Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα  η κίνηση στις θερινές εκπτώσεις στη Ρόδο

Σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε η αγορά κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων στη Ρόδο, εξέλιξη που οδηγεί στην αναγκαιότητα επανακαθορισμού του χαρακτήρα του μέτρου και της διάρκειάς του, μετά μάλιστα από απαίτηση και της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου.

Ενώ απομένουν ακόμα δύο εβδομάδες για τον τερματισμό των εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου, με συνολική διάρκεια επτά εβδομάδων, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου Νίκος Μπόνης που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή», ήταν ξεκάθαρος: «φέτος κίνηση και τζίρος κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα στο νησί μας» είπε χαρακτηριστικά αν και όπως τόνισε ο Ιούλιος κατέγραψε μία καλύτερη εικόνα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση στη Ρόδο.

Η παγίωση του φαινομένου που γνωρίζουμε όλοι, φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα που κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον υφυπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και να περιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διαρκούν οι τακτικές.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης ως γενικός γραμματέας της ένωσης, επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες τον κ. Παπαθανάση θέτοντάς του ένα συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων και υιοθέτησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, η ΕΣΕΕ μεταφέροντας αιτήματα του εμπορικού κόσμου, ζήτησε την αλλαγή στο καθεστώς των προωθητικών ενεργειών και των προσφορών, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται σήμερα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς ο κ. Μπόνης, τόνισε ότι το υπουργείο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί των παραπάνω αιτημάτων καθώς μελετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Όπως τόνισε όμως θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση επ’ αυτών με σκοπό το εύρος της ικανοποίησης να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Πάντως όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ οι εκπτώσεις έτσι όπως διενεργούνται σήμερα έχουν στην κυριολεξία… διαλύσει την αγορά, καθώς δεν έχουν κανένα ουσιαστικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμπορικός κόσμος ζητά αλλαγή του καθεστώτος και την προσαρμογή του στα δεδομένα. Άλλωστε επειδή ακριβώς η ΕΣΕΕ αφουγκράζεται τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας και επειδή σχεδόν όλοι επιθυμούν μικρότερο διάστημα διαρκείας, το αίτημα συμπεριελήφθη σε υπόμνημά της και κατατέθηκε στο υπουργείο.

Παράλληλα, ζητήθηκε η πάταξη του παραεμπορίου και η σύσταση ειδικού σώματος δίωξης του, η επιβολή κανόνων στις λαϊκές και τις υπαίθριες  αγορές, καθώς επίσης τα ωράρια των καταστημάτων της στις διάφορες περιοχές να καθορίζονται από τις τοπικές κοινωνίες μέσω των περιφερειακών οργάνων.

Μάλιστα, κατατέθηκε και υπόμνημα. Στο υπόμνημα επισημαίνονται οι στρεβλώσεις στο νομικό πλαίσιο που εντοπίζονται σε βασικούς τομείς της εμπορικής δραστηριότητας και τίθενται οι βασικές προτεραιότητες που θέτει ο εμπορικός κόσμος για την προστασία του νόμιμου εμπορίου και των καταναλωτών.