Κυκλοφοριακό “έμφραγμα”  ο δρόμος Ρόδου-Καμείρου

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου


Αλήθεια τι μπορούν να κάνουν οι πολεοδόμοι, οι συγκοινωνιολόγοι και οι αρμόδιοι περί του τουρισμού στην περίπτωση του δρόμου Ρόδου-Καμείρου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις κυκλοφοριακές ανάγκες.

Υπάρχουν ορισμένες ώρες, πιθανόν και μέρες, που το πρόβλημα της ομαλής κίνησης των οχημάτων είναι μεγάλο. Υπάρχει μεγάλη κίνηση λεωφορείων, αστικών, τουριστικών και Ι.Χ. αυτοκινήτων που με τον τρόπο που κινούνται δημιουργούν εκνευρισμό, καθυστερήσεις και δυσκολίες, αφού ακόμη και για το απλό, δηλαδή στις στάσεις των λεωφορείων δεν έχει προβλεφθεί εσοχή για να σταθμεύσει αλλά δυστυχώς σταματούν σχεδόν στη μέση του δρόμου, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Το θέμα σίγουρα είναι δύσκολο, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει τη δυνατότητα της διαπλάτυνσης, όπως στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου, γι’ αυτό οι ειδικοί οφείλουν να μελετήσουν, να προβλέψουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές λύσεις, αφού κάθε χρόνο αυξάνεται ο τουρισμός, έτσι θα αυξάνεται και το πρόβλημα με την πιθανότητα να κινούμεθα σε βαθμόν σημειωτόν.

Μια εναλλακτική συμπληρωματική λύση εκτός των περιφερειακών δρόμων είναι να δρομολογήσουν πλοιάρια υπό μορφή αστικής συγκοινωνίας, όμως οι δυσκολίες μεγάλες, αφού εδώ έχουμε συνεχείς ισχυρούς βόρειους ανέμους, που θα δυσκολέψουν ένα τέτοιο εγχείρημα. αν βέβαια αυτό κρίνεται από τους ειδικούς εφικτό. Δεν μπορώ κάτι άλλο να σκεφτώ ή να φανταστώ, το αφήνω στους αρμόδιους.

Ο εν λόγω δρόμος επιδέχεται σίγουρα βελτιώσεις ή έξυπνες λύσεις, όμως και τώρα είναι αναγκαίο επί παραδείγματι η τοποθέτησηση φωτεινών σηματοδοτών στις πολλές διασταυρώσεις, κάθετες του δρόμου, δεξιά ή αριστερά όπως στη διασταύρωση “Τρεις” και αλλού, από όπου εισέρχονται βιαίως και επικινδύνως πολλά οχήματα, διακόπτοντας την ομαλή κυκλοφορία του δρόμου.

Η βελτίωση του δρόμου μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τη νέα γέφυρα της Κρεμαστής που η Περιφέρεια προτίθεται σύντομα να κατασκευάσει με επιτυχία, όπως το έπραξε στη γέφυρα Αφάντου και στον δρόμο Ρόδου-Λίνδου.