Τρεχάτε κι όπου πάμε…

Αυτές τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου θα ‘θελα να ηρεμήσω λίγο, ειδικά καθώς έχουν επιστρέψει οι ζέστες και ο παροξυσμός στον αθλητισμό, αυτός του χειμώνα δηλαδή, φαίνεται πως αναπαύεται εν υπνώσει, ειδικά τα βράδια, προτού οι φάσεις και οι χαμένες ευκαιρίες μας εξαντλήσουν.

Γι’ αυτό ας μιλήσω γι’ αντοχή. Αντοχή στα ακραία φαινόμενα, αυτά τα αξιοπερίεργα, ό, τι τέλος πάντων μας εντυπωσιάζει, όμως αν το δούμε από κοντά ίσως αλλάξουμε γνώμη. Και οι εντυπώσεις τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια έχουν αλλάξει εξαιτίας του διαδικτύου.


Θα ‘χετε πάρει πρέφα τι χαμός γίνεται με την έξαρση του φαινομένου του δρομικού κινήματος. Κουτσοί, στραβοί δηλαδή, φοράνε ένα παντελονάκι κι άντε τρεχάτε κι όπου φτάσουμε… Κακό αυτό δεν είναι, αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια απλώς και μόνο το τρέξιμο όπου λάχει αν δεν αλλάξεις διατροφή, κόψεις το κάπνισμα και κάνεις και καμιά εξέταση πριν για να δεις πού βρίσκεσαι…


Κάποιοι όμως το χουν πάρει πολύ στα σοβαρά και περνούν πολύ χρόνο, όχι μόνο με τρέξιμο αλλά και κάνοντας ποδηλασία. Επαναλαμβάνω, καλά κάνουν, αλλά είναι όμως υγιές αυτό; Εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Καθένας λοιπόν φίλος της αντοχής είναι εξοπλισμένος μ’ ένα ρολόι, που μόνο ρολόι δεν είναι. Ουσιαστικά αποτελεί έναν φορητό υπολογιστή που δένει στον καρπό. Υπάρχουν όμως κι άλλα αξεσουάρ όπως αυτό για μετρήσεις παλμών, αποστάσεων, επιδόσεων και προσαρμογής σε ειδικούς χάρτες μέσω GPS.


Ο οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί να βλέπει και να καταχωρεί μέσω διαδικτύου σε ειδική πλατφόρμα τις επιδόσεις του με το όνομα ή το ψευδώνυμό του και να του απονέμεται ο τίτλος του κυρίαρχου απ’ αυτήν. Ονόματα τώρα εταιρειών και συγκεκριμένη ορολογία δεν θ’ αναφέρω μην νομίζετε ότι παίρνω και μίζες για να κάνω δυσφήμιση ή κάτι σαν δυσφήμιση. Πάει λοιπόν κάποιος (υποθετικά γράφουμε τώρα) και κάνει με τρέξιμο μια απόσταση, για παράδειγμα, από την πόλη ως το Φαληράκι σε Χ χρόνο.


Με το που καταχωρήσει την επίδοση στην πλατφόρμα αυτή, τη βλέπει ο Ψ και πάει να κάνει το καλύτερο για να του σπάσει το ρεκόρ στην ίδια διαδρομή και να φέρει χρόνο Ω. Καλά στα μαθηματικά είμαι άσσος, ε; Νομίζω 5 είχα γράψει στις πανελλήνιες. Άσχετο… Καταλαβαίνετε σε τι λούκι μπαίνουν όσοι είναι στο κόλπο και τι μάχες γίνονται από άτομα που θέλουν να είναι κυρίαρχοι σ’ έναν ιδιότυπο αγώνα απόδειξης τού ποιος είναι ο καλύτερος στο συγκεκριμένο κομμάτι μιας οδού, ενός μονοπατιού, μιας κορυφής ενός βουνού.


Παροξυσμός, δηλαδή… Γιατί καλό είναι το τρέξιμο, αρκεί τα μυαλά να είναι στη θέση τους και να μην τρέχουν κι αυτά έξω από κεφάλι… Αθλητές που δεν μπορούν ούτε σε τοπικό επίπεδο να πάρουν μια διάκριση έχουν εξοπλισμό για ποδηλασίας και τρέξιμο χιλιάδων ευρώ. Σοβαρολογώ. Είναι σαν ένας ποδοσφαιριστής Γ’ τοπικής κατηγορίας να φορά παπούτσια 300 ευρώ, ό,τι φορά δηλαδή ο Κριστιάνο Ρονάλντο…


 Οι κόντρες είναι καλές μόνο σε ειδικές πίστες και όχι στην παραλιακή έστω κι αν φοράμε κράνος. Μιλώ αλληγορικά για να μην ξεφύγω. Άντε να ‘ρθει ο Σεπτέμβρης μπας και δούμε ποδόσφαιρο γιατί εκεί τουλάχιστον έχουμε συνηθίσει την παράνοια, όχι στην αντοχή…


ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ