Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα έχει σημαντικά αποτελέσματα για τη Ρόδο

Ανάσα ζωής θα δώσει στις ξενοδοχειακές μονάδες η μείωση της φορολογίας συνολικά στο τουριστικό πακέτο που μελετά η κυβέρνηση, και προβλέπει την υπαγωγή του σε ΦΠΑ 13%.

Ήδη η δημοσιοποίηση του θέματος μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προκάλεσε ικανοποίηση, και στη Ρόδο, καθώς ο κλάδος είδε θετικά αυτή την πρώτη προσπάθεια για στήριξη του τουριστικού προϊόντος στην προσπάθεια να παραμείνει ο προορισμός μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά κυρίως να καταστεί ανταγωνιστικός.

Μάλιστα ξενοδόχοι που μίλησαν στη «Ροδιακή» υπογράμμισαν ότι οι εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουν να τις δουν να γίνονται πράξεις ώστε να καρπωθούμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα οφέλη που θα προκύψουν στο κόστος των τουριστικών πακέτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στη «Ροδιακή» ο γενικός γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πλέον η περιοχή μας έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα σε θέματα φορολογίας, γεγονός που την έχει καταστήσει μη ανταγωνιστική.

Όπως είπε η μείωση της φορολογίας του τουριστικού πακέτου είναι πλέον απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς αυτό θα τις… επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σήμερα με τις υπάρχουσες συνθήκες αυτές λειτουργούν οριακά.

«Το μέτρο είναι καλοδεχούμενο, και μπορεί να μας δώσει τα περιθώρια ώστε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών που είναι όσο ποτέ αναγκαίες» είπε επίσης ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι μόνο με φθηνά πακέτα δεν μπορεί να διατηρηθεί ένας προορισμός στην αγορά. Πρέπει να υπάρχει παράλληλα και ανάπτυξη με την υλοποίηση σύγχρονων υποδομών στις οποίες έχουμε μείνει πίσω.


Ο κ. Μ. Μαρκόπουλος
Ο κ. Μαρκόπουλος


Θα γίνουμε πιο ευέλικτοι…
Άλλοι ξενοδόχοι μίλησαν για την ευελιξία που μπορεί να προσδώσει στις τουριστικές μονάδες και γενικά στον προορισμό, η χαμηλότερη φορολογία, καθώς θα μείνουμε όρθιοι και θα μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη διαπραγματευτικά θέση.

Η όσο το δυνατόν συντομότερη εφαρμογή του νέου ποσοστού φορολογίας, θα λειτουργήσει θετικά για την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς φέτος η πλειοψηφία του κλάδου δεν πήρε αυξήσεις στα συμβόλαια, ενώ δικαιολογημένος είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει για την επόμενη χρονιά η οποία φαίνεται ότι θα είναι … συνέχεια της φετινής, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από πολλούς προορισμούς.

Μάλιστα ξενοδοχειακοί κύκλοι δήλωσαν στη «Ροδιακή», ότι η φετινή χρονιά «κρατήθηκε» χάρη στις εκπτώσεις που δόθηκαν από τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες συνέβαλαν στο να διατηρηθούν οι αεροπορικές θέσεις σε αυτά τα επίπεδα και να μη μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Το 2020 προβλέπεται μεν επίσης δύσκολο αφού όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραμείνουν ανοιχτοί και μέσα στο παιχνίδι όλοι οι ανταγωνιστές μας, όμως επειδή φέτος η τουριστική σαιζόν χαρακτηρίζεται ως… διορθωτική, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Με την περσινή καλή χρονιά και τις ικανοποιητικές επιδόσεις που κατέγραψε ο τουρισμός και στη Ρόδο, φαίνεται ότι εφησυχάσαμε και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να εστιαστούν στο πως θα κρατήσουμε τους πελάτες μας, πως θα διατηρήσουμε ποιοτικό το προϊόν μας, και πως θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Άλλωστε και ο υπουργός χαρακτήρισε το 2019 ως χρονιά «σταθεροποίησης» για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2019 τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προβεί σε στρατηγικές τομές ώστε να διατηρήσει και να διευρύνει το μερίδιο που έχει κατακτήσει στην αγορά.

Μιλώντας στον “ΣΚΑΪ” ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε πως σε γενικές γραμμές ο αριθμός των επισκεπτών θα μείνει στάσιμος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμα κι αν καταγραφεί αύξηση δεν θα συγκρίνεται με την διόγκωση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Γι’ αυτό και ένα μέτρο που θα υλοποιηθεί άμεσα, είναι όπως είπε η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13% στον ΦΠΑ, ώστε οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.
Δήλωσε μάλιστα βέβαιος πως η αλλαγή θα περιλαμβάνεται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να προλάβουμε την επόμενη σεζόν.

Ο υπουργός επισήμανε ωστόσο ότι συνάμα χρειάζεται αναβάθμιση των ελληνικών τουριστικών μονάδων και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά.

Τάσιος: 10% πτώση στη νησιωτική Ελλάδα...
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Sport24 103.3 radio, χαρακτήρισε το 2019 ως χρονιά διόρθωσης και επισημαίνει ότι μετά από δύο πολύ καλές χρονιές, η φετινή παρουσιάζει πτώση στις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 15% στην ηπειρωτική και 10% στη νησιωτική Ελλάδα με γενναίες προσφορές ξενοδοχείων και  μειωμένο μέσο όρο εσόδων.

"Το 2019 "χτυπά καμπανάκι" για το 2020", τονίζει και σημειώνει ότι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η επαναφορά του οδικού τουρισμού απο την κεντροδυτική Ευρώπη.
Μετά το πλήγμα που κατάφερε ο πολυήμερος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης,  ο επικεφαλής της ΠΟΞ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η χώρα χρειάζεται υποδομές και ανανέωση, ενώ αναφερόμενος στο δεκαετές στρατηγικό πλάνο που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ζήτησε συνεργασία και διάλογο με τους φορείς του τουρισμού για να εκλείψουν οι χρόνιες παθογένειες.