Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 94 ΦΟΡΕΣ

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα, κι ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), με επικεφαλής τον Δαβίδ Ρόχας-Ρουέδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), συμπεραίνοντας ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, oι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπεται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά.

Η μελέτη αναφέρει ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 (11% του συνόλου) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο (0,4% των συνολικών).

Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του