Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου: Ακούραστοι άνθρωποι στην υπηρεσία των πολιτών

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου: Ακούραστοι άνθρωποι στην υπηρεσία των πολιτών

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου: Ακούραστοι άνθρωποι στην υπηρεσία των πολιτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1738 ΦΟΡΕΣ

Ένας σύλλογος με ιστορία προσφοράς 30 ετών

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Περγαντή

Μόνο 10 λεπτά είναι αρκετά για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή. Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα είναι πολλές και οι ελλείψεις της, ακόμα περισσότερες με αποτέλεσμα για να τις καλύψει να στηρίζεται σε εξωτερική αρωγή, με τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας να είναι ο κύριος υποστηρικτής.

Αν το 6% του πληθυσμού της Ελλάδας έδινε αίμα μία φορά τον χρόνο οι ανάγκες αυτές θα είχαν υπερκαλυφθεί. Το αίμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί τεχνικά και μόνο οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν έναν άλλο συνάνθρωπο.

Ο κ. Φιλήμονας Νικολάου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραιμ» μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφέρθηκε στον σύλλογο, την ιστορία και τις δράσεις του, έκανε λόγο για τα οφέλη της αιμοδοσίας, καθώς επίσης αναφέρθηκε στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραιμ» δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1989 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενημέρωσή του, πάνω σε θέματα αιμοδοσίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 9μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκλέχθηκε πρόσφατα και έχει ήδη δρομολογήσει νέες δράσεις που θα φέρουν τον κόσμο ακόμα πιο κοντά. Οι εθελοντές αιμοδότες και τα μέλη του συλλόγου αγγίζουν τους 3.000. Ο σύλλογος ενημερώνει τον κόσμο, ενώ τη διαχείριση του αίματος αναλαμβάνει το νοσοκομείο.

«Η προσφορά αίματος σώζει ζωές και πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας από τους εθελοντές. Μόνο το 6% του πληθυσμού μία φορά τον χρόνο ή το 3% του πληθυσμού δύο φορές τον χρόνο αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αίμα», δήλωσε ο κ. Φιλήμονας Νικολάου, Πρόεδρος του Συλλόγου.

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Ρόδου χρειάζεται 7.000 μονάδες-φιάλες αίματος εκ των οποίων οι 2.000 φιάλες απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών με μεσογειακή αναιμία. «Προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας παίρνουμε αίμα από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας, γεγονός που δεν μας τιμά σαν χώρα, καθώς και η αιμοδοσία είναι δείγμα πολιτισμού», υπογράμμισε.

Εκτός από αίμα γίνονται δωρεές μυελού των οστών, βλαστοκυττάρων, οργάνων του σώματος, καθώς και λαμβάνουν χώρα πολλές ενημερώσεις αναφορικά με όλα αυτά. Για τους εθελοντές του συλλόγου είναι ένας αδιάκοπος αγώνας. «Περιμένουμε να ανοίξουν τα σχολεία για να συνεχίσουν οι ενημερώσεις. Ακόμη. γίνεται μεγάλη προσπάθεια για το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Περίπου 1000 γυναίκες γεννούν κάθε χρόνο και αυτό το αίμα μπορεί να σώσει άλλο ένα παιδί», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Όσον αφορά στις δράσεις στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 17η λαμπαδηδρομία, η οποία ξεκίνησε το 2003 με σκοπό να διαδοθεί η ιδέα της αιμοδοσίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το τρίτο αντάμωμα, το οποίο θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο, με την παρουσία του Αλκιβιάδη Στεφανή, Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, του Σείτη Μιχάλη, της Μελίνης από το μπάσκετ κωφών, όπου μαζί με το ένα άτομο από το μπάσκετ με τα αναπηρικά καροτσάκια θα άναψουν τον βωμό. Ο κ. Νικολάου τους ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τον κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου.




Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα δράσεις ενημέρωσης σε στρατόπεδα, στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέλλει να γίνει μία ενημέρωση και για τους εργαζόμενους του Praktiker. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται και ένα τουρνουά με τη συνεργασία των συλλόγων σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν στοχευμένα διάφορες ομάδες πολιτών. Με το πρωτάθλημα επίσης φέρνουν τον κόσμο του αθλητισμού ένα βήμα πιο κοντά. Ακόμη, λαμβάνουν μέρος σε παρελάσεις, διοργανώνουν κάθε χρόνο την κοπή της πίτας και διάφορες δράσεις την παγκόσμια ημέρα αιμοδοτών.

Εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κάποιος από την ηλικία των 17 με τη συναίνεση των γονέων του ή από τα 18 χωρίς και μπορεί να είναι ενεργός αιμοδότης μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο ανά τέσσερις μήνες, ενώ οι άνδρες κάθε τρεις μήνες.

Φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Όσοι έχουν αυτοάνοσα, ηπατίτιδα, καρδιοπάθειες, χαμηλό αιματοκρίτη (φυσιολογικά: 38-40 γυναίκες, 40-42 άνδρες), χαμηλή πίεση ή υπέρταση, είναι νηστικοί και οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό ή στην εμμηνόρροια δεν επιτρέπεται να δώσουν.

«Από την αιμοδοσία μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάποιος. Υπάρχουν μόνο θετικά», ανέφερε ο κ. Νικολάου. Αρχικά, ανανεώνονται τα αιμοποιητικά κύτταρα του οργανισμού και ζεις περισσότερο. Είναι εξακριβωμένο ότι οι γυναίκες ζουν κατα μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερα από τους άνδρες και σε αυτό συμβάλλει η εμμηνόρροια, καθώς ανανεώνεται το αίμα συχνά. Παράλληλα, ελέγχεται το αίμα για αρρώστιες, μετριέται ο αιματοκρίτης και η πίεση.

Παρέχονται δωρεάν εξετάσεις αίματος μία φορά τον χρόνο και δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστείς τις φιάλες αίματος που έδωσες μελλοντικά έχοντας τον δικό σου λογαριασμό στο νοσοκομείο. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών μέσω της βελόνας, καθώς ακόμα και αυτές είναι μίας χρήσης. Σημαντικό ωστόσο είναι να ενημερώνεται ο γιατρός για όλο το ιστορικό ασθενείας, προκειμένου να κρίνει αν είναι σε θέση ο δότης να δώσει αίμα ή όχι.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να ακολουθήσει μία πολύ απλή διαδικασία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και ο αιματοκρίτης είναι εντάξει, μπορεί να ενημερωθεί στο γραφείο του συλλόγου και να λύσει όλες τις απορίες του από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 13:30 μ.μ.. Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει επίσης παραρτήματα σε Έμπωνα και Πυλώνα, ενώ θέλει να εγκαθιδρύσει και άλλα σε Σάλακο, Νότια Ρόδο και Λάρδο.

«Για να καταφέρουμε να εισάγουμε όλο και περισσότερους πολίτες στην αιμοδοσία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τους κατ’ ανάγκη αιμοδότες, δηλαδή όσους χαρίζουν αίμα σε συγγενείς που το χρειάζονται, σε συστηματικούς αιμοδότες», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Η συνδρομή ενός μέλους είναι 5 ευρώ τον χρόνο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συλλόγου, οι οποίες ανέρχονται στις 13.000 τον χρόνο και γίνεται μεγάλος αγώνας για να καλυφθούν τα ποσά αυτά και χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

Επιπλέον, αναγκαίο κρίνεται κάθε φορά που οι αιμοδότες δίνουν αίμα να δηλώνουν ότι είναι μέλη του συλλόγου προκειμένου ο σύλλογος να γνωρίζει τα ενεργά μέλη του.
Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι στο νησί της Λέρου πραγματοποιούνται τρεις αιμοδοσίες τον χρόνο και συγκεντρώνονται 700 φιάλες αίμα. Έτσι, σύμφωνα με τον πληθυσμό, οι ανάγκες τους σε αίμα υπερκαλύπτονται.

Ο κ. Φιλήμονας Νικολάου μιλώντας στη «Ροδιακή» δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές για τη συνεισφορά τους.

Η ανάγκη σε αίμα είναι μεγάλη και προκειμένου να καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα. Οι πολίτες, όσοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν, θα πρέπει να ενημερωθούν για τα οφέλη αλλά να γίνουν ενεργοί δότες σώζοντας μία ανθρώπινη ζωή, καθώς 10 μόνο λεπτά αρκούν.

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα