Παράταση του προσφυγικού δράματος στη Μεσόγειο

Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταδιώκονται και να αντιμετωπίζονται ως περιττό βάρος από την κατά τα άλλα «πολιτισμένη» Ευρώπη.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες μέρες επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, 356 ευάλωτοι άντρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο πλοίο «Ocean Viking».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) και η SOS MEDITERRANEE έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στις λιμενικές αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας, ως τα πλησιέστερα συντονιστικά κέντρα που μπορούν να συνδράμουν, να αναλάβουν τον συντονισμό και την υποστήριξη προκειμένου να βρεθεί ασφαλές λιμάνι για τους διασωθέντες, καθώς οι λιβυκές αρχές δεν απάντησαν στα αιτήματα για ασφαλές λιμάνι.

Οι πρόσφυγες λοιπόν που προσπαθούν να βρουν  απεγνωσμένα πρόσβαση στην Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο προσφυγικό. Τα σύνορα δεν ανοίγουν εύκολα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν, αυξάνονται αλματωδώς. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός απέναντι σε ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία από την «πολιτισμένη» Ευρώπη  γιγαντώνονται και η «Ευρώπη - φρούριο» είναι πλέον αδιαμφισβήτητο  γεγονός.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στη Μεσόγειο, 26 οργανώσεις που εργάζονται  στον  τομέα  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασαν πριν από λίγο καιρό με κοινή επιστολή τους την ανησυχία τους  για τις συλλήψεις περισσότερων από 6.000 μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων και Σύριοι  πρόσφυγες,  στην  Κωνσταντινούπολη. Επί  του  παρόντος, εκατοντάδες Σύριοι  αναφέρεται  πως  έχουν  απελαθεί  από  την Τουρκία  σε  συνέχεια των  πρόσφατων,  κυβερνητικών  μέτρων  καταστολής  των  μη καταγεγραμμένων προσφύγων, ενώ οι τουρκικές αρχές αδυνατούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική  πρόσβαση  στη  διαδικασία  καταγραφής  των  αιτημάτων  διεθνούς προστασίας.
 Πολλοί  από  τους  απελαθέντες  αναφέρθηκε πως μεταφέρθηκαν   στα σύνορα  μεταξύ  Τουρκίας  και  Συρίας,  κοντά  στο Ιντλίμπ. Σύριοι  πρόσφυγες  και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων έχουν επιπλέον υπαχθεί σε κράτηση από τις τουρκικές αρχές,  εν  όψει  της  απομάκρυνσής  τους.

Οι οργανώσεις κάλεσαν την ΕΕ ή/και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της, να ανακοινώσουν την άμεση αναστολή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, να σεβαστούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της μη επαναπροώθησης και να σταματήσουν τις επιστροφές προς την Τουρκία, από την Ελλάδα ή/και αλλού, οι οποίες αναλογούν με αλυσιδωτή επαναπροώθηση. Επίσης, να παράσχουν προστασία επί ευρωπαϊκού  εδάφους σε όσους διαφεύγουν από πολέμους και διωγμούς αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία. Τέλος, να εξασφαλίσουν πως οι πρόσφυγες δεν θα επανατραυματίζονται με το να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς.

Τι διαπιστώνουμε όμως από την πολιτική των ευρωπαϊκών  κρατών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο; Πως το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται, είναι η ανθρώπινη ζωή. Έτσι, παρουσιάζεται ενίοτε το τραγικό φαινόμενο, κακοποιημένοι ενήλικες πρόσφυγες αλλά και παιδιά, να γίνονται βορά των διαθέσεων των κατά τα άλλα «πολιτισμένων» ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες διασωθέντων προσφύγων που κάνουν λόγο για κακομεταχείριση και βασανιστήρια: Αναφέρουν ότι έχουν υποστεί αυθαίρετη κράτηση, εκβιασμό ή βασανιστήρια ή έχουν αναγκαστεί να εργαστούν σε συνθήκες δουλείας στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι από τα 103 παιδιά κάτω των 18 ετών που βρίσκονται στο «Ocean Viking», μόνο τα 11 συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα, προκαλεί θλίψη και καταδεικνύει το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας
«Οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, αναφέρουν ότι τους έχουν βασανίσει με ηλεκτρικό ρεύμα, τους έχουν χτυπήσει με όπλα και ραβδιά και τους έχουν κάψει με λιωμένο πλαστικό. Μου λένε ότι νιώθουν ακόμη τον πόνο από τις πληγές και τα τραύματα που υπέστησαν στη Λιβύη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Λούκα Πιγκότσι (Luca Pigozzi), γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο «Ocean Viking».

Και το ανθρωπιστικό δράμα συνεχίζεται. Ας όψονται οι κυβερνήσεις που σαγηνεύονται από τέτοιους είδους δράματα – για να μην πω τίποτε χειρότερο. Όλοι αυτοί που παρελαύνουν διακηρύττοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μαζί με όλους αυτούς και όσοι τους ψηφίζουν, προκειμένου να αποδείξουν περίτρανα  ότι ο άνθρωπος είναι ικανός όχι μόνο για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο.