοθεί υπηκοότητα, άλλωστε δεν ήταν και το… φαινόμενο ή ο ηγέτης για να πάρει την Εθνική από το… χέρι και να της δώσει προκρίσεις. Τουρκία θα γίνουμε λοιπόν;

Διαβάζοντας τα παραπάνω τεκμηριώνεται η άποψή μου μακριά από κάθε υποψία ρατσισμού. Γράφω καθαρά αθλητικά και ο νοών νοείτω…

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ

Διαβάστε ακόμη

Α’ Κατηγορία ΕΠΣΔ: Αυτά ισχύουν με τον υποβιβασμό

ΑΕΡΑ-ΙΑΛΥΣΟΣ: Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα!

Β’ Κατηγορία: Ο Αγγελάκης νέος τεχνικός των Πανθήρων

Συνέχεια αγώνων στο ροδίτικο μπριτζ

Λαμπαδηδρόμος στο Καστελλόριζο ο δρομέας και προπονητής του Ανταίου, Σάββας Πότσος

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μουάιτάι ο Κλεάνθης Κυριάκου!

Νικητής με απίστευτο ρεκόρ στον Μαραθώνιο Ρόδου ο Κενυάτης Μόουζες Κίπτοο Κούργκατ

Γ' Εθνική: Μεγάλο παιχνίδι στ’ Αφάντου