Στον βυθό της Ελλάδας το «μυστικό» για αύξηση του τουρισμού

Στον βυθό της Ελλάδας το «μυστικό» για αύξηση του τουρισμού

Στον βυθό της Ελλάδας το «μυστικό» για αύξηση του τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 232 ΦΟΡΕΣ

Καθώς η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία κινείται ανάμεσα στο «κυνήγι» της αύξησης των απόλυτων αριθμών στις αφίξεις και στις εναλλακτικές, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει ένα «όπλο», που αξιοποιεί σε επιλεγμένα σημεία, με θεμέλιο κατά βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον τουρισμό των καταδύσεων, που έχει κάνει σημαντικά βήματα την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Θανάσης Γλαρούδης, ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές κατάδυσης αναψυχής στον κόσμο.

«Έχουμε καλή βιοποικιλότητα. Δεν έχουμε φυσικά τα τροπικά νερά που έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα ή στις άλλες περιοχές με τροπικές συνθήκες, αλλά έχουμε πολύ καλή βιοποικιλότητα και στη Μεσόγειο» αναφέρει ο Θ. Γλαρούδης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί «PADI PLATINUM Course Director».

Όπως όμως αναφέρει, ενώ στους παγκοσμίως κορυφαίους καταδυτικούς τροπικούς προορισμούς είναι πολύ οργανωμένη η καταδυτική βιομηχανία, στην Ελλάδα «η όλη προσπάθεια οφείλεται πάντα σε μεμονωμένες, αυτόνομες προσπάθειες επαγγελματιών κατάδυσης».

«Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, ώστε στην Ελλάδα με τα τόσα νησιά και τα χιλιόμετρα ακτής να μπορέσουμε τουλάχιστον να φέρουμε ένα τέτοιο εισόδημα και να αναπτύξουμε τον καταδυτικό τουρισμό και την καταδυτική βιομηχανία», εξηγεί ο Έλληνας ειδικός, επισημαίνοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, αλλά να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια από την Πολιτεία. «Να δημιουργήσουμε θαλάσσια πάρκα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τοπικούς καταδυτικούς προορισμούς», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ως τουριστική χώρα, η Ελλάδα προσελκύει πολλούς επισκέπτες και υπάρχουν θέρετρα, που τα επιλέγουν τουρίστες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, οι οποίοι κι έχουν ως χόμπι την κατάδυση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί ο κ. Γλαρούδης, «αναπτύσσεται, τοπικά μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές, υψηλή ποιότητα παροχής κατάδυσης αναψυχής.

Σε γενικές γραμμές, όπως λέει, «υπάρχουν πάρα πολλά καταδυτικά κέντρα στην Ελλάδα, αλλά οργανωμένα είναι μόνο εκείνα που έχουν τη συγκεκριμένη υποστήριξη από μεγάλα resort που φέρνουν αυτόν μεγάλο όγκο πελατών από χώρες που απολαμβάνουν καλό επίπεδο ζωής. Το βασικό αυτών των τουριστών είναι πως η κατάδυση αναψυχής αποτελεί κάτι σαν οικογενειακό χόμπι».

Σε ό,τι αφορά, δε, για την ηλικιακή ομάδα-στόχο, ο κ. Γλαρούδης διατυπώνει την εκτίμηση πως η χώρα μας μπορεί να αναζητήσει την προσέλκυση δυτών με όριο ηλικίας ακόμη και κάτω από τα οκτώ έτη, «οπότε γονείς μαζί με τα παιδιά μπορούν να κάνουν κοινή δραστηριότητα στις διακοπές τους».

Όσο για το τι βλέπουν περισσότερο στον βυθό όσοι κάνουν καταδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Γλαρούδης αναφέρει τα εξής: «Έχουμε πολύ καθαρά νερά που δεν έχουν στις τροπικές χώρες. Εκεί είναι πιο ζεστά και πιο θολά. Έχουμε λοιπόν κρυστάλλινα νερά. Δεν έχουμε κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά έχουμε πολύ ωραίους υφάλους από βράχια, τα οποία έχουν τη δική τους βιοποικιλότητα».

Διαβάστε ακόμη

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό

Επανασυστήνεται η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού

Στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ξενοδοχειακές επενδύσεις η Ελλάδα το 2023