Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους…

Η πρόσφατη μετακίνηση ενός ακόμα «δικού μας» παιδιού στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της Κ14 του ΠΑΟΚ, μου φέρνει στο μυαλό το πόσο πραγματικά δύσκολο είναι για έναν μικρό, να ξενιτεύεται για χάριν αυτού που αγαπάει πάρα πολύ.

Όμως διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει, μιας και στην περιοχή μας στερούμαστε εδώ και πολλά χρόνια μιας ομάδας που θα αγωνίζεται στη Super League  και άρα θα αποτελεί και ένα τεράστιο κίνητρο για όλη την πιτσιρικαρία. 

Όπως και να έχει πάντως, η «δοκιμασία» σε μια κρίσιμη ηλικία των παιδιών, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου και είναι αυτή που στο φινάλε …κατά κάποιον τρόπο μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Τι θέλω να πω; Ότι είναι μια διαδικασία που θα φέρει στο φως της επιφάνειας σημαντικά ευρήματα για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον (αν υπάρχει) του εκάστοτε εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή.

Είναι πραγματικά μια μεγάλη περιπέτεια για τα παιδιά αυτών των ηλικιών, διότι ξαφνικά στερούνται το σπίτι τους, τους φίλους τους και τις συνήθειες τους. Μπαίνουν σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με στερήσεις, συγκεκριμένο πρόγραμμα, διατροφή και πολλά άλλα.

Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Και εννοείται πως ακόμα και κάποιος που θεωρείται ταλέντο και γενικώς το έχει με το ποδόσφαιρο, δεν συνεπάγεται ότι θα μπορεί να έχει και όλο το πακέτο που απαιτεί ο επαγγελματικός δρόμος.

Το ποδόσφαιρο εξάλλου συνεχώς εξελίσσεται και έχει φθάσει σε επίπεδα που για να τα ακολουθήσει κάποιος πρέπει να μοχθήσει πάρα πολύ και σωματικά και κυρίως ψυχολογικά. Γι’ αυτό καλό είναι και οι γονείς να συνειδητοποιήσουν πως η συμμετοχή σε μια «Κ» ενός μεγάλου Ελληνικού κλαμπ, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο η πύλη για να μπορέσει ένα παιδί να προχωρήσει.

Από εκεί και πέρα εξαρτάται κατά πολύ και από το ίδιο αν θα μπορέσει να αφοσιωθεί στον μεγάλο του στόχο. Και βέβαια, εκεί μέσα θα καταλάβει και το ίδιο το παιδί αν πραγματικά θέλει να γίνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. 

Οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους, ούτε να βγάζουν πάνω τους τα δικά τους απωθημένα. Ας τα αφήσουν ελεύθερα, να αποφασίσουν χωρίς πίεση για το δικό τους μέλλον γιατί με το ζόρι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. 

Δραγάτης Δημήτρης